Megérkezett a rekordárvíz Magyarországra

2013.06.06. 19:00 Módosítva: 2013.06.06. 23:34
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt vagy éppen azt se tudta hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező új összefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

A DUNA FELSŐ SZAKASZÁN MÁR REKORDOKAT DÖNT AZ ÁRVÍZ, TÖMEGES KITELEPÍTÉS LEHET BUDAPESTEN

Az árvízhelyzet legfontosabb csütörtöki eseményei:   

  • Győrújfalunál kritikus a helyzet, egy helyen meg is sérült a gát.
  • Egyre több utat és hidat zárnak le, a Dunán hajózási zárlatot rendeltek el, Esztergomnál nem szabad repülni.
  • Rajkánál az esti órákban elérte a vízszint az árvízi csúcsot 
  • Budapesten egyelőre másodfokú a készültség, az alsó rakpartokat lezárták.
  • Nagy kitelepítések jöhetnek, ez Budapesten több mint 50 ezer, országszerte akár 80 ezer embert is érinthet.
  • A fővárosi tetőzést most már csak keddre várják.
  • Az árvízi helyzetről percről percre tájékozódhat itt >>
Fotógalériáink az árvízhelyzetről
Fotógalériáink az árvízhelyzetről
Fotó: Huszti István

AZ ÜGYÉSZSÉGNEK NINCS JOGI LEHETŐSÉGE A TRAFIKSZERZŐDÉSEK FELÜLVIZSGÁLATÁRA

Nincs jogi lehetőség arra, hogy az ügyészség pert indítson a „dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedésével” kapcsolatos, miniszter által jóváhagyott szerződésekkel szemben. A Fővárosi Főügyészség szerint semmilyen jogszabály nem hatalmazza fel az ügyészt arra, hogy a koncessziós szerződés megkötésére vonatkozó miniszteri döntéssel szemben pert indítson, jogorvoslatot kezdeményezzen.

A LEGFRISSEBB: A MAGYAR FUTBALLVÁLOGATOTT  1-0-RA LEGYŐZTE KUVAITOT BARÁTSÁGOS MECCSEN

Csütörtök este Győrben megnyerte idei első meccsét a magyar labdarúgó válogatott. A 8000 néző előtt játszott találkozón Vanczák 57. percben szerzett fejesgóljával verte a magyar csapat a világranglista 111. helyén, Tanzánia és Tadzsikisztán között lévő kuvaiti válogatottat.

TITKOS MARAD AZ ŐSZÖDI BESZÉD KISZIVÁROGTATÁSÁRÓL KÉSZÜLT NEMZETBIZTONSÁGI JELENTÉS

Hiába kérték az elmúlt hetekben többen – legutóbb Gyurcsány Ferenc is –, a Belügyminisztérium nem hozza nyilvánosságra a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatásról készült nemzetbiztonsági jelentést. A BM szerint azért, mert az anyagot minősített adattá, azaz titkosnak nyilvánították, és ezért nem ismerhető meg.

SOSEM SZABADULNAK SZITA BENCE GYILKOSAI

Ítélet született első fokon Kaposváron a tizenegy éves kisfiút brutálisan meggyilkoló nevelőanya és két tettestársa ügyében. B. Józsefet és K. Józsefet társtettesként, míg P. Erikát felbujtóként ítélték tényleges életfogytiglani börtönre és tíz év közügyektől való eltiltásra, K. József az ítélethirdetéskor rosszul lett. Az elítéltek fellebbeznek.

NEGYEDÉVES ALAPON NŐTT, ÉVES SZINTEN ZSUGORODOTT A GAZDASÁG

A KSH közölte a végleges GDP adatot. Az első negyedévben 0,7 százalékkal nőtt a gazdaság a tavalyi utolsó negyedévhez képest. Éves alapon a naptárhatással kiigazított adat szerint még enyhe, 0,3 százalékos recesszióban voltunk. A javulásban a mezőgazdaság felpörgése sokat segített. Az első negyedévben Litvánia és Lettország után nálunk volt a legmagasabb a növekedés, igaz, mi gazdaságunk tavaly az uniós országokét messze meghaladó mértékben esett vissza. Most Csehország és Észtország mutatta a legnagyobb visszaesést.

EGYMÁSRA MUTOGAT AMERIKA ÉS KÍNA A HEKKERHÁBORÚBAN, HAMAROSAN CSÚCSTALÁLKOZÓ

Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök hamarosan Kaliforniában találkozik, ahol többek között azt is megvitatják, hogy a két ország miként rendezze online háborúját. Kínának állítólag sok adata van arról, hogy amerikai hekkerek támadtak kínai oldalakat, a Fehér Ház pedig egyenesen a pekingi kormányt tartja felelősnek néhány hekkertámadásért, amely amerikai hivatalokat ért. A Washington Post nemrég írta meg, hogy kínai hekkerek fértek hozzá a legfejlettebb amerikai fegyverrendszerek terveihez.

CSAK AZ MTK ÉS A HONVÉD VOLT NYERESÉGES TAVALY

Csak két nyereséges magyar futballklub működik a magyar NB I.-ben. Az MTK és a Honvéd zárta nyereséggel a 2012/2013-as szezont. Az MTK-nak 304 milliós bevétel mellett 87 milliós nyeresége volt, a Honvédnak 376 milliós bevétel mellett 51 milliós nyeresége. De nem ők a legtöbb pénzzel gazdálkodók: a legnagyobb költségvetése a Videotonnak van (2,057 Milliárd), második legtöbb pénzzel a Ferencváros gazdálkodhatott (748 millió). A magyar válogatottról is megtudhattuk a ma közzétett májusi FIFA-ranglistáról, hogy továbbra is a 33. a világon, 34.-ek a románok. Ma este a magyar válogatott a 111. Kuvaittal meccsel Győrben.

TELE VAN MŰANYAG SZEMÉTTEL A TENGERFENÉK

Egy Monterey Bay-i kutatóintézet munkatársainak mélytengeri felvételei arról tanúskodnak , hogy a tengerekbe dobált szemét legnagyobb része nem kerül vissza a hullámokkal a partra, hanem lesüllyed a tengerfenékig, ahol folyamatosan szennyez, és megbontja az ottani élővilág egyensúlyát. A felvételeket abból a 18 ezer órányi mélytengeri videóból vágták ki a kutatók, amit közel két évtized alatt, távirányítású tengeralattjárókkal készítettek az Egyesült Államok nyugati partvidékén. A szakemberek csak Monterey Bay környékén 1150 mélytengeri szemétdarabot számláltak meg, ezek legtöbbje műanyagból készült.

Szeméttel van tele a tengerfenék

A KIRAKATOKAT NYOMKODVA LEHETNE VÁSÁROLNI AZ EBAY ÚJÍTÁSÁVAL

Az eBay érintőkijelzőket helyezne el igazi boltok kirakatain, hogy a vevők akkor is vásárolhassanak, amikor az üzletek zárva vannak. Az elképzelés szerint a kijelzőkön az adott bolt kínálata lesz látható, és ami megtetszik, azt meg lehet rendelni, természetesen eBayről. Az első ilyen kijelzőket a következő hetekben próbálják ki New York legforgalmasabb utcáin, például a Sohóban. Az eBay már korábban is próbálkozott hasonló kezdeményezéssel, de akkor még nem lehetett rendelni, a vásárlók csak megnézhették a kínálatot.

BUNDÁZOTT OLASZORSZÁGBAN A HONVÉD-CSATÁR LANZAFAME

Az Olasz Labdarúgó-szövetség csütörtökön 33 játékos nevezett meg, akik részt vettek az olasz futballcsapat, a Bari valamely bundameccsén. A tél óta a Honvédban futballozó Davide Lanzafame is közöttük található, aki a vád szerint a 2008. május 11-i Bari-Treviso és a 2009. május 23-i Salernitana-Bari meccsekben érintett. Ügyükkel a fegyelmi bizottság foglalkozik.