Már csak a kecskesimogató hiányzik

2012.08.02. 19:20
Az Index fesztiválblogja

Június végén kezdtünk bele, majd júliusban is folytattuk nagyravágyó fesztiváltúránkat, aminek keretében ki szeretnénk deríteni, hogy végig tudunk-e úgy menni Európán, hogy a lehető legminimálisabb átfedéssel, a lehető legnagyobbat bulizzunk, a legtöbb koncertet lássuk, és persze szép helyeken is járjunk. Augusztusban is lesz minden, a metáltól az elektróig, indulás augusztus 2-án. Természetesen továbbra is áll, hogy ezeket külön-külön is meg lehet látogatni, sőt, alul egy nagy terjedelmű, egyenként az útvonalba beilleszthető fesztiválfelsorolást is talál a kedves olvasó, csak hogy szó essen itt szinte mindenről.

Wacken fesztivál / Németország

Kezdjük keményen a hónapot, és irány Wacken. Ha valaki hajlamos bedőlni a metálzenét kedvelők köré épült sztereotípiáknak, na, az az ember itt aztán dörzsölheti a markát, hiszen a szervezők mindent összegyűjtöttek, amitől ciki reklámozni hogy metálos vagy. Kezdve azzal, hogy Kölnből vagy Stuttgartból metál vonattal juthatunk el a fesztiválig, ami biztos olyan lehet, mint a szerelemvonat, amiről Demjén Rózsi énekel, csak sokkal keményebb. Ha ez nem tetszik, akkor Hamburg vagy Berlin felől metál busszal is mehetünk. Érkezzünk meg csütörtökön, hogy lássuk a Sepultura koncertjét, vagy dalolásszunk a Volbeattal, de nézhetünk Saxont is. Danko Jones is ott lesz, de spoken word előadást tart, ha valaki nem tudná mi az, kicsit olyan, mint a stand up comedy, csak a spoken word érdekes is, és vicces is, míg a stand up comedy nem.

000 DV1016301
Fotó: Carsten Rehder

Pénteken amellett, hogy megnézzük az Overkillt, az Opeth zenekart, a Red Fanget, a Dimmu Borgirt, és az In Flamest, Henry Rollins spoken wordjére szórakozhatunk vagy lazulhatunk is a sok keménykedés között. A szabadidős programok is pontosan reprezentálják miért nem érdemes reklámozni, hogy metálos vagy. A németek nagy precizitással válogatták össze a kínosabbnál kínosabb szabadidős programokat, úgymint viking harcbemutató, tűzshow, aminek a csúcspontja egy mozgó metál tűzsárkány. Ezt biztos nagy csodálattal nézik azok, akik végeztek a szerepjátékos sátorban, de ha minden kötél szakad, lehet metál karaokezni is. Ebbe a felhozatalba gyakorlatilag már csak a kecskesimogató hiányzik, de talán majd jövőre.

Sudoeste fesztivál / Portugália

Szombattól helyezzük át székhelyünket Portugáliába a Sudoeste fesztiválra, ahol kicsit nyugodtabb zenékre szórakozhatunk. Mindjárt ott a Ting Tings, a Roots vagy a Thievery Corporation. Vasárnap is maradjunk, sőt a következő hét elején is érdemes egy kicsit Portugáliában nézelődni. Vasárnap a két nappal ezelőtti metál adagot kipihenhetjük Jessie J koncertjére, csapathatjuk David Guettára, vagy megnézhetjük milyen a dubstep Borgore szerinte értelmezése.

Oya fesztivál / Norvégia

Már augusztus 8-án folytathatjuk a bulizást a norvégiai Oya fesztiválon, ami a fellépők mellett azért is érdekes, mert ez Európa egyik legzöldebb fesztiválja. A szervezők annyira komolyan veszik a természettel való békés együttélést, hogy írtak is egy könyvet arról, hogy aki esetleg rendezvényszervezésre adja a fejét, hogyan tudja minél jobban megóvni közben a környezetet, és mire érdemes odafigyelni. Szerdán bulizhatunk a Florence + The Machine koncertjén, nézhetünk Stone Rosest, vagy Feistet is. Csütörtökön Björk, a nemrégiben újra összeállt Afgan Whigs koncertjét élvezhetjük, ha már hiányzik a metál, akkor irány a Baroness. Pénteken pedig Refused-koncertet nézhetünk, amit szintén nagyon vártak már a rajongók, hogy újra turnézzanak, de szórakozhatunk a Black Keys koncertjére is. A fesztivál érdekessége még, hogy kissé nyugdíjas tempóban folyik, este 11-kor bezár a bazár, és mindenki mehet amerre lát, viszont Oslo belvárosában rengeteg helyen tartanak afterpartykat, ahol reggelig bulizhatunk.

Heitere fesztivál / Svájc

Oslóból viszonylag egyszerű dolgunk lesz, ha repülővel szeretnénk átjutni a következő fesztiválunk helyszínére. Szombaton nézzük meg Taio Cruz koncertjét, és ki ne hagyjuk a nagyon menő Turbonegro-koncertet se. Vasárnap pedig Anti–Flag és Hurts vár ránk a svájci fesztiválon. A következő hétre kevesebb járkálást, ámde annál pörgősebb fesztivált vállaltunk be, úgyhogy kézenfekvő, hogy rá kell pihenni amihez Zofingen városa megfelelő lehet, de egyszerűen eljuthatunk innen Zürichbe is, ahonnan a következő úticélunk nagyon egyszerűen megközelíthető.

Pukkelpop / Belgium

Ez a hetünk szerdától csakis és kizárólag a koncertezésről fog szólni. Brüsszeltől 70 km-re található a Pukkelpop fesztivál, és a fesztiváljegyünk feljogosít arra, hogy Belgium területén belül ingyen vonatozzunk. A Pukkelpop line-upja annyira erős, hogy végig ott kell maradni a fesztiválon, és csak élvezni a jobbnál jobb koncerteket. Csütörtökön máris nézhetünk Santigoldot, Bloc Partyt, Snoop Doggot, aki manapság már inkább Snoop Lion, itt is láthatjuk Björköt, vagy az újra együtt zenélő Bush zenekart, és ne feledkezzünk meg Tinie Tempahról sem.

Pénteken folytatódik a koncertrejárás, Jamie Woon, Eagels of Death Metal, Keane, Lykke Li és a Stone Roses a napi adag. Ha még mindig nem csömörlöttünk meg a koncertektől, akkor szombaton nézzük meg a Ghostot, ugráljunk Dizzie Rascall vagy a Hives koncertjén, és nézzük meg az est csúcspontjaként a Foo Fighterst, de ha valamikor korábban lemaradtunk volna most megnézhetjük a Black Keyst, a Hivest, vagy a Refused koncertjét.

V Festival / Anglia

Fakultatív programként vasárnapra még bevállalhatunk egy V fesztivált, amiből mi a Hylandset szúrtuk ki magunknak, ahol egy kellemes vasárnap délutánt tölthetünk el a Killers, a Snow Patrol, az LMFAO, Tom Jones és Nicki Minaj társaságában.

Leeds Festival / Anglia

A nyári fesztiválos kalandtúránkat fejezzük be méltóképpen, a fesztiválozás non plus ultrájának számító Angliában, azon belül is a méltán híres Leeds fesztivállal. Augusztus 24. csütörtökig bőven lesz időnk eljutni Leedsbe, sőt még arra is marad idő, hogy egy kicsit csavarogjunk Angliában mielőtt belekezdünk az utolsó nagy bulinkba. Egyébként érdemes szétnézni, mert a fesztivál nagyon támogatja az úgynevezett teliautó programot, vagyis egy közösségi oldalon vadászhatunk magunknak fuvart, így csökkennek a benzinköltségek, nem terheljük agyon a környezetet, sőt az első kétszáz regisztráló kiemelt parkolóba hajthat be friss barátaival, és a kocsi összes utasa részt vesz egy sorsoláson, amivel 2013-as páros belépőket lehet nyerni, sőt a kocsit is ingyen lemossák.

Nade nézzük a bulizási lehetőségeket. Csütörtökön Kaiser Chiefs, ha tetszett Belgiumban itt is megnézhetjük a Foo Fighterst és az Eagles of Death Metalt, és táncolhatunk Justice-ra. Pénteken Angels and Airwaves, Hives, Graham Coxon, Cure és Crystal Castles koncerteken bulizhatunk. Vasárnap a nyarunk utolsó nagy elhajlását kell véghezvinnünk, ezt pedig olyan zenekarok koncertjére tehetjük meg mint az At the Drive-In, vagy a Florence + The Machine. Táncolhatunk Kasabianra, Santigoldra vagy Katy B-re, és bólogathatunk Mastodonra, hogy aztán hazafelé vegyük az irányt. Folytatás jövőre, addig pedig maradnak a klubbulik.

Európai fesztiválok augusztusban

Sudoeste fesztivál

Időpont: Augusztus 1-5

Helyszín: Zambujeira do Mar, Portugália

Főbb fellépők: David Guetta, Eddie Wedder, Thievery Corporation, Ting Tings, Martin Solveig

Wacken Open Air

Időpont: Augusztus 2-4

Helyszín: Wacken, Németország

Főbb fellépők: In Flames, Opeth, Machine Head, Sepultura, Dimmu Borgir, Danko Jones

Arenal Sound

Időpont: Augusztus 2-5

Helyszín: Castellon, Spanyolország

Főbb fellépők: Kaiser Chiefs, The Wombats, Two Doors Cinema Club, Ting Tings

Woodstock Festival

Időpont: Augusztus 2-4

Helyszín: Przystanek, Lengyelország

Főbb fellépők: Anit – Flag, The Darkness, Ministry, Sabaton, Machine Head, Asian Dub Foundation

Nature One Festival

Időpont: Augusztus 3-5

Helyszín: Kastellaun, Németország

Főbb fellépők: Paul Van Dyk, Ferry Corsten, Markus Schulz, Sven Vath, Tom Novy, Vitalic

Off Festival

Időpont: Augusztus 3-5

Helyszín: Katowice, Lengyelország

Főbb fellépők: Converge, Baroness, Metronomy, Iggy & The Stooges, Death In Vegas, Mazzy Star, The Antlers

Dance Valley

Időpont: Augusztus 4

Helyszín: Amsterdam, Hollandia

Főbb fellépők: Pendulum, ATB, Roger Sanchez, Ms Dynamite, Ferry Corsten

Oya Festival

Időpont: Augusztus 8-11

Helyszín: Oslo, Norvégia

Főbb fellépők: Björk, Bon Iver, Feist, The Black Keys, Stone Roses, Florence + The Machine, Refused

Flow Festival

Időpont: Augusztus 8-12

Helyszín: Helsinki, Finnország

Főbb fellépők: Björk, Bon Iver, Lykke Li, Caribou, Flying Lotus, The Black Keys

Smukfest

Időpont: Augusztus 8-12

Helyszín: Skanderborg, Dánia

Főbb fellépők: Blur, David Guetta, Uriah Heep, Bryan Adams, White Lies, Mike Snow, Toto

Way Out West festival

Időpont: Augusztus 9-11

Helyszín: Gothenburg, Svédország

Főbb fellépők: Bon Iver, Florence + The Machine, Refused, Feist, Blur, Kraftwerk

Sonne Mond Sterne

Időpont: Augusztus 10-12

Helyszín: Saalburg – Ebersdorf

Főbb fellépők: Prodigy, Hot Chip, Fatboy Slim, Skrillex, Digitalism, Apparat

Creamfields Andalucia

Időpont: Augusztus 10-11

Helyszín: Almeria, Spanyolország

Főbb fellépők: The Chemcical Brothers, Tiesto, Flying Lotus, Caribou, Orbital, Above & Beyond

Taubertal Festival

Időpont: Augusztus 10-12

Helyszín: Rothenburg ob der taubler, Németország

Főbb fellépők: Placebo, Heaven Shall Burn, Social Distortion, Bush, H-Blockx

Ms Dockville Festival

Időpont: Augusztus 10-12

Helyszín: Hamburg, Németország

Főbb fellépők: Hot Chip, Maximo Park, Apparat, Metronomy, The Maccabees

Heitrere Festival

Időpont: Augusztus 10-12

Helyszín: Zofingen, Svájc

Főbb fellépők: Hurts, Ice Cube, Anti-Flag, Taio Cruz, LMFAO, Turbonegro, Jessie J

Coke Live Music

Időpont: Augusztus 11-12

Helyszín: Krakkó, Lengyelország

Főbb fellépők: The Killers, Placebo, The Roots, Snoop Dogg

Parades de Coura Festival

Időpont: Augusztus 13-16

Helyszín: Praia do Tabuao

Főbb fellépők: Kasabian, The Go! Team, dEUS, Sleigh Bells, Anna Calvi

Pukkelpop

Időpont: Augusztus 16-18

Helyszín: Hasselt, Belgium

Főbb fellépők: Foo Fighters, Björk, Bloc Party, The Hives, Keane, Black Keys, Hot Chip

Frequency

Időpont: Augusztus 16-18

Helyszín:  St Pölten, Ausztria

Főbb fellépők: The Killers, Placebo, Korn, Lykke Li, The Dandy Warhols, The XX, The Cure

Summer Breeze

Időpont: Augusztus 16-18

Helyszín: Dinkelsbühl

Főbb fellépők: Within Temptation, Katatonia, Lacuna Coil, Sepultura, Behemoth, Iced Earth

Opean Air Gampel

Időpont: Augusztus 16-19

Helyszín: Gampel, Svájc

Főbb fellépők: Placebo, Foo Fighters, Cypress Hill, Beatsteaks, Eagles Of Death Metal

Lowlands

Időpont: Augusztus 17-19

Helyszín: Biddinghuizen, Hollandia

Főbb fellépők: Kasabian, Feist, Foo Fighters, Bloc Party, The Shins, Santigold, Refused

Area 4

Időpont: Augusztus 17-19

Helyszín: Borkenberge, Németország

Főbb fellépők: Bullet For My Valentine, The Subways, Beatsteaks, Every Time I Die, Heaven Shall Burn

High Field

Időpont: Augusztus 17-19

Helyszín: Leipzig, Németország

Főbb fellépők: Placebo, Bullet For My Valentine, Eagles Of Death Metal, The Gaslight Anthem

V Festival

Időpont: Augusztus 18-19

Helyszín: Staffordshire és Chelmsford Anglia

Főbb fellépők: The Killers, Snow Patrol, Keane, Nicki Minaj, Gossip, LMFAO, Tinie Tempah, James Morrison

Félsziget Fesztivál

Időpont: Augusztus 23-26

Helyszín: Marosvásárhely, Románia

Főbb fellépők: Tinie Tempah, Ákos, ATB, New Model Army, Children Of Bodom, Republic, Kistehén, Alvin és a Mókusok, Compact Disco

Reading Festival

Időpont: Augusztus 24-26

Helyszín: Reading, Anglia

Főbb fellépők: Cure, Kasabian, Angels & Airwaves, Florence + The Machine, Foo Fighters, Mastodon

Leeds Festival

Időpont: Augusztus 24-26

Helyszín: Leeds, Anglia

Főbb fellépők: Cure, Kasabian, Angels & Airwaves, Florence + The Machine, Foo Fighters, Mastodon

Cream Fields

Időpont: Augusztus 24-26

Helyszín: Halton, Anglia

Főbb fellépők: David Guetta, Tiesto, Calvin Harris, Groove Armada, Skrllex, Benny Benassi, Avicii

Rock En Seine

Időpont: Augusztus 24-26

Helyszín: Páris, Franciaország

Főbb fellépők: Placebo, Green Day, Sigur Ros, Bloc Party, The Black Keys, Beach House

Mysteryland Festival

Időpont: Augusztus 25

Felyszín: Haarlem, Hollandia

Főbb fellépők: Cream, Calvin Harris, Simian Mobile Disco, Tiga, Martin Solveig, Avicii, Fedde Le Grand

South West Four Weekender

Időpont: Augusztus 25-26

Főbb fellépők: Skrillex, Simian Mobile Disco, Public Enemy, Benny Benassi, Paul van Dyk, Borgore