Hatalmas cirkusz lett a Sziget

2013.08.05. 11:16
14 hozzászólás
Szigetre eddig sem a koncertek miatt volt érdemes járni, most viszont a gyengébb lineupot minden eddiginél látványosabb helyszínekkel próbálják feledtetni. Prodigy helyett karácsonyi diszkóerdő, Adele helyett óriáskerék, az Imagine Dragons helyett tengerpart, az Slipknot helyett pedig tűzcirkusz várja fesztiválozókat.

Amíg sörért, zsírgyrosért vagy éppen hosszúlépésért állunk sorban, a színpadon már a ráadásszámot játsszák. Talán még átérünk a másik színpadhoz, igen, a Sziget másik végébe, feltéve, ha nem állít meg minket egyetlen svéd horda sem, hogy meghívjon pár Unicumra. És akkor persze fél egyre megbeszéltünk egy találkozót a bejárathoz, és ha mi sem késünk, meg a másik sem, na akkor még elérjük a hajnali félkettes dj-szett utolsó fél óráját. De persze mindenki késik mindig, hiszen ez a Sziget.

Na ennek a porban téblábolásnak ezennel vége, az idei Sziget legnagyobb újítása a koncertek nélküli fesztivál. Persze vannak fellépők, jut minden napra egy-egy érdekesebb is, és feltűnik néhány kedvenc is egy hét alatt, de többet nem kell azzal a nyomasztó érzéssel küzdenünk, hogy lemaradtunk valami nagyon fontos koncertről pár holland kiscsaj, vagy éppen egy ingyen pálinkát osztogató haver miatt.

És ez korántsem gúny: a Sziget szervezőinek idén nem sikerült túl jó lineupot összeszervezniük, a sztárzenekarok sorra utasították el a felkérést, így az Európa legjobb fesztiváljának kikiáltott rendezvény inkább minden eddiginél többet ölt a látványba és a hangulatba.

De előbb a száraz tények, a meglepő számok, amit Frei Tamás mond egyenesen a kamerába, a rekkenő hőség ellenére persze ingben, szorosra húzott brókernyakkendőben:

  • A Sziget Fesztiválköztársaság egy 76 hektáros területen, 3 hét alatt épült fel, a munkálatokban 7500 ember vett részt.
  • A Sziget főbb útvonalaira 20 kamionnyi műanyag burkolatot fektettek le, míg a sátrak egy részében 15 ezer négyzetméter faburkolattal borították a talajt, 2400 négyzetméter pedig fémszőnyeget kapott.
  • 250 kamion szállított ki konténereket a rendezvényre, a konténerek közül 160 vizes- és kazánkonténer, 255 iroda, raktár, öltöző, tároló és egyéb. 25 kamionban kerítés és kordon érkezett, 5 kamion kábelt és kapcsolószekrényt hozott a Hajógyári-szigetre.
  • A folyóvizes konténer-wc-k és a hagyományos mobil vécék mellett por- és sármentes aljzatra helyezve kialakítanak 7 centrumot, ahol minden egyes központban 45-50 kivilágított WC várja majd a fesztiválozókat állandó takarító személyzettel, folyamatos takarítással, őrzéssel. A mobil WC-vel és a korábban is használt konténer WC-vel valamint az épületekben lévő illemhelyiségekkel együtt idén körülbelül 1750 ülőke áll a látogatók rendelkezésére.
  • Továbbfejlesztették a közvilágítást is: a meglévő és a szervezők által korábban kiépített 3 kilométernyi állandó közvilágítás mellett, csak a fesztivál idejére további 30 kilométernyi díszkivilágítás építettek ki. Lampionoktól fényfüzérekig, tükörgömböktől fényfestésig számos izgalmas világítási megoldásban gyönyörködhetnek a kilátogatók, de mind közül talán a legimpozánsabb, hogy közel 20 hektárnyi erdős területet izzósorokkal díszítettek fel, amitől karácsonyi hangulatot áraszt majd az erdő. Egy forró ausztrál karácsonyt idézve.
  • A Szigeten 400 fős egészségügyi szolgálat látja el feladatát, köztük az ambulancián 16 orvos, 50 nővér, 12 fős motoros és 110 fős gyalogos járőr, ápolók és betegkísérők valamint 1 rohamkocsi, 4 esetkocsi és 2 mentőkocsi. (Ez egy közepes magyar város egészségügyi intézményi személyzetének, a mentőszolgálat pedig egy nagyobb magyar város mentőközpontjának felel meg).
  • Az idei Szigeten a rendőrökön túl 1200 biztonsági őr, valamint több száz jegyellenőr és belső forgalomirányító segíti a rendfenntartást. Idén is érkeznek angol, francia, német és holland rendőrök.
  • A nagyobb közösségi tereket, így a nagyszínpad illetve a világzenei helyszín területét valamint a nagyobb zárt helyeket is párahűtéssel teszik elviselhetővé. Mindezeken túl a fesztivál több helyén állítanak fel párakapukat illetve folyamatosan locsolják a fesztivál útjait. A hőségriadó esetén a rendezvény több pontján vizet osztanak, de alapvetően is több mint 200 helyen lehet a rendezvényen folyó ivóvízhez jutni.

A számok igazi élményfesztivált takarnak, ami nem csak azt jelenti, hogy a hangulattól , vagy mástól megszédülve különös dolgokat láthatunk a kivilágított erdőben: van ahol ugye karácsonyi égősorok adják a hangulatot, máshol meg igazi diszkóerdőt építettek a szervezők fáról lógó diszkógömbökkel és flitteres levelekkel. A Szigeten idén minden elárasztanak az installációk: lesznek itt óriási tojások, hatalmas, deszkából ácsolt dobermannok, és persze különleges díszletet kaptak a színpadok is.

A nagyszínpad mögött áll a Huszár András és Mechle Balázs által tervezett Tojás, amely a fesztiválozók rekreációját szolgálja. A 6 méter magas és 5 méter átmérőjű építmény 15-20 embert is képes befogadni, hogy elmeditálhasson a nagy ontológiai kérdésen: mi volt előbb, a tyúk, a tojás vagy a Sziget?

Szintén a buliban megfáradtak számára nyújt enyhülést a Pozsár Péter tervei alapján készült a Tornádó, amely 40 fúvókán keresztül hűsíti vízpárával a felforrósodott testeket.

A Colosseum nevű zárt színpad tavaly óta a kétszeresére nőtt, az 1000 négyzetméteres helyszínt közel 4000 raklapból építették fel, és vele szemben húzták fel Európa legnagyobb cirkuszi sátrát, az A38 idén 5000 négyzetméteren várja a fesztiválozókat. És persze a Szigetre költözött az Erzsébet teret meghódító óriáskerék: a 65 méter magas szerkezet a legnagyobb mobil óriáskerék Európában.

A Szigeten sok helyszín idézi a cirkusz világát, néha kicsit olyan érzésünk lehet, mintha a Carnival soha el nem készült harmadik évadában sétálgatnánk. Lesz vándor utcacirkusz, Kelet-Európa Vurstli hippijelmezbe bújt fellépőkkel, és Cirque de Sziget is, ami egy valódi cirkuszi sátor valódi artistákkal és lenyűgöző színpadi produkciókkal, például a holland Magma tűzszínházával.

És persze lesz egy rakás olyan parti, ahol ha nem is élvonalbeli sztárok lépnek fel, de legalább több tízezer lufit, vagy éppen egy méter átmérőjű strandlabdákat hajítanak a közönségre, hogy mégis kezdjenek vele valamit.

És mindezen felül az egész Sziget idén kicsit olyan lesz, mint a Balaton Sound és a Kazinczy utca alkoholmámorban fogant szerelemgyermeke: a Romkocsma negyedbe kiköltözik az Ötkert, az Iskola, a Wanderland, az Instant, a Fogas Kert és az Úri Muri, hogy az itt mulató britek véletlenül se jöjjenek rá, hogy a Sziget az mégsem Budapest. És lesz Sziget Beach is, a Dunában ugyan fürdeni nem lehet, de térdig bárki beletrappolhat hűsölni, aztán pedig kint piheghet a nyugágyakban. A bikinis lányok megtekintésére ennél jobb ürügy nem is kell.

Az étel- és italválaszték nem nagyon változott, hiszen eddig is volt minden az indiaitól a hamburgeren át a főtt kukoricáig. Talán annyi változott, hogy a zsíros kenyér mellé már ki kell írni, hogy traditional hungarian food. Egy korsó sör egyébként 500 forint, egy szelet pizza pedig 2 euró. Ami valójában 600 forintot jelent, de idén már az árak euróban is ki vannak írva, hogy a holland, olasz, német és francia fesztiválozók is képben legyenek.