A haldokló folyó

2023.10.03. 16:59

A Colorado folyó valaha több mint 2000 kilométeren húzódott, a hófödte Sziklás-hegység lejtőitől a Kaliforniai-öbölig, az Egyesült Államok nyugati részén és Mexikón át. A folyó Sonora-sivatagot átszelő része azonban már nem éri el a deltát, mert vizét mezőgazdasági területek, Phoenix és Las Vegas vízellátására használják. Ezen nagyvárosok kedvéért gátakkal és csatornarendszerekkel terelték el a folyót, mert csupán így képesek ellátni a több mint 44 millió ember vízszükségletét.

Egy folyóprogram menedzsere szerint az elmúlt 30 évben mintegy 20 százalékkal csökkent a Colorado folyóvízhozama. A folyó a hó olvadásából és az erdőkben lévő csapadékból nyeri a vizet, amely természetes víztározókban és tavakban gyűlik össze. Az aszály és a globális felmelegedés következtében a hegyekben gyorsabban olvad a hó, és gyorsabban párolog a víz a tározókból, a kiszárított talaj pedig elnyeli az esővizet, mielőtt az a folyókba érhetne, így a szezon elejére a folyók kiszáradnak.

A mezőgazdasági területek öntözésének szükségleteit 80 százalékban a Colorado fedezi, a folyó mentén épült gátak és vízerőművek pedig 40 millió embernek szolgáltatják az ivóvizet és az áramot, így mindez tovább csökkenti a vízfolyamot.

2022-ben az USA kormánya szigorú korlátozásokat vezetett be a folyó vizének használatára, ami Arizona éves bevételét 21%-kal csökkentette.

A sorozatot több díjjal jutalmazták:

  • Pictures of the Year International (POYI): Környezetvédelmi vízió díj, döntős
  • Istanbul Photo Awards: Természet és környezet kategória, 1. díj
  • BarTur Photo Award, Az év sajtófotósa díj
  • Sony World Photography Award: Környezetünk kategória, 2. díj

Jonas Kakó képeit megtekinthetik a FotoKozma fesztiválon, a többi huszonpár kiállítással együtt. Így érdemes egy hétvégi kirándulást tervezni Vértesbe.

Jonas Kakó

Jonas Kakó dokumentarista fotós 1992-ben született Hannoverben. 2013 óta fotóriport és dokumentarista fotográfiát tanult a Hannoveri Egyetemen. Fotós projektjeiben a klímaválság hatásait dolgozza fel, azon belül pedig a globális felmelegedéstől amúgy is szenvedő emberek egyéni sorsára fókuszál.

Munkáit számos fotós megmérettetésen ismerték el. Fotói megjelentek a National Geographic, a Stern, a Vice, a de Volkskrant és a Neue Zürcher Zeitung kiadványaiban is.