Addig nem fogod fel, mennyit szemetelsz, míg el nem lep a saját hulladékod

2023.09.09. 17:26
Gregg Segalt gyerekkora óta foglalkoztatja a sok felesleges szemét. A fő okának a folyamatos növekedési kényszert látja, aminek következtében a cégek egyre rosszabb minőségű termékeket állítanak elő egyre nagyobb mennyiségben, ezáltal egyre több szemét keletkezik.

Gregg ezt a tendenciát kívánta bemutatni a sorozatával. Felkérte a családját, a barátait és a szomszédokat, hogy egy hétig gyűjtsék a háztartási hulladékot, hogy elkészíthesse róluk a szemétportréikat. Mivel a hulladékot nem akarta kivinni a természetbe, ezért saját udvarában készített négy különböző mesterséges díszletet. Képeivel üzeni, hogy télen-nyáron, azaz egész évben körbevesz minket a szemét, akár vízben, akár erdőben megtalálhatóak a civilizáció nyomai. A szemét mindenhol ellep bennünket.

Azzal, hogy a fotós megszemélyesíti a szemét ügyét, sokakban érzelmet vált ki. Egyesek tehetetlennek érzik magukat, mert nem az ő hibájuk a hulladékgyártás, másokban pedig elindul a változás gondolata. A sorozat nemcsak szemétportré, hanem társadalmi lenyomat is, instant régészeti lelet, amely a jelenben mutatja a civilizáció maradványait.

Gregg Segal fotográfiát és filmezést tanult a aliforniai Művészeti Intézetben, forgatókönyvírást a New York-i Egyetemen, és további tanulmányokat folytatott a Dél- kaliforniai Egyetemen.

Segal fotóit számos helyen elismerték, valamint ő a kedvezményezettje a 2018-as Food Sustainability Media Award ételfenntarthatósági díjának, amelyet a Reuters és a Barilla Alapítványok támogattak.

Portréi és fotóriportjai megjelentek többek között a Time, a GEO, a Smithsonian, a The Independent, a Le Monde, a Fortune, a National Geographic Adventure és a Wired számaiban. Első tanulmányát, a Daily Breadet 2019-ben publikálta a Powerhouse Books, egy évvel később német nyelven is kiadták.

Következő könyve, a Z Generáció, amelyet Richard Delerins ételantropológussal közösen alkottak meg, 2021-ben jelent meg a francia Robert Laffont kiadásában.

Gregg Segal amerikai fotós különleges portréit a FotoKozma fesztiválon, Csákváron láthatja a közönség, a Rátonyi Róbert Színház előtt, a város központjában a Szabadság téren. A fesztiválon összesen 29 kiállítás tekinthető meg a Fejér vármegyei településen és a környező településeken egészen október 29-ig, így érdemes ellátogatni a régióba.