362 ezren voltak a Szigeten

2013.08.12. 13:12
0 hozzászólás

A tavalyinál 17 ezerrel kevesebben, összesen 362 ezren voltak idén a Sziget fesztiválon, Gerendai Károly mégis elégedett a rendezvénnyel. „A nemzetközi szakma és a látogatók visszajelzései egyértelműen megerősítenek minket abban, hogy jó döntés volt a Sziget vizuális megújítása, a sokszínűség erősítése” – áll a Sziget közleményében.

Gerendaiék kezdeményezésére, a rendezvény ideje alatt egy konferencia is volt a Hajógyári szigeten, amelyen 25 fesztivál igazgatója vett részt az ügynökségek képviselőivel együtt. A fő téma „az egyre elszabaduló és a Szigetet is egyre jobban sújtó fellépti díjak" és „a zenekarokat képviselő ügynökségek és fesztiválok közötti párbeszéd elindítása" volt. A konferencia résztvevői abban egyetértettek, hogy a Sziget vizuális megújulása és a szolgáltatások változatossága jó irány, bár Gerendai azért megjegyezte: „a vizuális megújulás természetesen nem mehet a zenei kínálat kárára, továbbra is fontos, hogy aktuális sztárokat vonultassunk fel. Sajnos idén az ág is húzott minket , nem sikerült a tervezett sztárelőadók egy részét elhozni”.

Jól vizsgázott a Sziget Fesztiválköztársaság biztonsági szolgálata. Az In-Kal Security egyenruhás és civil munkatársainak együttműködése miatt a korábbi éveknél is hatékonyabbak voltak az elfogások, a tolvajok leleplezése és az In-Kal embereinek köszönhetően már többen a bejáratnál lebuktak azok közül, akik nagyobb tételben illegális szereket igyekeztek becsempészni a rendezvényre. A biztonsági főnök azt is elmondta, hogy általánosságban ugyanolyan békés volt a Sziget, mint szokott, semmi kirívó esemény nem történt.

A hétvégén az is eldőlt a Sziget és az Axe Apollo Space Academy közép-európai űrkiképző bázisán, hogy kik utazhatnak Orlandóba, ahol esélyük nyílhat majd egy űrutazásra. Szombat délután jelentették be a Sziget űrbázisán annak a hat, bosnyák, szlovén, horvát, szlovák, cseh és magyar férfinak a nevét, akiket hat ország 51 jelöltje közül választottak ki és részt vehetnek egy globális űrtáborban az Egyesült Államokban. Az eredményhirdetésre az első és eddig egyetlen magyar űrhajós, Farkas Bertalan is kilátogatott, aki utána nagy örömmel nézett körül fesztiválon, ahol életében először járt.

A nagy melegben népszerű volt a Sziget Fesztiválköztársaság szabadstrandja, a Sziget Beach, ahol naponta több ezer ember kereste az enyhülést. Az estéket sokan töltötték a Cirque du Sziget programjain és több tízezer ember vett részt naponta a Nagyszínpad előtt rendezett partykon is: a Nagy Lufi Partyn, a Szélforgó Partyn, a Strandlabda Partyn és a Color Partyn. Az egész fesztivál területén látványos installációk, díszkivilágítás, lampionok, fényfüzérek, tükörgömbök, fényfestés színesítette a látvány-élményt.

A Sziget-közlemény ezzel zárul: „A nulladik napon a Quimby teremtett varázslatot, majd a végén End Show zárta fényjátékkal, lézer show-val, tűzijátékkal, pirotechnikai látványosságokkal és Guetta zenéjével az idei ünnepet. A Fesztiválköztársaság hétfőn lezárja határait, azonnal megkezdődik a bontás és a takarítás, ami nagyjából egy hetet vesz igénybe. Utána következik a kertészeti rehabilitálás. Ez idén igencsak feladja a szakembereknek a leckét, mivel a Fesztivál területe már a rendezvény ideje előtt aszály sújtotta területté vált a szélsőséges időjárási, azaz a rendkívüli hőség és a szárazság miatt."