Válságban is lehet álmodozni

A 8 éves Kevin Kindelan és csapattársa, a 7 esztendős Leoni Venego a közép-havannai juniorligás baseballcsapatban játszanak, ám mindketten sztárságról álmodoznak.

Kindelan már a kubai nemzeti bajnokságba való bejutással is elégedett lenne, de Venegónak merészebb tervei vannak: „Szeretnék bekerülni az amerikai Major League-be és olyan lenni, mint Yuli Gurriel” – utalt a kisfiú Kuba egyik leghíresebb baseballjátékosára, aki a Houston Astros alakulatát erősíti az Egyesült Államokban.
A baseball a karibi ország egyik legnépszerűbb sportjának számít, és a korábbi vezető, Fidel Castro is imádta.

A hivatalos adatok szerint Kuba gazdasága 2020-ban 11 százalékos visszaesést mutatott, azóta pedig még rosszabbak az adatok, ami leginkább a világjárvány következményeivel, valamint az Egyesült Államok 60 éve tartó embargójával magyarázható. Az élelmiszerekért, a gyógyszerekért és az üzemanyagért is kígyózó sorok állnak a boltok és benzinkutak előtt, ami az amerikai vám- és határvédelmi hivatal szerint október óta több mint 157 ezer kubai – szinte példátlan mértékű - elvándorlását indította el az Egyesült Államokba.

Az elmúlt hat évben a 2000 és 2010 közötti évtizedhez képest is megháromszorozódott az országot elhagyó baseballjátékosok száma

– mondta Francis Romero, Floridában élő kubai baseballszakértő. „Ezt egyetlen baseball-liga sem tudná túlélni. Sok fiatal játékost már nem motivál annyira a kommunista ideológia vagy a hazaszeretet” – mondta Romero a Reutersnek, majd hozzátette, a játékosok korábban vártak a kivándorlással, hogy bizonyítsanak, most viszont már 16 vagy 17 éves korban távoznak.

Nagy bajnoki álmok

A Havanna központjában található „Ponton” pályát sár, gaz és szabálytalan vonalak jellemzik, Kuba legfiatalabb tehetségei azonban már gőzerővel gyakorolnak a játéktéren. „Ám senki, még ezek a gyerekek sem menekülhetnek meg a kubai gazdasági válság hatásaitól vagy a tömeges migráció következményeitől” – mondja Irakly Chirino ifjúsági edző, a kubai nemzeti bajnokság korábbi játékosa, aki a Pontonban kezdte pályafutását. „Nincsenek kesztyűink, ütőink, cipőink, de még labdáink sem, amikkel játszhatnánk. Ha pedig mégis, akkor azok túl drágák.”

A szakember szerint emiatt a fiatal, lelkes baseballozók közül rengetegen a kevésbé felszerelésigényes labdarúgás felé fordultak, amely Latin-Amerika más részein a legnépszerűbb sportág, és szintén lehetőséget biztosít a külföldi karrierre. „Ne áltassuk magunkat, már az előtt elveszítjük a legjobb játékosainkat, hogy eljutnának a nemzeti bajnokságba” – vallotta be Chirino.

Ez a keserédes valóság a 73 éves Nicolas Reyes edző számára is, akinek több mint egy tucat korábbi tanítványa szerződött Kubán kívüli ligákba. „Velem kezdték, és most már az amerikai MLB-ben játszanak. Ez valahol fáj, valahol viszont azért büszkeséggel tölt el” – mondta a sokat megélt szakember, majd hozzátette, hogy a hírnév és a jobb lehetőségek egyre inkább felülkerekednek a hazaszereteten. „Amikor én játszottam, ez nem így volt. Soha nem árultad volna el a hazádat.

Maradj otthon

Juan Reinaldo Perez, a Kubai Baseballszövetség elnöke a Reutersnek elmondta, hogy a tehetségek folyamatos áramlása – beleértve az országot elhagyó játékosokat is – ellenére még mindig van remény a kubai baseball jövőjét tekintve. „A hagyományaink örökre velünk maradnak, és velünk együtt nőnek tovább. Ám a korlátozott erőforrások ellenére törekedni kell arra, hogy a legkisebbek ne távozzanak azonnal Kubából.”

Ezt segítendő májusban a kubai szövetség megállapodást kötött a Baseball Softball Világszövetséggel (WBSC), amely hivatalossá teszi a kubaiak jogát arra, hogy világszerte profi ligákkal szerződjenek, anélkül hogy fel kellene adniuk otthonukat vagy állampolgárságukat. Egy hasonló egyezmény – amelyet 2018-ban kötöttek az Egyesült Államokban a Major League Baseball-lal – ugyanezt a jogot biztosította volna a kubaiaknak, ezt azonban Donald Trump amerikai elnök még az előtt elfojtotta, hogy a megállapodás hatályba léphetett volna. Emiatt sok, komoly ambíciókkal rendelkező kubai játékos úgy érezte, nincs más választása, mint hogy távozzon.

„Az ehhez hasonló együttműködések hiánya továbbra is komoly akadályt jelent a tehetségek megtartásában” – mondta Guillermo Carmona, a kubai Industriales csapat menedzsere a Reutersnek. „Kétségtelenül az a megállapodás nagy motiváció volt a játékosaink számára, akik közül viszont azóta sokan elhagytak minket” – kesergett Carmona.