Óriáscsúszdával indul ma a Volt

2012.06.26. 14:51
Az Index fesztiválblogja

Ugyan hétfőn ijesztgette itt a Voltra készülődőket az időjárás az özönvízzel, mára viszont elmentek a felhők olyannyira, hogy a hétvégén már a klasszikus por-izzadság keveréket moshatjuk le magunkról Sopronban. Már aki nem punk, de olyanból kevés szokott lenni a Lővérekben. Akinek esetleg még a kitűnő előrejelzések ellenére is kétségei támadnának az öltözködést illetően, itt talál tippeket, mi csak annyit mondunk, legyen olyan felkészült, mint Bear Grylls, és baj nem lehet.

A buli egyébként már ma elkezdődik Sopronban egy nulladik nappal, lévén, hogy ez a 20. Volt fesztivál, így kell bele valami plusz is. Több helyszín is beindul kedden, a legnagyobb ünneplés viszont a nagyszínpadon lesz, ahol egymásnak adják a színpadot olyan együttesek, mint az Anima Sound System, a Quimby, a We Are Rockstars, a Belmondo, a Brains, a Neoton Família a hősök és még sokan mások. A Petőfi Rádió által közvetített We Love Volt eseményen nem teljes koncertet adnak a csapatok, hanem inkább a különlegességre mennek rá, egy másik helyszínen pedig amolyan DJ All Stars szolgáltatja a zenét olyanokkal, mint Cadik vagy Palotai.

Volt 2011
Volt 2011
Fotó: Huszti István / Index

Szerdától pedig beindul a szokásos Volt-menetrend. Programokat nem részleteznénk, de azt azért elmondjuka az ismétlés kedvéért, hogy jön a Faith No More, Skrillex, Iggy Pop a Stooges-zal, a Children Of Bodom, a Lostprophets, Katy B, a Simple Plan, a Snow Patrol, a Röyksopp, a Hadouken!, az Enter Shikari, és még sokan. A szokásos Tankcsapda- és Quimby-koncertek mellett a magyaroknál ki kell emelni Ákos szinipopos produkciójának magyarországi premierjét is, illetve szintén itt debütál itthon Yonderboi új produkciója is.

Négy nap alatt ötszáz törölköző a fellépők igénye. A legalaposabb világsztár egy nyulat ábrázoló fotóval is illusztrálta kérését: “A törölköző olyan puha és pelyhes legyen, mint egy nyári napon a tesóival játszadozó nyuszi.” Volt szervezői lehetőség szerint Sopron éttermeiben látják vendégül a világsztárokat, akik között akad, aki saját chef-et és konyhát is hoz magával, és akad, aki csupa nagybetűvel jelezte a riderben: “Nem szeretem a fokhagymát!”

A fesztiválra idén egy csúszdán is be lehet jutni. Legalábbis erre következtetünk abból, hogy a 8 méter magas, 43.6 méter hosszú építményt közvetlenül a bejárathoz építették. És hogy az építményeknél maradjunk, lesz egy Crazy Tower nevű 18 méter magas vidámparki, sűrített levegővel működő repkedős játék is, amit állítólag még nézni is szörnyű.

DMOHA20110629027
Fotó: Mohai Balázs / MTI

A múlt hét egyébként a Voltról szólt, bár nem éppen a bulit, hanem a környezeti ártalmakat kihangsúlyozva. A 2012-re lezárt ügyhöz kapcsolódóan a fesztivál még pólót is készített, amin a fesztivál új szimbóluma, a csilpcsalpfüzike nevű védett madár feszít.

A Volton idén is kizárólag fesztiválkártyával lehet fizetni, amihez számos feltöltőpont kapcsolódik, illetve a tavalyihoz képest újdonság, hogy a fizetőterminálok PayPass bankártyával is használhatók, tehát aki rendelkezik ilyennel, nem kell a fesztválkártyát használnia.

A Volt szervezői felhívják az érkezők figyelmét arra, hogy a fesztiválra vezető egyik fő útvonal aluljáró-építés miatt le van zárva. A Kőszegi úton kizárólag gyalogos forgalom lehetséges. A Győr felől érkezőknek azt javasolják, hogy Kópházánál Harka irányába forduljanak, így közvetlenül a Volt Fesztivál helyszínére érkeznek meg. Napközben ugyancsak javasolt ennek az útvonalnak a használata, a városban ugyanis a megszokottnál jóval nagyobb forgalom várható.