A magyar dal végnapjai

2008.07.30. 13:14
Presser Gábor és barátai ismét összefogtak, a Magyar Dal Napja a Sziget mínusz első napján debütál, de évente megrendezett monstre koncert szeretne lenni.

A Sziget idén mínusz egyedik nappal újított be, amin a Magyar Dal Napját (MDN) tartják. Az ötlet a Sziget szervezőivel jóban lévő Presser Gáboré, a megvalósítást pedig a Sziget vállalta, amolyan jótékony célzattal. A céljuk, hogy unokáink is halljanak még magyar nyelvű dalokat, ezt pedig régi dalok eléneklésével próbálják elérni.

Picit zene

„A magyar könnyűzenei kultúra, a dalszerzők és előadók több évtizede nem tapasztalt összefogása”-ként hirdetett augusztus 11-i koncerten nyolc órán keresztül szól majd kizárólag magyar sláger, kizárólag magyar slágerelőadók tolmácsolásában. A Jávorszky Béla Szilárd (Népszabadság) által szerkesztett programban a leghíresebb magyar dalokra nosztalgiázhat majd a közönség.

A kezdeményezés promótálására két héttel a MDN előtt két felvételt készítettek a Magyar Rádió 8-as stúdiójában. Az egyikben „nagyöreg” zenészek (Ferenczy György basszus, Novák Péter, Török Ádám, Presser vokál) adnak elő egy „fiatal” szerzeményt, a Csókolom együttes Dunántúli sláger című számát, annak is az Amorf Ördögök által feldolgozott verzióját adják elő. A másikban pedig fordítva, a Brains és a Kaukázus tagjai dolgoznak fel egy régi nótát. Ezeket az MR2-n fogják játszani.

Presser Gábor a rádióban

Legalább olcsó

Presser Gáborral a stúdióban a felvétel szünetében lehetett beszélgetni Picit. „Régóta gondolkozom azon, hogy lépni kéne, mert a médiában perifériára szorul a magyar dal. A fiatalok nem jutnak kellő nyilvánossághoz. Nem az öreg dalírók miatt van szükség erre a napra, nekik nincs okuk a panaszra, hiszen a régi dalokra több rádió is szakosodott” – mondta. „A mostani fiataloknak nehezebb a dolguk, nekünk nagyobb volt a terünk, a nyugati zenéknek akkor csak töredéke jutott át. A mai piac telített külföldi zenékkel, az új szerzők nem tudnak hol megjelenni” – sajnálkozott.

Kérdeztem tőle, fogja-e növelni a magyar dalok arányát a rádiókban ez a koncert, mire azt felelte: „Nem fogja, pedig jó lenne. Nem hinném, hogy ez a helyzet változni fog, de kell egy olyan nap, ami erről szól.” Annak ellenére, hogy a koncepcióban semmi olyan nincs, ami bármit is előremozdíthatna a magyar zenei helyzeten, nem lehet egy rossz szavunk az MDN-re, hiszen a belépő nagyon olcsó, 2500 forint. A fellépők nem nagy gázsiért, csak költségtérítésért játszanak. Az esetleges plusz bevétellel pedig fiatal tehetségeket akarnak majd támogatni.

Török Ádámmal

Hosszú távon nagy elképzeléseik vannak az MDN-nel, azt szeretnék, hogy minden év szeptemberének az első vasárnapja a magyar dal napja legyen Magyarországon. Különböző rendezvényekkel tisztelegnének a magyar dal előtt, színházi előadásokkal, koncertekkel, fesztiválokkal, illetve, ha mutatkozik rá igény, akkor 2009-ben már önálló fesztiválja is lehet a magyar slágereknek.

Presser Gábor kedvenc fiatal előadói

Quimby, Lovasi, Heaven Street Seven, Pannonia Allstars, Nyers (volt), Kaukázus

Sláger riadó

A közös fináléval végződő giga-mega-turbó-koncert repertoárja főleg a hatvanas évektől mostanáig híressé vált magyar dalokból áll. A magyar popszakma szinten minden élő nagyágyúja durrant majd egyet-kettőt a színpadon. Zorán, R-Go, Back II Black, Edda, Fenyő Miki, Ákos, Bródy, Ganxta, Sziámi, Szörényi, Geszti. De lesznek jók is, például a Beatrice, Balázs Fecó, URH, Kontroll Csoport.

Lesz egy-két érdekesség is, mint például a Rock Allstars formáció Frenreisz Károllyal, Takáts Tamással, Török Ádámmal, Vikidál Gyulával, Szücs Antal Gáborral, Tátrai Tiborral, Ferenczy Györggyel, Pálvölgyi Gézával. Vagy az Omega Tribute Band Keresztes Ildikóval és Kalapács Józsival. Nagy részben a saját örökzöldjeiket adják elő a zenészek, de kétségtelenül vicces produkciók is lesznek majd, mint például Presser Gábor, Novák Péter és Geszti Péter előadásában a Neked írom a dalt (Geszti több helyen is felüti majd a fejét), vagy a Csík zenekar és Lovasi András feldolgozásában az Üljenek a fiúk ölébe a lányok a Tankcsapdától.

Összeálltak, feldolgozták