Robajló földek felett a néma égbolt

2023.09.23. 21:29

2022–ben, több hónapon át tartó rendkívüli aszály sújtotta Európa nagy részét, köztük Magyarországot is.

Az öntözőcsatornák, víztározók, tavak nagy része az Alföldön kiszáradt, és az ország két legnagyobb tavának, a Balatonnak és a Velencei-tónak a vízszintje is jelentősen lecsökkent. Mind az élővilág, mind pedig az itt élők életkörülményei radikálisan megváltoztak.

A gazdálkodók jelentős része nem tudta öntözni termőföldjeit, ezért idő előtt volt kénytelen learatni terményeit, ha volt mit. A kukorica- és napraforgó-állomány az Alföldön és Közép-Magyarország nagy részén megsemmisült, és a búza terméshozama is csak töredéke lett az átlagnak. A kisült gyepeken az állattartók nem tudnak legeltetni és kaszálni, míg a takarmány ára a háromszorosára nőtt, így akik még nem jutottak csődbe, az állomány felszámolása mellett döntöttek.

Ezek a változások már most is negatív hatással vannak a közlekedési, egészségügyi és élelmiszer-ellátó rendszereinkre.

Balázs Zsolt a Szellemkép Szabadiskolában diplomázott alkotói fotográfus mesterszakon 2019-ben, majd elvégezte a Nikon-NOOR Masterclasst. Független alkotói fotográfusként elsődleges szempontjának tekinti a humánumot és objektivitást, a politikai érdekek és gazdasági érdekeltségek fölé helyezve. Munkáira elsősorban az autonóm riport és szubjektív dokumentarizmus stílusjegyei jellemzőek. Fő témája a kortárs emberi kapcsolatok vizsgálata, többnyire konfliktuszónákban kialakult feszült helyzetek kapcsán, ahol a legkiélezettebbek és ezáltal leginkább tetten érhetőek az egyes politikai döntések életekre gyakorolt hatásai, következményei. Projektjei főleg a figyelmen kívül hagyott, kiszolgáltatott közösségek és emberek köré irányulnak.

Az elkészült projekteket kiállítások és fotóalbumok keretében publikálja. A Random Galéria és Egyesület, valamint a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja. Sorozatai szerepeltek a Helsinki Photo- és Rotterdam Photo Festivalokon. Sorozatával 2023-ban a Magyar Sajtófotó pályázaton megnyerte az első díjat, a Slovak Press Photo pályázat Environment and Nature kategóriában szintén első helyen végzett. A FotoKozma keretében képei Csákváron láthatóak.