Csinálják a fesztivált

2013.08.02. 19:00 Módosítva: 2013.08.02. 19:04
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt, vagy éppen azt se tudta, hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező hírösszefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

BRONZÉRMESEK A PÓLÓSOK

A barcelonai vizes-világbajnokság pénteki napján sikerrel jártak a női vízilabdázók is, akik nyolc év után szereztek érmet: a bronzmeccsen 10-8-ra verték Oroszországot. A magyaroknak eddig 1 aranyuk és 2 bronzuk van a vb-n.

NEM NYITHAT MEG AZ OZORA FESZTIVÁL

Az Index információi szerint a rendőrség pénteken közölte az ozorai fesztivál szervezőivel, hogy nem támogatja a rendezvény megtartását. Az illetékes Fejér megyei rendőrségen nem kommentálták a hírt, kérdéseinkkel az azt engedélyezni jogosult jegyzőhöz irányítottak, akit eddig nem sikerült elérnünk.

MIÉRT VAN MÉG ITT GERENDÁS PÉTER?

Tavasszal még arról írt, hogy elhagyja az országot, de még mindig itt él Gerendás Péter. Legközelebb a Szigeten a Cipő emlékére rendezett koncerten lép fel. A Liszt-díjas zeneszerző most először, az Indexnek nyilatkozott arról, miért nem ment el eddig, és el akar-e menni egyáltalán.

DNS-VIZSGÁLATOKON SPÓROLNA A RENDŐRSÉG

A vizsgálatokat végző bűnügyi intézet négyéves ügyhátralékba került, a rendőrkapitányságokat ezért havi kvótával próbálják rászorítani, hogy csak a valóban szükséges esetekben forduljanak az intézethez. Az egyes kérelmekről az ügyészséggel kell egyeztetniük, de a kiemelt ügyek soron kívüli kezelésére továbbra is lesz kapacitás.

KONZUL LESZ A LEGMEGOSZTÓBB BÍRÓ

Takács Péter Attila volt az a fővárosi törvényszéki bíró, aki márciusban a Jobbiknak adott igazat, mivel a párt kifogásolta, hogy egy történész a tévében neonácinak nevezte. Takács azonban bírói karrierjét feladva pár napja lemondott bírói címéről, Áder János pedig már fel is mentette. Most kiderült, hogy Takács külügyi szolgálatba áll: kolozsvári konzul lesz.

INDUL AZ MSZP-EGYÜTT 2014 SZKANDER

Hónapokig tartó vajúdás és kommunikációs csatározás után pénteken a két párt elkezdte a tárgyalásokat a 2014-es egyéni választókerületi jelöltekről. A négytagú munkacsoport célja, hogy augusztus végéig egyezségre jussanak, az utolsó szó azonban a listaállításról is döntő pártvezetőké lesz. Az MSZP közös listát szeretne, az E14 egyelőre nyitva hagyná a kérdést.

EGY CÉG TAROLHATJA LE A PÉNZTÁRGÉPPIACOT

Egy hónapon belül új, a NAV-hoz bekötött pénztárgépnek kell működnie minden üzletben. A boltosok most egyetlen gyártó háromféle online pénztárgépe közül választhatnak, miközben tucatnyi gép vár az engedélyezésre. Naponta több ezren indítják el a cserét, a gépfejlesztésre százmilliós összegeket költő, ugrásra kész, de partvonalra szorított versenytársak az egész pénztárgépcseréről lemaradhatnak. A gépek központi egysége a Pintér Sándor vezette belügyi tárca egy háttércégénél készül.

MAGYAR DROGFUTÁR BUKOTT LE SPANYOLORSZÁGBAN

Magyar állampolgárságú kábítószercsempészt fogtak el a spanyol hatóságok: a fiatal férfit – aki több mint egy kilogrammnyi kokaint rejtett el testében – Valencia repülőtéren vették őrizetbe. A férfi Sao Paulóból érkezett, a testében 104 kapszulát találtak.

14 MILLIÁRDOT VESZÍTÜNK AZ IMF-HITEL GYORS TÖRLESZTÉSÉVEL

14 milliárd forintba kerül az országnak, hogy a határidő előtt fizeti vissza a kormány az IMF-hitelt, közölte Bajnai Gordon, a Haza és Haladás vezetője pénteken, aki a kormány propagandaakciójának nevezte az idő előtti fizetést. Bajnai ezzel arra utalt, hogy az IMF pénzét alacsonyabb kamatok mellett kellett volna fizetni, mint amennyiért a piacról hitelt kapunk, az, hogy nem az eredeti ütemterv szerint fizetünk, 14 milliárd forint plusz kiadást jelent.

MEGTALÁLTÁK AQUINCUM KELETI FALÁT

Több mint százhúsz év kutatás után bukkantak rá a régészek Aquincum római kori polgárvárosának keleti falára egy vasútvonal felújításakor. Az építkezés során a régészek a falon kívül gazdag leletanyagot is találtak: a földből pénzérmék, kerámiaedények, és az erdők istenének egy egészen különleges épségben fennmaradt apró szobra is előkerült. Valószínűleg ez az utolsó lehetőség, hogy ezen a területen feltárásokat végezzenek. A most előkerült leletek az Aquincumi Múzeum jövő évi kiállításain már láthatók lesznek.

AZ FBI BÁRMIKOR FELTÖRHETJE A KÜTYÜINKET, ÉS LEHALLGATHAT MINKET

A Wall Street Journal szerint az FBI távvezérléssel aktiválhatja a laptopokat és az androidos okostelefonokat, hogy bárkit lehallgathassanak. A lap névtelen informátora szerint létezik egy munkacsoport az FBI-nál, akik rendszeresen hekkelnek meg számítógépeket. Az FBI egyelőre nem cáfolta és nem is erősítette meg a lap értesüléseit, de a hivatal 2004-ben feltételezett bűnözőket figyelt meg hasonló módon, 2002-ben pedig egy jármű segélyhívó rendszerének mikrofonját használták lehallgatásra.

HEKKER ZSAROLTA A BITTORRENTET

Egy MentaL álnevet használó hekker azt állítja, egy eddig ismeretlen sebezhetőséget fedezett fel a Bittorrent rendszerében, amin keresztül bejutott a népszerű fájlcserélő protokollt fejlesztő cég belső hálózatára, ott pedig hozzáfért pedig minden titkos pénzügyi dokumentumhoz, forráskódhoz, érzékeny céges és személyes adatokhoz. Mindezt egy publikus fórumon bizonyította is. A Bittorrent, miután a hekker értesítette a biztonsági résről, azt gyorsan befoltozta, és egy 500 dolláros csekkel honorálta, hogy a hekker nem tette közzé a hibát. MentaL elfogadta a csekket, de később kevesellte a pénzt. Aztán megegyeztek a Bittorrentel, miután kiderült, hogy a Bittorrent tudja a hekker kilétét.