Kemény rock kell, nem a műanyag virsli

2016.01.11. 01:21
Öt forint a beugró, négy a vizezett sörike, és a Bergendy dönti el, ki léphet fel – ha ennyiből megvan, hol járunk, akkor talán már nagymamának vagy nagypapának tetszik lenni, és az unokák el sem tudják képzelni, mekkora bulik voltak annak idején ott, ahol a durvább tvisztelés figyelmeztetés nélküli kipofozást vonhatott maga után. A Kádár-rendszer legendás szórakozóhelye, az Ifipark Urbán Tamás fényképein.

„Kitiltást eredményeznek a következő kihágások: Ízléstelen táncolás, nem twist számra történő twistelés, egy lánnyal több fiú twistelése, fiúk egymás közti twistelése, és más, feltűnést keltő viselkedés.” (A Budai Ifjúsági Park belépési szabályzata 1962-ből)

Az Ifjúsági Parkról szóló kiállítás a Várkert Bazárban a százezreknek életre szóló koncerteket, csókolózásokat és másfajta nemzedéki élményeket adó eredeti helyszínen több a magyar beat és rock nosztalgikus bemutatásánál, benne van kicsiben a Kádár-rendszer is, ahogy az a színpadról, a Bambik mellől, a rendfenntartók szemszögéből és a kerítés túloldaláról kinézett. Az Ifipark története az ifjúsági kultúra, a hatalmi ellenőrzések, lázadások és simulások története is.