Baseballsapkás punkrock a Balaton-parton

2014.06.05. 13:15
Az Index fesztiválblogja

Csütörtökön startol a nyolcadik Pannónia Fesztivál Szántódpusztán, ami tradicionálisan magyar zenekarokra fókuszál, bár az utóbbi pár évben már feltűntek külföldi fellépők is. Idén a legnagyobb név a skót Biffy Clyro és az amerikai Offspring, de aki szeretne a szokásos arcoknál, harminc foknál és Balaton-partnál maradni, azoknak idén is lesz Freestylers és Dub Pistols.

Biffy Clyro @  szombat, 23:00, nagyszínpad

Tavaly még a Szigeten lépett fel a skót Coldplay, idén pedig Szántódpusztán mutathatja meg, hogy lehet stadionrockot modorosság nélkül is játszani. A jövőre 20 éves zenekar legutóbbi albuma 2013-ban jött ki, és amellett, hogy az angolszász sajtó szereti őket alternatív rockként jellemezni, de van egy kis matek, illetve némi experimental a dalaikban.

The Offspring @ vasárnap, 23:00,  nagyszínpad

A 90-es évek poppunkjának meghatározó zenekara, akiknek köszönhetően a nehezen marketingelhető, balhés, önpusztító grunge-ról átirányult a mainstream zenei média figyelme a nem túl problémás, fehérzoknis, baseballsapkás punkrockra. A Smash, az Americana vagy a Conspiracy of One a kétes megítélésű műfaj legfontosabb lemezeinek egyike, a Pretty Fly (For a White Guy) pedig minden sulis rockdiszkó legalapabb slágere.

DJ Fresh & Messy MC @ péntek, 23:00, nagyszínpad

A veterán drum and bass DJ és producernek a 2010-es év hozta meg a mainstream áttörést, amikor az elektronikus tánczene egyre több szerepet kapott a popban, és az amerikai piac elkezdte felfedezni az európai producereket. Ehhez persze kellett még a Gold Dust című abszolút megasláger, ami valószínűleg idén is kitörölhetetlen lesz a balatoni turistadiszkókból.

Dub Pistols @ péntek, 00:30,  nagyszínpad

Egyike, a magyar fesztiválszezon és klubbulik állandó fellépőjének, annak ellenére, hogy igazán értékelhetőt olyan 6-8 éve nem csinált a formáció, hiszen hiába keverik a hiphopot dubbal és bigbeattel, ha utóbbi kettő műfaj nagyjából 10 éve halott. Viszont azt mindenki elismerheti, hogy a Cyclone című számuk a Tony Hawk-videojátékok soundtrackjének egyik legemlékezetesebb darabja.

Cyclone - Dub Pistols

Freestylers @ péntek, 00:30,  nagyszínpad

Valószínűleg nem létezik olyan magyar fesztivál, ahol ne húzták volna még meg a kötelező Freestylers-kártyát. Zenekarral, DJ-szettel, iPhone-ra kötött hangszóróval, teljesen mindegy, csak jöjjön a Freestylers, mert szegények éhen halnak évi egy magyar fesztiválfellépés nélkül. Ugyan az utóbbi pár évben megpróbáltak ismét relevánsak lenni, volt itt aztán minden, drumstep, dubstep, meg ki tudja még micsoda, de igazából az összes fesztiválszervező csak ezért a dalért hívja őket. Meg valószínűleg két rekesz sörért.

FREESTYLERS - Ruffneck

Mr. Busta @ vasárnap, 17:00, nagysátor

Persze a Pannónia Fesztiválon ott lesz minden kötelező magyar zenekar is, olyan egzotikus különlegességekkel, mint a Cool Head Clan, a Kalapács vagy a Hollywood Rose, de az egész mezőnyből kiemelkedik Mr. Busta. Magyarország első számú Youtube-rapperéről sokan azt gondolhatják, hogy kizárólag csak az interneten létezik, de a PAFÉ-n végre mindenki megcsodálhatja milyen az, amikor mutatják a fakkot a pávák! Kihagyhatatlan program, mivel Mr. Bustát úgy kerülik a hazai fesztiválszervezők, mint az aktuális nyugati előadókat.