40 év után szabadulhat Bándy gyilkosa

2013.08.28. 18:58
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt, vagy éppen azt se tudta, hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező hírösszefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

ELMENNEK EZEK AZ ANYJUKBA

A visszafogottabb reakciók közül való a címben idézett szocialista vélemény arról, hogy az Együtt 2014 pénteken kiszivárogtatással akart nyomást gyakorolni. Az MSZP-ben nem Bajnaiék közvélemény-kutatásos ötletén rágtak be, hanem azon, hogy azt szerintük ultimátumszerűen vezették elő, vagyis hogy a média és a közvélemény nyomásának segítségével akarták azt rajtuk keresztülverni. Az Együtt 2014 közvéleménykutatással, az MSZP előválasztással döntené el, ki legyen a baloldal listavezetője a 2014-es országgyűlési választáson.

AMERIKA LEHALLGATTA A SZÍREKET

Innen szereztek tudomást Washingtonban arról, hogy a szíriai kormány állhat a több mint ezer halottat követelő ideggáztámadás mögött. A védelmi minisztérium tisztségviselőjének hangján a pánik hallatszott, ahogy választ követelt. Egyes források szerint leghamarabb csütörtökön indulhatnak meg a megtorló amerikai légitámadások Szíria ellen.

KÁOSZOS A TANKÖNYV-ELLÁTÁS?

Egyelőre nem látni tisztán, hogy a tankönyv-ellátás átalakulása csakugyan tarthatatlan helyzethez vezetett, vagy csupán az új rendszer előre is látható átmeneti nehézségeiről van szó. A könyvellátásban a Kello nevű állami cég lett a mindenható: a kellósok szerzik be a kiadóktól és osztják el az iskoláknak a könyveket, az iskolák pedig a Kellóval állnak kapcsolatban. A Kello egyfajta tankönyvközpontként működik. Vannak olyan iskolák, ahová az alvállalkozók alvállalkozói még mindig nem szállították ki a könyveket, pedig napokon belül itt a tanévkezdet. A minisztérium szerint minden rendben van.

ENYHÍTETTÉK A BÁNDY-GYILKOSSÁG ÍTÉLETÉT

Az elsőfokú döntést részben megváltoztatta a másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla: tényleges életfogytiglan helyett 40 év múlva feltételesen szabadlábra bocsátható lesz a Bándy Kata meggyilkolása miatt elítélt P. László. A vádlottat, P. Lászlót, áprilisban a Pécsi Törvényszék első fokon tényleges életfogytiglanra ítélte. Azóta új ügyvédet szerzett, aki a Trónok harca íróját idézve, lehengerlő érveléssel állt elő a szerdán a Pécsi Ítélőtáblán.

TÁVOZIK A MŰCSARNOK ÉLÉRŐL GULYÁS GÁBOR

Kedden jelentette be kollégáinak Gulyás Gábor, hogy távozik a Műcsarnok éléről. A nem hivatalos információk szerint az igazgató azért mond le, mert a Művészeti Akadémia mégis megkapja az egyik legnevesebb magyar kortárs képzőművészeti intézmény feletti irányítást.

RENGETEGET ISZIK A MAGYAR

Megjelent az egészségügyi világszervezet alkoholfogyasztással, és annak következményeivel foglalkotó új tanulmánya, ami nem túl szép képet fest Magyarországról. Röviden összefoglalva: iszunk mint a gödény, és ebbe szomorúan sokan bele is halnak. Kicsit bővebben itt.

KÁRTÉRÍTÉS JÁR ANNAK, AKIT KIHASZNÁLT A FACEBOOK

614 ezren jelentkeztek a Facebooknál azért a 15 dolláros fájdalomdíjért, amit a cég azért fizet, mert a Szponzorált sztorik nevű rekmlámkampányában jogosulatlanul írta ki hirdetések alá felhasználók neveit. Ez ugyan 150 millió embert érintett, de ennek csak a töredéke jelentkezett a pénzért.

OKTÓBERIG NEM JÁTSZIK GÖRBICZ ANITA

A hét végén megsérült, és kiderült, szilánkosra tört a bal kezének gyűrűsujja Görbicz Anitának, a Győri ETO kézilabdásának, akire így hosszú kihagyás vár. Három acéldróttal rögzítették a sérült ujjat, várhatóan októberben tér vissza.

ELHUNYT A LEGIDŐSEBB MAGYAR VÁLOGATOTT

95 éves korában elhunyt Gyetvai László, az FTC volt válogatott futballistája. A korábbi kiválóság 230-szor lépett pályára a Fradiban és 83 gólt szerzett. A válogatottban 17-szer szerepelt, és 3-szor volt eredményes. Gyetvai László évek óta a legidősebb válogatott labdarúgó volt.