Az én házam, az én váram

tegnap, 15:31 Módosítva: 2018-03-18 15:35
51
Az én házam az én váram című anyagában Magócsi Márton a saját 2017-ét fotózta le, és közben érezte, hogy visszajönnek azok az élmények, amiket szülei és nagyszülei is átéltek, ezzel pedig mintha Magyarország utóbbi évtizedeit is összefoglalná.


„Minden család tele van legendákkal. Néhány igaz, sokuknak van némi valóságalapja, de a legtöbb csak legenda. Ettől még az utóbbi években úgy éreztem, hogy a családi legendáink környezete, a szüleim és nagyszüleim élményei visszatérnek az életbe körülöttem. Nagyon szürreálisnak tűnt az egész. Jobb híján rég lejárt filmmel próbáltam meg dokumentálni a múlt és a jelen vélt keveredését, a talált nyersanyagot a barátaim, életem, családom és a jelen Magyarországának képeinek kitéve. Az eredmény a fényképezőgép által rögzített valóság, a nyersanyag véletlenszerű torzításainak és a saját önkényes narratívám (melyet itt nem béklyóz meg az újságírói törekvés a vélt igazság rögzítésére) egyvelege, egyfajta kreált bizonyíték. A képek hangulata évtizedekkel ezelőtti, a tartalmuk nagyon mai – írja Magócsi.

Az én házam az én váram című sorozatot április 9-ig lehet megnézni a budapesti Capa Központ projekttermében, minden nap 11 és 19  óra között.

Tekintse meg a további képeinket

A szívekre tett kezek ünnepe volt

március 15., 21:41 Módosítva: 2018-03-16 15:42
141

Három hét van a választásokig, nem csoda, hogy az idei március 15. a kampány jegyében telt, és nagyon sok embert mozgatott meg. A belvárosban egymást váltották a felvonulások, tüntetések. Fotósaink igyekeztek mindenütt ott lenni, és elkapni az ünnep legfontosabb pillanatait. A nap eseményeinek nagyképes összefoglalója következik.

Tekintse meg a további képeinket

Egy briliáns elme egy használhatatlan testben

március 14., 22:47 Módosítva: 2018-03-15 12:52
3377

Stephen Hawking egy jelenség volt: egy briliáns elme egy használhatatlan testben, aki szinte egyedül többet tett a tudomány népszerűsítéséért, mint őelőtte mindenki együttvéve. Volt elmélete Isten létezésének szükségszerűségéről, a túlvilágról, a földönkívüli életről, a mesterséges intelligenciáról: mindenről, amiről csak gondolkodni érdemes volt. Azonban soha nem tartotta magát a Föld legokosabb emberének, és bár a legtöbb elmélete leginkább tudományos fantasztikumnak tűnik, kevés hozzá fogható fizikus élt eddig széles e világmindenségben. 

Tekintse meg a további képeinket

Zöldhatár

március 8., 22:02 Módosítva: 2018-03-09 15:27
1110
A 2014 óta Európába áramló szíriai, afgán és pakisztáni bevándorlók tömegei alaposan fölkavarták a politikai életet és heves vitákat gerjesztettek. Molnár Zoltán fotográfus végigutazta Kelet-Európa határait, hogy képekben mutassa meg a határvidék történeteit - Szerbia és Magyarország, Ausztria és Szlovénia, valamint Magyarország és Horvátország határterületein fotózott, emellett képeket készített egy elhagyott belgrádi vámházban, valamint Budapest utcáin.
Tekintse meg a további képeinket

Kilátástalanság és halál – ennyi maradt az embereknek Kelet-Ukrajnában

március 5., 23:15 Módosítva: 2018-03-08 13:45
1082

A donyecki és luganszki területek egykor Ukrajna leggazdagabbjainak számítottak, ahol az emberek viszonylag magas életszínvonalon, biztonságban élhettek. Az oroszok által támogatott szakadárok azonban erőszakállamot hoztak létre ebben a kelet-ukrajnai régióban, ahol szegénység, kilátástalanság és folyamatos életveszély jut azoknak, akiknek nem volt hová menekülniük. A víz mérgezett, akadozik a fűtés és az áramszolgáltatás, bedőlt az oktatási rendszer, a helyzeten pedig csak a mindezt előidéző Oroszország segíthetne.

Tekintse meg a további képeinket

A kutyáikat is megették, hogy életben maradjanak

február 28., 08:45 Módosítva: 2018-03-01 05:28
299

A 19. század végén és a 20. század elején szinte öldöklő küzdelem indult a még ismeretlen, fagyba zárt világok felfedezéséért és a pólusok eléréséért. Az akkori technikai fejlettség miatt mindegyik expedíció túlélőtúrának számított, a hideg, a nem kielégítő táplálkozás, a lassított felvételként való haladás, a világtól való elzártság és a gyenge kommunikáció mind tragédiához vezethetett. Sokan oda is vesztek a nemzetek és egyének közötti rivalizálásban. Az expedíciókra indulók egyszerre voltak kiváló sportemberek, az ismeretlent feltérképező tudósok és találékony mérnökök. Sokuk neve feledésbe merült, hiába voltak Robert Falcon Scott, Roald Amundsen vagy Ernest Shackleton expedícióinak tagjai az 1922-ig tartó hősies korszakban, amikor sem gépek, sem a távközlés nem segíthetett rajtuk, csak saját erejükben és társaikban bízhattak. 

Tekintse meg a további képeinket

Egy PET-palack útja a kukától az újjászületésig

február 22., 23:54 Módosítva: 2018-02-24 00:52
4573

Máig tartja magát a városi legenda, hogy a szelektív kukákba dobott hulladékot a szemetesek úgyis végül összeöntik a többi szeméttel. Innentől kezdve a fél ország nem veszi komolyan a szemét kiválogatását. A másik fele meg nem mindig tudja, mit és hova kell rakni. Mégis működik valahogy a rendszer.

Tekintse meg a további képeinket

Menekültek vagy terror, melyik az év képe?

február 14., 13:45 Módosítva: 2018-02-14 18:43
193
Szakítva a korábbi évtizedek gyakorlatával, idén nem csak az év képének választott fotót jelentette be a World Press Photo, hanem azt a hat képet, amiből a zsűri döntése nyomán kiválasztják majd az év képét áprilisban. A végső körbe jutott fotók a tavalyi év rendkívüli híreit vonultatják fel. Helyett kapott köztük Moszul ostroma, a venezuelai krízis, a rohingják tragédiája és a londoni terrortámadás is.

A hat képet elnézve érthető a zsűri tavalyi elnökének különvéleménye. Stuart Franklin több helyen is azt nyilatkozta - köztük például az Indexnek adott interjújában - hogy hülyeség év képét választani, hiszen az egyre inkább olyan, mintha almát hasonlítanánk össze a körtével. 125 országból pályáznak fotósok, a győztes kép pedig - legyen bármennyire fontos is - kiszorít egy sor hasonlóan erős képet és történetet. Az új rendszerrel ezen az ellentmondáson akarnak enyhíteni.

Tekintse meg a további képeinket

A lehullott gyümölcs émelyítő illata

február 9., 00:17 Módosítva: 2018-02-09 12:05
210
Üres medencék, gazzal felvert kertek, kóbor kutyák. Saudade: ez a címe Kóti Réka sorozatának, amelyben emberek nélkül, a maga csendjében mutat be egy elnéptelenedett portugál falut. A képekből Portugáliban nyílik kiállítás.

Kóti Réka analóg képeivel már korábban is foglalkoztunk itt az Indexen, a Thesszaloniki-sorozat központi motívuma a tengerpart volt, a mostaniak pedig arról az erős nosztalgikus vágyról szólnak, amikor valami olyasmi hiányzik nekünk, amit már elvesztettünk. Portugálul ezt úgy mondják: Saudade, ezt a szót tartják a világ egyik legszebb kifejezésének is.

“A Saudade sorozat képei egy szeptemberi utazás során készültek a Lisszabontól egy órányira található Vila de Marmeleira faluban. A pár száz főt számláló falu – ahol egy hetet töltöttünk egy nemzetközi csapattal - mára szinte teljesen kihalttá vált.” -írja a fotós a projektről. 

"A szél futta utcákon csak kóbor állatokat láthatunk, a szépen felújított villák és medencék üresen állnak. A lakosok a falu közepén álló kis bárban tudnak csak találkozni, a közértek, gyógyszertárak, bankok, iskolák bezártak. Vila de Marmeleira utcáit átjárja a lehullott gyümölcs émelyítő illata, egy-egy kertben kétségbe esett, magukra hagyott kutyákat találhatunk. A gaz és a több méteres kaktuszok felülkerekednek az épített környezeten, a villák udvarán található egyszer ápolt medencék mellett kóbor macskák lustálkodnak. Az házak, kertek úgy néznek ki, mintha még mindig várnának valakire, aki soha nem fog visszatérni. A jelenség nem egyedülálló Portugáliában, a falvak, kisvárosok elnéptelenedése növekvő probléma az egész országban. (…) A Saudade sorozat készítésekor éreztem először azt, hogy hiteles a falut a maga csendjében bemutatni, emberábrázolás nélkül.”

A fotók egy 70-es évekbeli Canon FTB filmes géppel készültek diafilmre, multiexpozícióval, utómunka nélkül. A kiállítás február 28-ától lesz a Vila de Marmeleira-ban található Center for Heritage and Emotions kuturális székházban.

Tekintse meg a további képeinket

Tajpej, az egzotikus káosz otthona

február 3., 23:31 Módosítva: 2018-02-04 14:51
281
Közel hétmillió ember, eszméletlen mennyiségű robogó, iszonyatosan párás klíma évi két-három tájfunnal. Ugyanakkor varázslatos éjszakai piacok, a kínai konyha teljes palettája, nem létező borravaló, nyitott és barátságos helyiek. Pánszky Márk tizenkét éve él a tajvani fővárosban, és azóta fotózza a az utca emberének mindennapi életét.
Tekintse meg a további képeinket

A tinédzserkor álmait nehéz lepipálni

január 31., 22:02 Módosítva: 2018-02-01 15:27
108
„Are teenage dreams so hard to beat?” – teszi fel a kérdést Feargal Sharkey, az Undertones énekese a talán legnagyszerűbb számban, amit valaha a tinédzserkorról írtak, a Teenage Kicks első sorában. És ahogy felnőtt fejjel egyre távolabb kerül az ember attól a korszaktól, egyre jobban gondolja azt, hogy nem, tényleg nem lehet lepipálni a tinédzserálmokat.
Tekintse meg a további képeinket

A zuhany alatt kellett fekvőtámaszoznia, aztán betették a szárítógépbe

január 23., 23:55 Módosítva: 2018-01-24 14:14
272

Január 8-án bűnösnek vallotta magát az amerikai tengerészgyalogság egyik olyan kiképző őrmestere, aki az egyik felelőse volt a Parris Island-i kiképző támaszponton feltárt durva visszaéléseknek. A 2015-ös ügyben több kiképző tiszt arra utasított egy muszlim újoncot, hogy feküdjön be egy ipari ruhaszárítóba, amit többször beindítottak. Csak akkor szállhatott ki belőle, amikor hajlandó volt megtagadni a hitét.

Michael Eldridge-et lefokozták tizedessé, 45 napos eltiltást kapott, és áthelyezik a tengerészgyalogságtól. Azért úszhatta meg ennyivel, mert vállalta, hogy tanúskodik egy másik kiképző őrmester, Joseph Felix ellen, akit tavaly novemberben 10 év börtönre ítéltek és leszereltek. Felixet a hadbíróság bűnösnek találta az említett ügyben és egy 2016 márciusában öngyilkosságot elkövető muszlim újonc zaklatásában is. Felixről a tárgyalás alatt az ügyészek azt mondták, hogy szadista módszereket alkalmazott, és kifejezetten utazott a muszlim újoncokra.

A pakisztáni-amerikai Raheel Siddiqui öngyilkossága után indult vizsgálatok egy sor visszaélést tártak fel Parris Islanden, ahol már korábban is voltak visszás ügyek. A tengerészgyalogságról tudni lehetett, hogy kemény, a határokat feszegető módszerekkel törik be az újoncokat, és faragnak belőlük bármilyen nehéz helyzettel szembenéző katonákat, de az elmúlt időszakban az derült ki, hogy a kiképzők egy része ennél sokkal tovább ment, és módszeresen visszaélt hatalmával, a muszlimokat pedig vallásuk miatt is sokszor vegzálás érte.

Tekintse meg a további képeinket

Van, aki nem tudja feldolgozni, hogy háromszáz nő megőrül érte

január 22., 20:29 Módosítva: 2018-01-23 14:48
1010
Ne hívd őket chippendale-nek. A Hot Men Dance egy táncos ötletéből nőtte ki magát nemzetközileg jegyzett csapattá, Magyarországon pedig egy fejlődő cégbirodalommá, mindezt arra alapozva, hogy nők számára adnak elő varietéműsorokat. Olyan varietéműsorokat, amikben rövid idő alatt a táncosok ledobják a ruháikat, esetleg tejszínhabbal vagy testápolóval kenegetik magukat, és egy adott pillanatban felhívnak a közönségből egy szerencsést, hogy körbeünnepeljék. Ez a fajta műsor leginkább a Magic Mike című filmből lehet ismerős: tánc, jelmezek, de nincsen frontális meztelenkedés, nincs csók, nincs szex a színpadon.

Az egész úgy hangzik, mint egy húspiac, amin többezres belépőért cserébe nők sikítva csodálhatnak meg férfitesteket, sőt, ha mázlijuk van, akkor meg is fogdoshatják őket. És egy ilyen műsor olyan is, amilyennek hangzott az előző mondatban, de nem nehéz felfedezni benne a részleteket: a teljesen kifordított erődinamikát, amiben teljes egészében egy férfi irányítja azt, hogyan, mikor, és mennyire érinthetik meg. A játékot a közönséggel, hogy egyenletesen tartsák a sikítozást. A különböző sztereotípiák használatát, akár a figurákban (a nagydarab mamlasz, a piszkosul jóképű, a tetovált rosszfiú), akár a kosztümökben (spártai katonák, rendőrök, tűzoltók). A Hot Men Dance kielégít egy igényt, de még a legelcsépeltebb pillanataiban is rengeteg munka van.

És ennek a rengeteg munkának az irányítópultjában Tímár Péter, azaz művésznevén Pietro Jackson áll, aki Vizoviczki egyik szigetes diszkójában kezdett díszletként táncolni, Dániában diplomázott, dolgozott szakértőként állami beruházásokért felügyelő cégnél és rendezvényszervezőként is, de azt vette észre, hogy a tánc az, ami miatt jön érte a sofőr, és mehet Bécsbe százeurókért egy este fellépni. Ebből nőtt ki aztán a Hot Men Dance, ami megjárt magyar tehetségkutatót, hatodik kerületi szórakozóhelyeket, és tavasszal egy komplett romániai turnét is maga mögött tudhat. Mert a társulat megy haknira, céges bulira, lánybúcsúra, szülinapra, sőt, még jótékonysági rendezvényekre is. Felléptek már Svájcban, Németországban, Ausztriában, Csehországban, Ibizán.

Kisebb-nagyobb megszakításokkal fotósunk egy évig követte a Hot Men Dance-t a különböző magyarországi fellépéseire, és a végén leültünk Tímárral, hogy meséljen arról, miből és hogyan alapította a társulatot, mi a feltétele annak, hogy valaki csatlakozzon hozzájuk, és meddig lehet ezt a munkát egyáltalán csinálni.

Tekintse meg a további képeinket

Tetszhalott Donyeck a háború árnyékában

január 14., 01:20 Módosítva: 2018-01-15 01:35
292
Ukrajna nehézipari fellegváraként az ország leggazdagabb városa volt az egykor egymilliós Donyeck. A 2012-ben még a futball-Eb-mérkőzésnek is otthont adó kelet-ukrajnai város a 2014-től az oroszbarát szakadárok központja lett, amelynek nyugati széle véres és elhúzódó harcok helyszíne volt. Az el nem ismert Donyecki Népköztársaság (DNR) fővárosa körül most nincsenek harcok, de miután százezrek hagyták el – ki Ukrajna más részeibe, ki Oroszországba ment – tetszhalott állapotban van. A legsúlyosabb harcoktól sújtott részein alig sikerült bármit helyreállítani, sokfelé akadozik az áramellátás és a fűtés. Többfelé kijárási tilalom van érvényben éjszaka és nem látszik, hogy a helyzet a közeljövőben megoldódna. Bár aktív harcok nem jellemzők a térségben, a minszki tűzszüneti megállapodást rendszeresen megsértik kisebb nagyobb tűzharcokkal. A rendezéshez a nemzetközileg elszigetelődött Oroszország és a Nyugat kapcsolatának normalizálódása is kellene, ettől azonban inkább távolodtunk az elmúlt év során.
Tekintse meg a további képeinket

Akit elvarázsol a cirkusz, azt nem ereszti

január 8., 23:00 Módosítva: 2018-01-09 12:48
347
2018 elején, a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivállal egy időben kezdődik a 250 éves modern kori cirkusz jubileumi évének nemzetközi ünnepségsorozata. A Fővárosi Nagycirkusz erre egy kiadvánnyal is készült: a neves magyar artistákkal készült interjúkhoz Urbán Ádám készített portréfotókat, amikből most itt az Indexen is bemutatunk néhányat.
Tekintse meg a további képeinket

A kadétok a Kreml új üdvöskéi

január 3., 23:24 Módosítva: 2018-01-04 15:02
544
Oroszország ostromlott erőd – hirdeti egyre nyíltabban a Kreml. Oroszország fokozatosan jutott el Vlagyimir Putyin alatt a Nyugattal való együttműködéstől a konfrontációig, állítva, hogy a feszültséget a nyugati világ kezdte, a NATO bővítésével, nyugati katonai bázisokkal a volt Szovjetunió területén, aztán a színes forradalmakkal, mint amilyen az ukrajnai is volt. A kelet-ukrajnai konfliktus és a Krím elcsatolása miatt szankciókkal sújtott Oroszországban egyre alakulnak az új kadétiskolák, amelyek általános és középiskolásoknak adnak ízelítőt a katonai életből – és erősítik meg az ideológiai meggyőződést, hogy Oroszországnak meg kell védenie magát a szétesésére bazírozó külvilágtól.
Tekintse meg a további képeinket

2017 legzseniálisabb police.hu-s képei

2017. december 31., 20:11 Módosítva: 2018-01-01 16:07
265
Az egyik legjobb hírforrás Magyarországon a Police.hu, főleg a képek miatt. Imádom, csodálatosak tudnak lenni. Örömhír mindenkinek, hogy 2017 végén ismét a hiperrealisztikus fotók legjavából válogattunk. Őszintén szólva még Barakonyi Szabolcs fotóművészete is eltörpülni látszik a rendőrségi helyszínelők idei termése láttán, talán az Index új képszerkesztőjének, Németh Péternek is lenne hozzájuk egy-két szava. A Police.hu magyar fotósai fényévekre előre meghatározhatják a fényképészet globális trendjeit, ha így folytatják. Joggal várhatnak arra, hogy nemzetközileg befussanak, hogy jövőre a Gucci vagy a Balenciaga divatház készítsen velük katalógust, annyira előremutatóak egyes rendőrfotók. Nem büntetnek, ezek a képek elkényeztetnek a maguk jóságával, tökéletességével, mondanivalójával. Ugyan a rögvalóságot látjuk, mégis, ez már művészet. A képek művészi és társadalmi oldalát megragadva válogattunk kíméletlenül, hiszen rengeteg jó kép volt. Ígérjük, jövőre lesz interjú is a legjobb fotóssal. Addig is BÚÉK 2018!
Tekintse meg a további képeinket

A gyerek szeme ablak a világra. De milyenre?

2017. december 29., 23:08 Módosítva: 2017-12-30 21:12
1651
Az Unicef minden évben a világ legelismertebb fotóriportereivel dolgozik együtt, hogy dokumentálják és bemutassák a világ konfliktusokkal terhelt felén végzett munkájukat, és felhívják a figyelmet a veszélyzónákban élő gyerekek helyzetére. Egyszerre megható és elkeserítő az év képei válogatásuk.
Tekintse meg a további képeinket

Így megy ez évek óta, napok óta, órák óta

2017. december 21., 13:05 Módosítva: 2017-12-22 15:53
410
Budapest groteszk karácsonyi pillanataiból válogatottunk egy Nagyképre valót, hozzájuk hasonlóan groteszk mininovellákat fűztünk, az örkényi egypercesek néha komor, néha könnyed hangulatában. Fenyőárus, próbababák, karácsonyfák, kirakatok – látszólag hétköznapi jelenségek, mégis, mintha minden kép és minden szöveg a valóság kereteit feszegetné.
Tekintse meg a további képeinket

A középosztály szabad, nem a rendszer rabszolgája

2017. december 21., 09:59 Módosítva: 2017-12-22 07:22
688
A középosztálybeliség a jólétről, jól létről, a szabad választásról szól. Ott és akkor azt csinálhasd, amit akarsz, amit helyesnek tartasz. Ha egy társadalomban sok a szabad ember, akkor az a társadalom sokkal több lehetőséget tud adni az egyes embereknek. Ha egy ember jól él, ha szabad a döntéseiben, akkor nem csak azért dolgozik, hogy meglegyen a napi betevő, hanem azért, hogy jó dolgokat hozzon létre. Ha egy ember jól él és szabad, akkor képes kitekinteni a saját életéből, és tenni másokért, számára fontos ügyekért.

Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy van-e ma Magyarországnak egy olyan középosztálya, amely valóban képes a politikai, gazdasági, kulturális rendszert befolyásolni, egy igazságosabb társadalmi berendezkedésért küzdeni. Multimédiás riportjainkban bemutatjuk, hogyan él és gondolkozik a szűk, félrecsúszott magyar középosztály. Mire költik a pénzüket azok, akik európai színvonalon élnek, és mivel küzdenek azok, akik méltatlanul csúsznak ki a középosztályból! Cikkeinkben pedig arra keressük a választ, hogy hogyan jutottunk odáig, hogy ilyen szűk ma Magyarországon a középosztály, és vajon van-e kiút.

Az összeállítást Hajdú D. András, Magócsi Márton, Szurovecz Illés és Tóth Sára készítette, egyben ide kattintva kattintva érheti el.

Tekintse meg a további képeinket

Magyarország csak gifeken bír megmozdulni

2017. december 17., 00:21 Módosítva: 2017-12-17 21:49
201
A Hősök tere angyala emigrál, Hitler megkergeti Horthy Miklóst. Internetes művészet Szarvastól, az Index grafikusától és Rubi Annától, már offline változatban is.
Tekintse meg a további képeinket

Nekem való világ

2017. december 16., 00:29 Módosítva: 2017-12-17 00:37
56
Párhuzamosok és egymást metsző egyenesek, tiszta színek és formák. Az embert körülvevő világ szimmetriái Gáti György fotóin a Nagyképen.

"A kamerát a szeme elé emelve már nem kutatja a látványt, addigra már megtalálta. Ugyanis ami érdekli, amit keres, ami izgalmas érzékelnivaló az ő számára, az olyan darabja a világnak, amelyik másutt láthatatlanul már régen megvan. Gátinál is, mint klasszikus elődeinél, az az abszurd helyzet áll elő, hogy a fotográfia csak látszólag kettőzi meg a valóságot. A valóság sokkal inkább arra szolgál, hogy az általa kínált – mások számára esetleges – érzéki látványokkal a művész a fényképre másolhassa saját belső világát. Látható és láthatatlan helyet cserél az alkotás folyamatában. A képre rögzített valóságdarabok – mint Platón barlangjában az árnyak – pusztán a nem látható belső lényeg testet öltései, a belső képek másolatai. A másolatok képsorrá fűzve kiállításként és albumként továbbra is roppant esetlegesek maradnak a valóság felől nézve, de kerek egésszé, önálló univerzummá válnak az alkotó – s jó esetben a befogadó – szemszögéből. Vagyis a kézzel meg nem fogható, jobb szó híján: lelkiség bonyolult technikai közvetítés segítségével szinte kézzel fogható művé transzformálja a nagyon is érzéki valóságot. Lehetetlen? Majdhogynem, de éppen ez a szép a fotográfiában." - írja róla Szarka Klára fotótörténész.

Tekintse meg a további képeinket

Kelet-európai sors, fehéren-feketén

2017. december 12., 20:59 Módosítva: 2017-12-13 15:24
935
„Engem mindig az ember érdekelt, és az a kultúra, amit ő teremtett, és amelyben ő él” – mondta Korniss Péter néhány éve az akkor még létező Népszabadságnak. A nyolcvanadik születésnapját augusztusban ünneplő fotós Folyamatos emlékezet című, a Magyar Nemzeti Galériában megtekinthető kiállítása az életmű legfontosabb állomásait mutatja be. Korniss Péter munkáiból válogattunk.
Tekintse meg a további képeinket

Jeruzsálem, az örök puskaporos hordó

2017. december 9., 16:46 Módosítva: 2017-12-14 15:33
283

Pénteken újabb tüntetések voltak Jeruzsálemben, Ciszjordániában és a Gázai övezetben is, miután Donald Trump amerikai elnök szerdán bejelentette, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként, és megígérte, hogy az amerikai nagykövetséget is oda fogják átköltöztetni.

Iszmáil Haníja, a Gázai övezetet uraló Hamász vezetője egy harmadik intifádára szólított fel a bejelentés után, és sátáninak nevezte az amerikai-izraeli szövetséget. Először csak kisebb zavargások és összecsapások voltak, de pénteken már egy, más források szerint két palesztin meghalt, miután köveket dobáló, autógumikat felgyújtó tüntetők csaptak össze a gumilövedékeket, könnygázt, vízágyút és éles lőszert is bevető izraeli biztonsági erőkkel. Több százan megsebesültek, a CNN szerint közülük 50 embert kellett kórházba szállítani.

Pénteken három rakétát is átlőttek Izraelbe a Gázai övezetből, az izraeli légierő válaszul a Hamász gázai fegyverraktárait bombázta. Két ember meghalt. Az összecsapások szombat reggel is folytatódtak palesztinok és izraeli katonák között.

Több ezren tüntettek pénteken Jordániában, Egyiptomban, Irakban, Libanonban, Pakisztánban, Törökországban és Iránban is a palesztinok mellett. Indonéziában, Malajziában, Pakisztánban és Afganisztánban is voltak megmozdulások a helyi amerikai nagykövetségek előtt.

Palesztin tisztviselők szerint Trump bejelentése miatt az Egyesült Államok nem megfelelő közvetítői szerepre a békefolyamatban, és volt, aki jelezte, nem látnák szívesen Mike Pence alelnököt, aki decemberben keresné fel a palesztin területeket. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter pénteken azt valószínűsítette, hogy a bejelentése ellenére két éven belül még nem költözik át ténylegesen is a nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Tekintse meg a további képeinket

Izland a magányos terápia szigete

2017. december 9., 00:07 Módosítva: 2018-01-03 13:45
1748
Izland a nyugalom szigete. Darab Zsuzsa 2015-ben végzett a MOME fotós mesterszakán, hogy aztán néhány évvel később Izlandon kössön ki. A fotói a személyes terápia és a mindennapi munka határain egyensúlyoznak, ennek a két körnek a lehetetlen metszete pedig tele van meghökkentő jelenetekkel épp úgy, mint lenyűgöző tájakkal. A megszokott otthontól messze átértékelődik a család és a személyes kapcsolatok fogalma, ami bőven ad okot azon meditálni, mint jelent nekünk a másik, hogy mire jutunk a világban egyedül, velük és nélkülük. Ezeket a kérdéseket teszi fel Zsuzsa is, és nagyszerű képekkel válaszol rájuk magának.
Tekintse meg a további képeinket

Az óvodások minden vágya, hogy közmunkások legyenek

2017. december 5., 23:58 Módosítva: 2017-12-06 14:34
598
Turós Balázs a Capa-nagydíj 2018 finalistái közé került sorozatával, amelynek témája a magyar vidék. A fiatalok, ha tehetik, elhagyják ezeket az országrészeket, ha maradnak, akkor egyetlen lehetőségük a közmunka marad.

“Gyerekkoromban a nyarakat vidéken töltöttem rokonaimnál, Tolna megyében. A fejemben lévő idilli kép az elmúlt néhány évben teljesen átalakult. (...) A magyar vidék változásai és perspektívái érdekelnek. Főleg azok a területek, ahol a fiataloknak a közmunkán kívül nem sok lehetősége marad. Persze egy olyan helyen, ahol már az óvodában a megkérdezett 30 gyerekből 25 azt mondja, hogy közmunkás szeretne lenni, ha felnő, a perspektíva szó eleve más megvilágításba kerül.” - írja a fotós a sorozat szinopszisában.

Turós Balázs Budapesten született 1990-ben. A fotózással egészen fiatalon kezdett el foglalkozni, eleinte a természetfotózás érdekelte, majd később inkább szociális témákkal foglalkozottlvégezte a MOME fotós szakát. Jelenleg szabadúszóként dolgozik, leginkább videós projekteken.

Sorozatommal Magyarország perifériára szorult területeinek problémáira szeretném felhívni a figyelmet, többek között a közmunkaprogram visszásságaira, a fiatalok abszolút perspektívátlanságára és a roma lakosság helyzetére. Olyan mértékűre nőtt a társadalmi egyenlőtlenség, hogy teljesen párhuzamos valóságok alakultak ki, amelyek között egyáltalán nincs interakció.

Tekintse meg a további képeinket

Az utolsó nomádok a világ végén

2017. november 30., 18:29 Módosítva: 2017-12-01 12:10
566
Rénszarvasok százezreivel vándorol egész évben az orosz tundrán csaknem húszezer ember. A rénszarvastenyésztők legnagyobb csoportját a nyenyecek adják, akik a Fehér-tengertől Északnyugat-Szibériáig vonulnak. Kérdés, meddig maradhat fenn a nomád életmód, amit a globális klímaváltozás, a gáz- és olajipar nyomulása, valamint a hagyományoktól való elszakadás is fenyeget. És megélni sem könnyű belőle.
Tekintse meg a további képeinket

A titkos szenvedély: New York Vivian Maier szemével

2017. november 25., 00:22 Módosítva: 2017-12-01 10:23
362
Maier életműve képeinek 2007-es felfedezése óta a fotótörténészek érdeklődésének középpontjában áll. A tehetséges New York-i dadus a metropolisz utcáit járva örökítette meg a városlakók életének mindennapjait. Képeit nem befolyásolták a különböző művészeti irányzatok, nem hatottak rá sem barátok, sem kurátorok. Kamerájával az utcát járva magának fotózott, a fényképezés a szenvedélye volt, nem pusztán kenyérkereseti lehetőség. A teljes életmű még mindig feldolgozás alatt áll. Budapesten másodszor láthatunk válogatást Vivian Maier képeiből a Mai Manó Házban.
Tekintse meg a további képeinket

A gyerekek szenvedik meg leginkább a fejük felett indított háborúkat

2017. november 20., 20:38 Módosítva: 2017-12-01 10:23
795
A gyerekek agya nem egy készen kapott rendszer, fel kell építeni. Az ember egész életét döntően meghatározza, hogy milyen benyomások érik élete első éveiben, a fogantatástól kezdve az egészen iskolai évekig. A környezeti ingerek, a figyelem, a gondoskodás és az étrend szó szerint átformálják az agyat. Megváltoznak tőlük a idegek kapcsolódásai, amik minden agyi funkciót befolyásolnak, a problémamegoldó készségtől kezdve, az érzelmek kezelésén át a társas viselkedésig.
Tekintse meg a további képeinket

Volt aki a wc-ben öltözött át, volt aki belehalt

2017. november 13., 00:32 Módosítva: 2017-12-01 10:23
1793
A Párizsi Magyar Intézetben kiállítás nyílt Bánkuti András szociográfiai munkáiból, aminek részét azok a képek adják, amiket két etapban készített a magyar punkok közé elvegyülve. A képek egyik része 1981 és 1983 között készült, egy Somogyi Béla utcai punkklubban, ahol a legendás CPG-s csirkevágós koncert volt, míg másik fele 91 és 93 között a Golgota téri Fekete Lyukban. Válogatásunkban csak az első részből szemezgettünk.
Tekintse meg a további képeinket