Csak nehogy csirkés fiúként ismerjen meg a világ

003 grid novogen szalai daniel
2018.08.07. 12:27
A csirke – ahogy a legtöbben találkozunk velük – az emberiség technikai vívmánya. Tenyésztjük, fejlesztjük, neveljük, feldolgozzuk és fogyasztjuk őket. Ezt csinálja a nagymama a kertben, és az olyan nagyvállalatok is, ahol például a MOME fiatal fotósa, Szalai Dániel készítette el 168 különleges csirke portréját. (Tényleg nincs köztük két egyforma.)

Ez a cikk eredetileg 2018. augusztusban jelent meg, Szalai Dániel képeit pedig most már kiállítva is meg lehet nézni a Budapest Parkban. 2019. április 24-én 18:15 és 00:00 között a megnyitón ingyenesen láthatóak a képek, utána pedig adott napi belépővel látogatható a kiállítás.

Csak nehogy csirkés fiúként ismerjen meg a világ! - ezzel a felütéssel mutatta be a képeit Dániel, amikor a Robert Capa Központ portfolió-napján találkoztunk.

A Novogen White Light csirkéit a gyógyszeripar számára fejlesztették, speciális tojásaik emberi és állati oltások alapanyagához szolgálnak összetevőként. A franciaországi csirkegyár Európa legnagyobb ilyen üzeme, harmincezer tojó él benne szigorúan ellenőrzött körülmények között. Hetente 120 ezer megtermékenyített tojást állítanak elő.

Bár a csirkefarmról könnyű embertelen körülményekre asszociálni, a Novogen csirkéit az egészségügyi felhasználásuk miatt valójában kivételesen jól tartják. Megfelelő étrendet kapnak, nem tömik őket vegyszerekkel, mégis kellemetlen érzés ránézni a vörös fénnyel megvilágított hatalmas csarnokra, ami zsúfolásig tömve van állatokkal. Az üzem technológiai letisztultsága, az extrém funkcionalitás hasonló, mint egy feldolgozó-üzemben, de a csirke itt egyszerre termék és a gépezet része.

 Szalai Dániel 168 üzemi dolgozóról készített közeli portrékat egy kék háttér előtt, hogy életnagyságúnál is nagyobb képet kapjunk ezekről a csirkékről , és közben elgondolkodhassunk a természetről és technológiáról alkotott elképzeléseinken. Ezek a különlegesen tenyésztett csirkék legalább annyit mesélnek az őket teremtő emberről, mint saját magukról.

 A Novogen csirkék tojásaiból kinyert alapanyag nélkülözhetetlen az egészségügy számára, jelenlegi tudásunk szerint semmilyen szintetikus anyaggal nem helyettesíthető.