Egészség.hu

Hat másodpercenként hal meg valaki a dohányzás miatt

2015.05.31. 12:30

A WHO közleményében tényeket, statisztikákat gyűjtött össze a Dohányzásmentes Világnap, május 31. alkalmából. Nem vidámak, úgyhogy csak erős erős idegzetűeknek ajánljuk:

  • A dohányzással összefüggő betegségek jelentik a világon a mindenkori egyik legsúlyosabb veszélyt a lakosság egészségére. Körülbelül hat másodpercenként meghal egy ember dohányzással összefüggő betegségben, ami éves szinten közel 6 millió ember halálát jelenti.
  • Az előrejelzések szerint ez a szám 2030-ra meghaladja majd az évi 8 millió főt, és ezeknek a megelőzhető haláleseteknek több mint 80 százalékban az alacsony és közepes jövedelmű országok lakosai esnek áldozatul.
  • Tanulmányok alapján – beleértve a globális Vámközösség információit – minden 10. cigarettát az illegális dohánypiacról szereznek be világszerte. Az Európai Bizottság becslése szerint az illegális cigarettakereskedelem az EU és tagállamai számára évente több mint 10 milliárd euró adó- és vámbevétel kiesést jelent.
  • A statisztikai adatok alapján 2012-ben és 2013-ban 60-80 millió szál cigarettát foglalt le a NAV különféle eljárások során, míg tavaly ez a mennyiség elérte a 100 millió szálat.
  • A tiltott dohánykereskedelem veszélyeire adott válaszul a nemzetközi közösség 2012 novemberében megtárgyalta és elfogadta a Dohánytermékek Tiltott Kereskedelmének Megszüntetéséről szóló Jegyzőkönyvet, a WHO Dohányzásellenőrzési Keretegyezményének első jegyzőkönyvét.
  • A WHO szerint a tiltott dohánytermékek könnyebben beleviszik a fiatalokat a dohányzás kipróbálásába és a dohányzásba is, mert sokkal megfizethetőbbek. A tiltott dohánytermékek még félre is vezethetik a fiatal dohányosokat, mivel csomagolásukon nem jelennek meg a képekkel és illusztrációkkal kombinált egészségvédő figyelmeztetések.