Hajóroncsok teliholdkor

2015.07.24. 11:26 Módosítva: 2015.07.24. 11:29
A Plymstockban található Hooe Lake parti vizeiben hajók tucatjait helyezték el illegálisan. Az elbontásuk túl sokba került volna, egyszerűbbnek tűnt elsüllyeszteni őket. A hajóroncsok csak teliholdkor vagy fogyó holdkor kerülnek teljesen a felszínre, Turós Balázs ekkor, az éjszaka közepén fotózta a tóból kibukkanó korhadó, kísérteties hajótesteket.

Turós Balázs egyéves délnyugat-angliai tartózkodása során számos éjszakát töltött a múlt haszontalanná vált értékei, hajók roncsai között. A Relic című sorozat intenzív és aprólékos munka eredményeként jött létre. A roncsok fényképezésekor a megfelelő képi világ megteremtéséhez a fényforrást, a hosszú expozíciós idő mellett, hat-hétszáz vakuvillantás szolgáltatta. A lehető leglágyabb megvilágítás érdekében a vaku helyzetét folyamatosan változtatni kellett. A fotózások alkalmával egyetlen kép elkészítésére volt lehetőség, aminek eredményét csak a labormunka végeztével lehetett látni, ezért minden egyes hiba újabb fotózást jelentett.

A Relic című sorozatban megjelenő képek mocsaras környezetben készültek az éj leple alatt, olyan hajókról, melyek többségét illegálisan helyezték el, elbontásuk túl sokba került volna, ezért az azonosító jeleket eltüntetve, egyszerűen otthagyták őket. A sorozat képei a választott technika által olyanokká váltak, mintha gyermekkorunk feledésbe merült, poros játékai kerültek volna egy steril tárgyasztalra, leltárazás céljából.

/Gellér Judit/