A menekültválság láthatatlan történetei

2016.01.08. 00:34
Százával láthattunk tavaly drámaibbnál drámaibb fotókat a menekülthelyzetről, de abban a néhány percben, amíg a napi híreket átpörgetjük, talán bele sem gondolunk, milyen emberi történetek húzódnak meg egy-egy kétségbeesett arc és kisírt szem mögött, amivel a napi menekültes híreket illusztrálták az újságban. Láthatatlan történetek ezek, hiszen a hírek mellé csapva csak sejthetjük, hogy mi történik a képen. Nem tudjuk meg, hogy mi zajlott a kép előtt, vagy mi lett a szereplőkkel, amit már nem rögzített a kamera.

Képszerkesztőként én is úgy találkoztam a menekültes képekkel, ahogyan önök olvasóként, csak nagyobb mennyiségben. Mindennap képek százait néztük át a tudósításokhoz, és azt hittem, ennyi tapasztalat után nem fog meglepni semmi, amit azok mesélhetnek, akik a képeket készítik. Tévedtem.

Arra kértem egy sor kiváló magyar fotóst, akik hónapokon át a terepen követték a menekülthelyzet eseményeit, küldjenek nekem egy-egy fotót a tavalyi évükből, amivel kicsit a színfalak mögé nézhetünk, ami többet mesél a drámai látványnál, és amivel egy kicsit őket is megismerhetjük.

Személyes történetek, megindító portrék, különleges hangulatok és sorsfordító emberi pillanatok az európai menekültválságról.