18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Meztelen nő, minden erotika nélkül

2014.08.30. 23:46 Módosítva: 2014.08.30. 23:57
Stalter György sajátos látásmódjával a hetvenes évek fenegyerekeként robbant be a magyar fotográfiába. Sajtófotósként bekapcsolódott a Budapesti Fotóklub, majd a híres Fiatal Fotóművészek Stúdiójának munkájába, és villámgyorsan annak vezetésébe is. Stílusa, színvilága folyamatosan változott, de az elesettek világáról szóló valósághű beszámolója, szociális érzékenysége végig küldetése maradt.

Első hangos nemzetközi sikerét – Horváth M.  Judittal közösen – a mélyszegénységben élő romák világát megalkuvást nem tűrő objektivitással bemutató Más Világ című szociofotó-albuma hozta. 2010-ben színvilágában megújulva a Város a városban című albumával, majd a Nyócker németországi pandanjával, a Neukölnben kiegészített fényképes anzixával a velünk élő kirekesztettséget mutatja be határon innen és túl.

A most közölt aktsorozat követi a fotóriportok logikáját és tematikáját: werkfotósorozatként dokumentálja egy aktfotómodell életét, munkáját bemutató filmet: filmszerű beállításokkal, fényekkel, filmes lámpákkal, drapériákkal, hátterekkel, derítőkkel, pontosan végrehajtott rendezői utasításokkal. Az ezerarcú modell dolgozik, beáll, teljesít.

 A sorozat a 2000-es évek elején, több éven át készült, amikor az alkotó újabb ötletei felmerültek, és a modell elérhetővé vált. A több éves munka folyamata mégis azt a benyomást kelti, mintha egy-két nap történetét mesélné el nekünk, néhány tucat fényképbe sűrítve.  

 A képek dokumentarista jellegét erősíti a feszes kompozíció, valamint a képek aktfotográfiától szokatlan keménysége. Itt nyoma sincs a női test ábrázolásánál gyakran alkalmazott szórt fényeknek, lágyításoknak, elmosott háttereknek. A naturális megjelenítések ellenére ezek az aktok nem erotikus képek. Ezeken a képeken a modell nem a kép tárgya, hanem annak alanya. Testének részletei nem a lágyan omló elvont kecses-csecses női formák; sokkal inkább a konkrét, jelen lévő modell kőkemény bemutatása. Ecce homo. Ilyen, amikor Stalter György aktot fotóz.

 Montvai Péter

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport