Életek is veszélyben lesznek

2013.06.04. 19:01
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt vagy éppen azt se tudta hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező új összefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

TÖRTÉNELMI ÁRVÍZ KÖZELEDIK

  • Veszélyhelyzetet rendelt el déltől a miniszterelnök, mozgósítják a katonákat és a rendőröket.
  • Történelmi vízállás várható a Dunán, szerdától lesz durva emelkedés, hétvégén tetőzés Budapesten.
  • Orbán szerint az ár "valóságos kockázatot jelent az emberéletre nézve", evakuálásokra is fel kell készülni.
  • Észak-Csehországban a vártnál is súlyosabb a helyzet, Pozsonyban rendkívüli helyzetet hirdettek
2013-06-04T083205Z 475337431 LR2E9640NP6XE RTRMADP 3 FLOODS-CENT
Fotó: Wolfgang Rattay

AZ MSZP NEM KÉR BAJNAIBÓL, BAJNAI SZERINT EZ MÉG KORAI

A szocialisták az elnökségéből érkező hírek szerint nem egyeztetnek tovább Bajnai Gordonnal és az Együtt 2014-gyel: kész helyzetet teremtve valamikor a nyár végén bejelentik, hogy jövő tavasszal Mesterházy Attila lesz a miniszterelnök-jelöltjük. Bajnai szerint viszont erről még korai beszélni, és az erről szóló hírek provokációk.

KORLÁTOZNÁ A JEGYBANK A KÉSZPÉNZFELVÉTELT

Az új jegybanki vezetés is elhitte, amit az előző sokat mondogatott: a készpénzhasználat társadalmi költségei olyan magasak, hogy jobb lenne, ha minél többen a bankkártyánkat használnánk. Az MNB-ben felmerült, hogy korlátozni kellene a készpénzfelvételt, de az is az ötletek között van, hogy az elektronikus pénzmozgásokra kivetett tranzakciós illetéket csökkentsék.

HAMAROSAN 10 SZÁZALÉKOS REZSICSÖKKENTÉS JÖN

A nemzeti fejlesztési miniszter szerint a kormány célja az, hogy az érintett cégek is részt vállaljanak az ország stabilitásának a megteremtésében. Németh Lászlóné azt mondta, eddig egy cég jelezte, ha az állam megvásárolja a veszteségesen működő üzletágát, akkor hajlandó lesz befektetéseket végrehajtani az országban. A miniszter úgy fogalmazott, az érintett cégek eldönthetik, hogy "tovább jönnek-e velünk azon az úton, amit elkezdtünk".

EGYMILLIÁRD FORINTTAL TÖBBET KASZÁLT SIMICSKA MÉDIABIRODALMA

A Hír Tv, a Class FM, a Lánchíd Rádió, a Magyar Nemzet, a Heti Válasz, a Metropol és hat közterületi cég (Publimont, Euro Publicity, Euro-AWK, Mahir Cityposter, A Plakát és Neonlight) 2012-ben 27,6 milliárdos értékesítésből származó nettó árbevétel mellett 4,8 milliárd forint nyereséget termelt a tulajdonosoknak. Simicska Lajos, Nyerges Zsolt, Fonyó Károly és Liszkay Gábor Fidesz-közeli üzletemberek médiaportfoliójában egyetlen veszteséges vállalat sem volt. Ügyesek, azért.

KI KELL ENGEDNI A CIGÁNYGYILKOSSÁGOK GYANÚSÍTOTTJAIT?

Bár a bíróság korábban maga közölte, hogy a napokban ítélet születhet, a tanácsvezető bíró egy váratlan döntéssel július végére napolta el a pert. Csakhogy utána hathetes ítélkezési szünet jön, miközben augusztus 21-én lejár az előzetes letartóztatás maximális, négyéves időtartama.

KIRAKTÁK A CSÓKOLÓZÓ MELEGEKET – TÖRVÉNYT SÉRTETT A KIRÁLY FÜRDŐ

A házszabály nem tiltja a csókolózást, a gyógyfürdő alkalmazottjai mégis megaláztak egy melegpárt, akik a medenceparti csókolózással szerintük vétettek a közerkölcs ellen. A heterók csókjaival nem volt gond, az Egyenlő Bánásmód Hatóság a melegeknek adott igazat, a fürdővállalat bírósághoz fordul.

TÖRÖKORSZÁG: FŐBELÖVÉS ANKARÁBAN, SZEMKILÖVÉS ISZTAMBULBAN

A török kormányfő terroristákat lát az országossá vált tiltakozások mögött, viszont ahelyettese délután már bocsánatot kért a tüntetők elleni igazságtalan és túlzott erőszakért.

NAGY KISZERVEZÉSEK JÖHETNEK A MICROSOFTNÁL, KÜTYÜK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK KÖRÉ ÉPÜL A CÉG

A Microsoft drasztikus átszervezésére készül Steve Ballmer vezérigazgató. Iparági elemzők szerint háttérbe szorulhat az üzletiszoftver-divízió és az online üzletág. Az sem kizárt, hogy a vállalat külön cégbe szervezze ki a Bing keresőt és hirdetéseit, valamint az Xbox játékkonzolt. Az átalakítás logikus lépése a részvényeseknek szóló októberi jelentésnek, Ballmer a cég jövőjét úgy vázolta fel, hogy az évtizedekig a Windows és az Office hegemóniájára épülő Microsoft egy kütyükkel és szolgáltatásokkal foglalkozó vállalat lesz.

CSILLAGÁSZATI BRAVÚR: LEFOTÓZTAK EGY 300 FÉNYÉVRE LEVŐ BOLYGÓT

300 fényévnyi távolságra levő exobolygót fotóztak le az Európai Déli Obszervatórium Chilében található VLT távcsőegyüttesénél dolgozó csillagászok. A Földtől több mint 2,8 milliárdszor egymillió kilométerre levő égitest egy gázóriás, a Jupiternél négyszer-ötször nagyobb tömegű, és saját csillagától a Nap-Föld távolság ötvenhatszorosára kering. A kiadott fényképen látható kék kör azt a távolságot jelzi, ahol a mi Naprendszerünkben a Neptunusz kering. A képen a rendszer központi csillagját kitakarták, hogy az így fényes világoskék foltként látszó, HD 95086b katalógusjelű gázóriás könnyebben érzékelhető legyen.

TÚLÉLHETTE VOLNA ERŐSS ZSOLT TÁRSA

Hazaért a tragikus véget ért Himalája-expedíció szervezője. Azt mondta, Erőss Zsolt társa, Kiss Pétermegúszhatta volna élve, ha 8 ezer méter magasságában nem fordul vissza Erőss Zsoltért. Arról is beszélt, hogy Erőss Zsolt és Kiss Péter halálával befejeződik a Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíció.

GYORSAN VÉGET ÉRT A PISTORIUS-PER KEDDEN

Elkezdődött a dél-afrikai olimpiai futó, paralimpikon Oscar Pistorius pere, akit barátnőjének meggyilkolásával gyanúsítanak. A műlábú sprinter azonban tíz percet sem tartózkodott a tárgyalóteremben, mert a vád, titkolva az okokat, halasztást kért. Pistorius február 14-én, éjjel lőtte le barátnőjét, Reeva Steenkampot. A védelem szerint a futó besurranó tolvajnak hitte a barátnőt, ezért tüzelt közvetlen közelről, a csukott vécéajtón át. A per augusztusban folytatódik.

BÓNUSZ SZARVAS: NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS

Ma van a Nemzeti Összetartozás Napja, a trianoni békeszerződés 93. évfordulója.

barackfa
Fotó: Szarvas