Az igazi Krokodil Dundee

2015.02.09. 00:22
Volt az a jelenet az 1986-os, legendás ausztrál filmben, amikor a bennszülött törzsnél felnőtt, városban teljesen idegenül mozgó Krokodil Dundee New Yorkba kerül, és persze semmit nem ért a metropolis működéséből, azt hiszi, itt is mindenki ismer mindenkit, a taxisofőr a törzsfőnök, a prostituáltak meg az igazi finom hölgyek. Kábé ennyire érezhette magát eltévedve David Grey, amikor régi álma valóra vált: eljutott az egyik legtradicionálisabban élő ausztráliai törzshöz, és részt vett egy igazi mocsári krokodilvadászaton.

David Grey a parton állt, két bennszülött házigazdája, Marcus, az apa, és Ray, a fia térdig a sáros, felkavart vízben, puskájuk csövét közvetlenül maguk elé irányítva. „Vigyázz, krokodil!” – kiáltott fel egyszercsak a fiatalabb, és néhány pillanat múlva eldördült a pontos és halálos lövés.


A Reuters fotósát egy évvel korábban hívta meg magukhoz egy katona vendégségbe. Norman Daymirringu a bennszülött tagokból szervezett észak-ausztráliai egységben szolgált, az invitáció az ő törzséhez, a yolngukhoz szólt. Ők egy nyugati mértékkel gyakorlatilag lakatlan, világvégi mocsárvidéken élnek. Ez a magyarországnyi területű Arnhem-föld, ahová idegenek alapesetben csak külön engedéllyel léphetnek be. Ki ne akarna ideutazni, ha még szertartásokon is részt vehet, ráadásul néhány nap után visszamehet a nagyvárosba. Grey fotói ebből, a bennszülött közösségek mai életéből mutatnak meg valamit, a hagyományok és a modernitás keveredését, az igazi krokodilvadászok terepjárósan is társadalom alatti világát, ahol a képek alapján még hihető, hogy a beavatási rítusok egyelőre többek a külvilágnak szóló turistalátványosságnál.