Kapsz egy tortát a pofádba!

2014.07.03. 08:29
Az Index fesztiválblogja

Csütörtökön a Volton javarészt már ismert külföldi előadók koncertjei lesznek, egy kivétellel, akiket viszont 6-8 éve követelnek Magyarországra. A brit Foals mellett lesz még tortadobálós electro, drum and bass-hiphop szupergrupp, és persze Jared Leto. Programajánló.

Foals @ Nagyszínpad, 19:15

A brit Foals  a 2000-es évek indie rock hullámának egyik utolsó nagy felfedezettje volt, amikor 2008-ban megjelentették az Antidotes c. nagylemezüket. Apró személyes élmény, de annyira a végére jutottak a generációváltásnál, hogy a Balloons c. számukhoz készült klipjük volt az utolsó, amit még a tévében (MTV!!!) fedeztem fel magamnak, nem pedig zenei blogokon vagy a Youtube-on.

  

A Foals azzal emelkedett ki a többiek közül, hogy valamiféle punkos attitűd is párosult a matekos gitártémák és tánczenei hatású dobalapok mellé, a debütálásjukat pedig szinte szétfeszítette az energiát, egy rossz dalt nem lehet mondani az Antidoteson. Ezért is sorolták őket az indie és a meglehetősen rövid életet élt new rave műfajokba. A zenekar itthon is viszonylag népszerűnek számított ebben az időszakban, köszönhetően főleg a brit Skins ifjúsági tévésorozat bónuszepizódjának, amiben a világ legjobb buliján a Hummer c. dalt játssza az együttes.

Azonban a Foals két évvel később radikális változáson ment keresztül, a Total Life Forever  az Antidoteshoz képest olyan volt, mint amikor valaki egy sportkocsival végigrohan a sztrádán, hogy aztán a Balatonhoz érve leengedje a tetőt és visszaváltson kettesbe. Ugyan megmaradt a matek és a kifejezetten ügyes dob, de Yannis Phillippakis frontember túlságosan ránehezedett az egészre. Kimért, de komplex zenét kezdett el játszani a Foals, ami már inkább az indie pop kategóriába esett, nyoma sem maradt a kezdeni punkos attidűdnek. Ezzel párhuzamosan viszont a tengerentúlon is egyre ismertebbek lettek, ahol kifejezetten értékelték ezt a letisztultabb lemezt, amin már hiába kereste volna bárki azt a tipikus brit hangulatot.

A harmadik felvonás tavaly érkezett el a Holy Fire formájában, ahol a Foals szinte teljesen szakított az első lemezével, és elindult valamiféle progresszívnek szánt irányba. Annak idején monumentális önkielégítésként jellemeztem, és való igaz, hogy a Holy Fire tényleg olyan, mintha az együttest nem érdekelné miért szerették meg annak idején annyian. Ettől függetlenül kötelező a Foals fellépése minden magára valamit is adó zenebuzinak, hiszen Angliában az egyik legjobb koncertzenekarnak tartja őket a szaksajtó.

30 Seconds To Mars @ Nagyszínpad, 21:00

Fogalmam sincs miért, de a 30 Seconds To Mars a Queens of the Stone Age után most a Foalsnál számít nagyobb és/vagy fontosabb zenekarnak annak ellenére, hogy Jared Leto és társai már a sokadik alkalommal jönnek Magyarországra. A Leto-fivérek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a zenekaruk legyen A Világ Legfontosabb Együttese, ezért elképesztően sokat turnéznak, minden ország Jared Leto Fan Clubjának legnagyobb örömére. Színtiszta stadion rock, amit profi vegyszerészek állítottak össze, hogy lehetőleg semmi, de tényleg SEMMI igazán jellegzetes ne legyen benne, cserébe ne is zavarjon nagyon senkit. Viszont ameddig többen vannak rajtuk, mint tavaly a Queens of the Stone Age-en, addig inkább kussolok.

I Am Legion / Noisia @ OTP Junior - Petőfi Rádió Színpad, 01:00

A 2000-es évek nagy drum and bass őrületéből csak nagyon kevesen maradtak igazán relevánsak, azok is két utat jártak be: kihasználták a dubstep és az EDM kommerciális sikerét és rádiós dalokat kezdtek csinálni, vagy ugyanezt a sikert kihasználva beálltak producerkedni más előadók mögé. A holland Noisia már a maga idejében is a kisérletezőbb brigádhoz tartozott, amikor a 2000-es évek második felétől itthon nagyon ment a német-holland technoid/neurofunk vonal a drum and bassben, akkor már nekik sörreklámban lehetett a zenéjüket hallani, aminek köze nem volt a 160-180 bpm-hez.

A más előadókkal közös produceri munkájuk eredménye volt például a brit Foreign Beggars Control c. száma, ami meghozta az első áttörést a hiphop csapatnak, és elindította őket a jobb híján electro hiphopként körbeírható műfaj létrehozásán. Noisia mellett egyébként a Foreign Beggars is gyakori vendég itthon, a Volton pedig a két produkció közös szupergruppjával, az I Am Legionnel lépnek fel, majd a Noisia még egy DJ szettel zárja a bulit.

Steve Aoki @ Nagyszínpad, 23:00

Az ember, aki sokak szerint teljesen hazavágta az elektronikus tánczenét azzal, hogy népszerűvé tette Amerikában az EDM-et, és a régi rave partykra hasonló hangulatot teremtett a bulijain úgy, hogy abból csak a bazári giccset vette át. Mások szerint viszont vizionárius, aki remek üzleti érzékkel tett szupersztárrá mezei producereket, akik ma DJ-ként főfellépők és headlinerek lehetnek fesztiválokon, például ő maga. Aoki egyébként eleinte egy hardcore zenekarban üvöltözött és straight edge, vagyis nem fogyaszt például drogokat és alkoholt, helyette tortákat dobál a színpadról, gumicsónakban szörföl a közönségen és kiad egy borzalmas nagylemezt. Arra pedig tényleg nincs magyarázat, hogy River Cuomo Weezer-frontember mégis miért gondolta, hogy a karrierjéből csak egy Aoki-kollab hiányzott.