Barangoljunk a bolygón!

2023.08.26. 19:49

A FotoKozma kültéri fotófesztivál, amelynek központja Csákvár, egyedi koncepció alapján épül fel a Vértesben. 29 kiállítás mutatja be Csákváron és a környező településeken, hogy miként vegyülnek a sajtófotók és a klasszikus természetfotók az autonóm művészeti alkotásokkal. Mind egy céllal jöttek létre, hogy fókuszáljanak az ember és a természet kapcsolatára, és a lehető legközelebb vigyék az embert a természethez.

Ilyen Andrew Studer is, akinek képeivel rengeteg közösségi oldalon találkozhatnak a fotósok. Az Instagram-sztár fantasztikus, mesébe illő képeivel és egy űrhajóssal hívta fel magára a világ figyelmét. A Space to Roam projektjében ugyanis egy űrhajós áll a középpontban.

A projekt egy űrhajós felfedezésein keresztül mutatja be az űrbéli tájakat, amelyek itt a Földön fellelhetőek: az antarktiszi hatalmas, földön kívüli lényekre emlékeztető pingvinkolóniától kezdve az afrikai ars-szerű tájakig. Az angol nevén Space to Roam sorozat rivaldafénybe helyezi bolygónk szépségét, egy földönkívüli szemén keresztül vezeti végig a nézőt földünk szürreális tájain, amelyek szépségükkel megállítanak, és megbecsülésre ösztönző módon elgondolkodtatnak minden bolygólakót.

A fotós elkötelezettsége Földünk megóvása iránt és annak bemutatása hozta létre ezt projektet, amit saját utazásai során készített. A képein nem használt komolyabb digitális utómunkát.

A Barangolások a bolygón sorozat képei Észak-Afrika, Izland, Délnyugat-Amerika, Irán, Kanada és az Antarktisz csodálatos tájain készültek, de ezt a listát Andrew folyamatosan bővíti.

És ha már barangolunk a bolygón, a Fotokozma fesztivál idei fő támogatója a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expo és Élményprogram, amely szeptember 27-től október 1-ig a budapesti Hungexpón várja a látogatókat. A Planet Budapest a Kék Bolygó Alapítvány rendezvénye, amelynek kuratóriumi elnöke Áder János, Magyarország volt köztársasági elnöke, aki idén a FotoKozma fesztivál fővédnöke is egyben.

A kiállítás helyszíne

Andrew Studer amerikai fotós Mars-szerű tájképeit a gánti bauxitbányában láthatja a közönség, ahol fotói tökéletesen beilleszkednek a bánya szürreális környezetébe, ezzel a legnagyobb összhangot teremtve a képek és a helyszín között. A kiállítás megtekinthető a Fejér vármegyei Gánton, a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum és Földtani Park Geológiai Látogatóközpont nyitvatartási idejében.