A karbonsemlegesség útján

2023.09.16. 19:48

Ez a fotóprojekt különböző technológiákat dokumentál, amelyek lehetséges megoldásokat kínálnak a fenntarthatóság és a karbonsemlegesség kialakításában. A fotós innovatív létesítményeket látogatott meg Európa-szerte, Izlandtól Olaszországig, 2020 és 2022 között.

Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala, az OHCHR szerint az ember által előidézett éghajlatváltozás a legnagyobb, legáthatóbb fenyegetés a természeti környezetre és a társadalomra, amelyet a világ valaha tapasztalt. Ez arra késztette az Európai Uniót, hogy olyan célokat tűzzön ki, amelyek szerint 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását, 2050-re pedig teljesen meg kell szüntetni azokat.

A Net-Zero Transition sorozata a WorldPress 2023 Hosszú távú projekt kategória nyertese. A képeket meg lehet tekinteni a FotoKozma Fesztiválon, Csákváron láthatja a közönség a Szabadság téri parkban, illetve 2023. szeptember 27-től október 1-ig a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expó és élményprogram keretein belül a Hungexpo területén.

Simone Tramonte Rómában élő fotós, aki a kortárs társadalmi és környezeti kérdések dokumentálására összpontosít. Érdeklődése középpontjában az emberek és a környezet kapcsolatának elemzése áll, és célja annak dokumentálása, hogy az innovatív technológiák hogyan alakíthatják az életünket a fenntarthatóbb jövő felé.

A közgazdászdiploma megszerzése után úgy döntött, pályát vált, és fotózással foglalkozik, szabadúszó fotósként kezdett saját gyártású projekteken dolgozni. Tramonte munkáit rendszeresen publikálják olyan nemzetközi magazinokban és online kiadványokban, mint a National Geographic, CNN, The Guardian, GEO, Der Spiegel, Wired, Internazionale, Politico, L'Espresso. Fényképeit számos nemzetközi fotós rendezvényen állították már ki.