Magyar fotósokat díjaztak az AstroCamera 2023-as versenyén

2023.07.15. 19:45
A lengyelországi Gdanskban található Hevelianum Természettudományi Múzeum idén a tizenegyedik alkalommal hirdette meg az AstroCamera nemzetközi asztrofotósversenyt. A verseny ötlete a leghíresebb gdanski csillagász, Jan Heweliusz születésének 400. évfordulóján vetődött fel, azóta minden évben Heweliusz születésnapján rendezik a megméretést.

Mi az AstroCamera verseny?

Az első három évben kizárólag lengyelek vettek részt a versenyen, 2014-től azonban az AstroCamera a nemzetközi színtérre lépett. A győzteseket pénzjutalom és különlegesen tervezett szobrok várják, amelyeket Tomasz Radziewicz helyi szobrászművész készít. Hűen a hagyományokhoz idén is három kategóriában várták a pályaműveket: mélyég-objektumok, a Naprendszer égitestjei és asztrotájképek. A beérkezett több száz képet idén tíztagú zsűri értékelte, melynek tagjai: Magdalena Maszewska (csillagász, zsűri elnöke), Krzysztof Czart (ESO), Piotr Gnacinski (Gdanski Egyetem), Bogdan Jarzyna (asztrofotós), Wojtek Korsak (Lengyel Fotóművészek Szövetsége), Maciej Mikolajewski (Urania), Bogna Pazderska (csillagász), Przemyslaw Rudz (Lengyel Űrügynökség – POLSA), Sebastian Soberski (Lengyel Csillagászati Egyesület – PTMA) és Magdalena Wiecek-Olszewska (csillagász, volt zsűrielnök).

Az idei sikerek

2023. június 28-án nyilvánosságra hozták az eredményeket. A verseny történetében először kerülhetett a dobogó legfelső fokára magyar asztrofotós munkája. Majzik Lionel üstökösfotói a „Naprendszer égitestjei” kategóriában nyerték el az első helyezést. A zsűri tavaly is értékelte már az egyik felvételét egy harmadik hellyel, de most öt üstökösképét választották egyfajta fotósorozatként a kategória legjobbjának.

Íme Lionel győztes felvételei

Feltóti Péter asztrofotóit is fotósorozatként értékelték, aki a „Mélyég-objektumok” kategóriában holtversenyben végzett a III. helyen, ezzel megismételve Papp András 2019-ben elért eredményét. Feltóti Péter három különböző, csillagközi por- és gázfelhőt ábrázoló felvételét és egy-egy galaxisfotóját díjazták Gdanskban.

Feltóti Péter díjazott képei

További magyar sikerek

A magyar sikereket tovább szélesítette, hogy a „Naprendszer égitestjei” kategóriában Fényes Lóránd bolygófotója a zsűri külön dicséretében részesült.

Jupiter with Io
Jupiter with Io (Fotó: Fényes Lóránd)