Történtek érdekes dolgok, amikre addig nem figyeltek

2017.09.29. 23:57

Önmagához képest is rendhagyó aukcióra készül a nemrég indult Contempo Auctions, amit a Neon Galériát vezető Tóth Árpád indított el tavaly, hogy felhívja a figyelmet a XX.század második felének izgalmas alkotóira, és kevésbé kanonizált, de fontos műveire, valamint platformot teremtsen egy mostanában felbukkanó, új vásárlói és eladói rétegnek. 

A Contempo első árverése tavaly decemberben volt. A másodikkal együtt a koncept artot, fotómunkákat, valamint grafikákat helyezte a középpontba.  indkét aukció sikeres volt, és a művek többsége gazdára talált, a harmadik aukción most mégis csavart egyet a koncepción, és a XX. század második feléből válogatott műveket. Ennek a fő oka, hogy nem szerette volna, ha a Contempo bekerül egy szűk skatulyába. A mostani aukción döntő többségben festmények szerepelnek, és akár az előző két alkalommal, itt sincs felhígítva az árverésen szereplő munkák listája, hanem egy erősen szelektált, szűk válogatás állt össze. Ez a szemlélet egyébként szembe megy azzal a gyakorlattal, hogy minden létező művet megpróbálnak eladni, ami elérhető. A válogatásnál szempont volt az is, hogy olyan művek adják az aukció anyagát, amelyekre van érdeklődés, és ne kerüljenek be olyan darabok, amiket akár egy műteremben is bármikor meg lehet venni. 

Ezért is válik külön az aukció és a galéria, mert Tóth Árpád elmondása szerint két teljesen más vásárlói és eladói szempont érvényesül mindkét esetben. Egy aukció inkább a különleges művekről szól, és az adott pillanatban hozott döntésekről, vásárlói hangulatról már ismert művekre vonatkozóan, miközben a galériában lehetőség van válogatni és felismerni egy erős, vagy fontos mű jelentőségét idő előtt. 

Sokan végeznek komoly munkát, hogy a magyar kortárs képzőművészet külföldön is elismert legyen, így a Contempo kínálatában rendszeresen szereplő Pécsi Műhelyt, az Iparterv csoportot és a Rózsa-kört is egyre szélesebb körben jegyzik. Ennek köszönhetően már érezhető folyamatok vannak, egyre több külföldi gyűjtő van, aki leginkább a 60-as 70-es évek és azon belül is a koncept art és a neoavantgarde iránt érdeklődik. Ennek részben az is az oka, hogy ez a terület még kiaknázatlan, mert miután a legfontosabb művek nyugaton kanonizálódtak, és a piac felvette őket, addig itt is történtek érdekes dolgok, amikre addig nem figyeltek. A leleményesebb gyűjtők pont erre éreznek rá, és hogy itt még a gazdasági helyzetből kifolyólag is lehet fontos és jelentős műveket olyan pénzekért venni, ami nyugaton töredéke egy jelentős ottani műnek, miközben erős, és izgalmas alkotásokról van szó. 

A harmadik aukció anyagából az árverése bocsátott művek listáját összeállító Tóth Árpáddal válogattunk.