A Budapest Essentials kitakarította a Blaha Lujza téri aluljárót

2014.05.26. 12:13
Az Index fesztiválblogja

Csütörtökön indul a Budapest Essentials fesztivál Budapesten: az egész várost megmozgató négynapos bulisorozatot a barcelonai Sonar és az austini SXSW mintájára hozták létre a szervezők: Csókay Gergő (Ötkert), Száraz István (Trafiq) és Nádas Patrik (Fogasház). A négynapos fesztivál egy átfogó Budapest élményt akar adni a látogatóknak: a zenei programok mellett a bérlettel lehet majd kajálni, fürdőzni, múzeumozni. (Részletes program itt)

A szervezők szeretik ezt a várost, ezért a fesztivál beharangozásaként seprűt és lapátot ragadtak a szervezők és az önkéntesek, és Budapest egyik legmeghatározóbb és legelhanyagoltabb aluljárójába, a Blaha Lujza térre nagyszabású köztértisztítási akciót szerveztek. Azaz takarítottak. 

„Nagyon örültünk a Blaha Lujza tér közösségi szebbé tételét szorgalmazó programnak, hiszen ezek a fiatal srácok így megmutathatják, hogy szabadidejüket feláldozva tesznek is a városért. Példát mutatnak kortársaiknak és igenis megmutatják az idősebb generációnak, hogy így is lehet bánni Budapesttel, környezetükkel. Reméljük sikerül másokat is ösztönözniük egy kis szemléletváltásra. Ha mások is felfigyelnek munkájukra, akkor már elérte célját a kezdeményezés.” – nyilatkozta az eseményről Csomós Miklós, oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes.

Bpess cleanthecity 001
Fotó: Balkányi László

Este 8-kor kezdték a takarítást, a fesztiválszervezőkhöz és az önkéntesekhez csatlakoztak a járókelők is, így közös erővel mindössze két óra alatt rendbe tették a környéket. A hangulatról kihelyezett DJ gondoskodott, a takarítószereket a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. biztosította. A fesztivál szervezői az akcióval mindenkit arra szerettek volna biztatni, hogy figyeljenek oda a köztisztaságra és a higiéniára. 

A takarításon az Index stábja is részt vett, így nézett ki:

aluljaro_takaritas

A csütörtökön indul tehát a fesztivál, a Budapest Essentials összes helyszíne egyetlen térképen, részletes eventlista itt