Strand az egész világ

Hatodik alkalommal rendezik meg a Budapest FotóFesztivált, amely idén a Műcsarnokkal együttműködésben egy különleges premierrel köszönti a látogatókat: a Magnum Photos sztárja, Martin Parr brit fotográfus Strand az egész világ / Life’s a Beach című fotósorozatát tekintheti meg a nagyérdemű.

Martin Parr brit fotográfus munkáit először állítják ki Magyarországon. A fényképész az európai kortárs színes fotográfia egyik legismertebb képviselője, több mint negyven éve kutatja a mindennapi élet jelenségeit, például a britek időjárással kapcsolatos felfogását, az ideális otthonokat, a vásárlási vagy szórakozási szokásokat, a nemzeti karakter megragadását, a felsoroltak bemutatását.

A Strand az egész világ / Life’s a Beach tárlat képei a népszerű tengerpartokon tett látogatások és megfigyelések leképezései. Parr a nagy kékség mellett nőtt fel, hobbifotós nagyapjával gyakran látogatta Észak-Anglia tengerpartjait. Később, fiatal fotográfusként is ebbe a közegbe tért vissza: most bemutatja, hogyan nyaral az angol átlagember.

A fotós szerint a tengerpart egy nyilvános tér, ahol az általános emberi viselkedés abszurd megnyilvánulásai és a helyi furcsaságok tökéletesen egybeolvadnak.

A kiállításon képzeletben körbeutazzuk a Földet: Anglia, Spanyolország, Belgium, a Krím félsziget, India, Dél-Amerika és Indonézia tájai és emberei köszönnek vissza a képekről.

Martin Parr kiállítása a Budapest FotóFesztivál nyitókiállítása is egyben. A Strand az egész világ a Műcsarnokban 2022. június 26-ig látogatható.