Meglepő képen a természet és az ember olykor bonyolult kapcsolata

2023.08.25. 19:22
Áder János ma, 2023. augusztus 25-én megnyitotta Csákváron a FotoKozma nemzetközi kültéri természetfotó-fesztivált, amely az ember és a természet kapcsolatára fókuszál már harmadik éve.

A FotoKozma nemzetközi fotófesztivál idén augusztus 26-tól egészen október végéig várja a látogatókat és a fotózás kedvelőit a Vértes szívében, Csákváron, illetve a környező településeken. Terek, parkok és kirándulóhelyek vannak tele fotókkal, amelyek az ember és a természet kapcsolatáról szólnak.

A FotoKozma fesztivál főtámogatója az idén a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, amelynek kuratóriumi elnöke Áder János, aki a fesztivál fővédnöke is egyben. A volt köztársasági elnök alapítványa a rendezője többek között a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expo és Élményprogramnak, amely szeptember 27-től októberi 1-ig a budapesti Hungexpón várja a látogatókat.

A Planet Budapest 2023 keretében szakkonfenciákat szerveznek a zöld finanszírozásról, a megújuló energiáról, a természetközeli mezőgazdaságról, a vízgazdálkodásról, valamint a csomagolásról. A szakmai és érdeklődő közönség a fenntarthatóság felé vezető úton megjelenő technikai újításokkal és módszerekkel találkozhat, amelyekkel mindennap többet tehetünk Földünk védelméért.

Ebben az évben 29 szenzációs kültéri kiállítás ad helyet a hazai és a világ legjobb fotósai látványos képeinek, amelyek sok szemszögből mutatják be a természet és az ember olykor bonyolult kapcsolatát. A fesztivál idei kiemelt témája a víz és a szárazság. A kiállítások bemutatják a természet szépségeit, a fenntarthatóságot, a klímaváltozást és az ember hatását a környezetre. A képek meglepők, elvarázsolnak, és remélhetőleg cselekvésre ösztönöznek minden látogatót e változást igénylő világban.

A fesztivál koncepciója nagyon egyedi: Ilyen méretű kültéri kiállítás sorozat még soha nem volt, és Európa-szinten is a nagyobbak közé tartozik. A fotográfián belül nem egy műfajra koncentrál, hanem vegyíti a természetfotót, a dokumentarista fotográfiát és az alkotó művészetet. Vannak csoportos és egyéni kiállítások is, és az is a különlegessége, hogy a tárlatok nemcsak Csákvár közterületein láthatók, hanem a környező településeken is. Végezetül a fesztivál közösségépítő ereje sem elhanyagolható, hiszen az egész város összefogott a sikeres rendezésért.

A Nagyképen a FotoKozma kiállításából szemezgettünk.