Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Miért töltsem le az appot, hiszen böngészőből is működik az Index?

Mert az alkalmazásban mindennél kellemesebb olvasni. A teljes kijelző a betűk és a képek szép megjelenítésére van, semmi felesleg, semmi nyomasztó menü, szükségtelen gomb. Még lapozni is úgy lehet, mint egy rendes újságot. Ha gyakran olvas indexet, feltétlenül próbálja ki, mi már mind átálltunk rá, annyira jó.
Ráadásul klassz kényelmi funkciókat is kínál: ilyen a mentés, a háttérszínváltás éjszakára vagy az értesítés a fontosabb hírekről. De nem ez a lényeg, hanem a gyorsaság és az olvasás zavartalansága.

Milyen telefonokon működik?

4.2-es verziószámú iOS-től felfelé minden iPhone-on, 2.2-es verziószámtól felfelé minden Androidos, és 7.5-ös verziószámtól felfelé minden Windows Phone-os telefonon. Fontos megjegyezni hogy kizárólag gyári ROM verziókkal tudjuk tesztelni, jailbrake-elt iPhone-okon és egyedi ROM verziójú Androidokon a tapasztaltak szerint sokkal hatványozottabban jelentkeznek problémák.
Az Android világa rettenetesen szerteágazó, ahány gyártó, típus, ROM verzió, kijelzőméret, stb., annyiféle kisebb-nagyobb eltérés a rendszerekben, ráadásul sajnos a platform memória- és feladatkezelési koncepciója is több ponton rossz. Ebből fakadóan egy ennyire komplex és sok képet kezelő alkalmazás esetében rengeteg a hibalehetőség, de az elterjedtebb készülékeken azért jellemzően jól működik, és folyamatosan javítjuk az összes többi telefonon is a hibákat, melyekről tudomást szerzünk.
Tableteken szintén nem biztosított a működés, és bár van amelyiken elfut, fontos figyelembe venni hogy az alkalmazás telefonokra és nem tabletekre lett tervezve.
Ha a verziószám stimmelne de az alkalmazásbolt mégsem engedni a telepítést, illetve problémákat tapasztal, kérjük írja meg a telefon pontos típusát és az oprendszer verziószámát, kiderítjük mi lehet a baj.

Milyen telefonokon működik rosszul?

Az androidos telefonoknál különösen sokat számítanak a technikai paraméterek. Igazán szépen a nagy képernyős, erős processzorú, modern eszközökön fut az alkalmazás. Ha gyengébb androidos telefonja van, és/vagy sok problémát tapasztal, kapcsolja ki a képek megjelenítését, vagy térjen vissza a böngészős verzióhoz.
Amennyiben gyakran tapasztal kifagyást, és a rendszer felajánlja hogy erről küldjön visszajelzést a fejlesztőknek, kérjük engedélyezze és írja meg a telefon pontos típusát és az oprendszer verziószámát, mert ez fontos információ de a jelentés magától sajnos nem tartalmazza.

Letöltsem a frissítéseket?

Mindenképp! Minél előbb, annál jobb. A frissítés mindig arra van, hogy jobb legyen tőle a termék, fontos hibajavításokat vagy funkcióbővítéseket tartalmaz. Mi szüntelenül fejlesztjük az appot, hogy egyre jobb legyen, érdemes önnek is profitálnia ebből.

Hány megabájt adatforgalommal számolhatok?

Egy-egy kiadvány címlapja (amíg nem kattint cikkbe) általában kevesebb mint 1 MB, a forgalmat a sok képpel ellátott cikkek és a videók tudják felpörgetni. Egy nagyobb galéria vagy videó önmagában tucatnyi megabájt lehet. A kellemesebb olvasásélmény kedvéért a cikkeket a háttérben előtöltjük. Ha szűk forgalmi korlátú adatcsomagja van, akkor használjon wifit, ahol lehet. Ilyenkor akár egyben is letöltheti az egész Indexet előre a telefonjára, így út közben már nem kell mobilneteznie az olvasáshoz.
Ha aggódik az adatmennyiség miatt, használjon valamilyen forgalomfigyelő programot (iPhone-on pl. ezt vagy ezt, Androidon pedig ezt vagy ezt).

Jellemzően mekkorák a videók?

Az Indexvideók általában 30–50 MB méretűek, ritkán, hosszabb (több mint 10 perces) videóknál ez elkúszhat 70–80 MB-ig is. A cikkekbe ágyazott illusztrációs videók viszont a pár MB-tól a néhány száz MB-ig mozoghatnak, hossz, felbontás és minőség függvényében.

Mi ez az "Első!" gomb? Miért legyek az informátoruk?

Előfordulhat, hogy olyan érdekes eseménybe botlik, amit szívesen megosztana a többi olvasóval. Ilyenkor küldhet nekünk levelet, képet vagy videót (WinPhone-on az oprendszer technikai korlátaiból fakadóan videót egyelőre nem). Ezek az anyagok előbb a szerkesztőség hírválogatójába kerülnek, aztán esetleg tovább a címlapra. Az ilyen olvasókra hálás szeretettel gondolunk.

Miért csak az Indexet lehet előre letölteni wifin? A többi kiadványt miért nem?

iPhone-on és Androidon egyelőre nehéz lenne jól megoldani, még a legújabb okostelefonokon is komoly probléma a memóriakezelés. Az alkalmazások néhány tíz MB-ból gazdálkodhatnak a RAM-ból, nagyon nehéz ebbe úgy beleférni hogy a stabil működés mellett egy-egy nagyobb állomány letöltése problémamentesen fusson közben a háttérben. A WinPhone-os appban viszont kiválasztható a többi kiadvány is, mert ezen a rendszeren jobban lehet kezelni a háttérben történő folyamatokat. Amint ez technikailag megfelelő stabilitás mellett lehetővé válik a másik két rendszeren is, meg fogjuk oldani.

Androidon miért nem lehet értesítéseket kérni?

Az Android platformon erre a funkcióra csak a közelmúltban lett megbízható megoldás, rövidesen beletesszük.

Pár cikknél böngészőablak nyílik az alkalmazáson belül, és ilyenkor nem tudok lapozni, miért?

Bizonyos cikktípusok (pl.: blogposztok, vagy az Indexen kívülre mutató linkek) az alkalmazáson belüli saját böngészőablakban nyílnak meg. Ilyenkor az alkalmazás saját kényelmi funkciói nem tudnak működni, azaz nem lehet lapozni, menteni, betűméretet vagy háttérszínt állítani. Ahogy végzett az ilyen külső cikk olvasásával, máris visszakapja az összes közérzetjavító kellemességet.

"Ezt a cikket nem tudom megnyitni" hibaüzenetet kaptam, ezt mit jelent?

Átmeneti hiba az adatkiszolgáló szerver működésében, sajnos bármennyire is törekszünk arra hogy ilyesmi ne fordulhasson elő, olykor bekövetkezik. Visszatérés címlapra és újbóli próbálkozás jellemzően megoldja. Természetesen mindent megteszünk annak érdekében hogy minél ritkábban forduljon elő.

Nem működik a videólejátszás a telefonomon!

Videó lejátszási problémák számos okból adódhatnak, de fontos leszögezni hogy az alkalmazásokban nincs beépített videó lejátszó, minden esetben a rendszer alapértelmezett playerét hívjuk meg. Tehát a videófájl linkjének átadása után semmiféle ráhatásunk nincs arra hogy az adott (jellemzően mp4) fájlt a telefon lejátszója hogyan kezeli. 
Régebbi és/vagy gyengébb telefonokon (pl. iPhone 3G, olcsóbb Androidos telefonok) a lassú processzor és a kevés memória egyaránt okozhat nehézségeket, ilyen készülék-specifikus gondokkal sajnos nem tudunk mit kezdeni. Jelenleg a Google változtatásai okoznak problémákat az új 4.4-es Android verzióknál, ennek okait vizsgáljuk és kísérletezünk az Indavideó fájl konverter beállításaival, remélhetőleg hamarosan rájövünk hogy pontosan min és miért kell változtatni annak érdekében hogy az érintett készülékeken is megjavuljon a lejátszás.

Mondanivalóm lenne az alkalmazás fejlesztőinek...

Szívesen veszünk bármilyen ötletet vagy jobbító kritikát. Írjon ide, és rövidesen válaszolunk.