Ez lenne a konszolidáció?

2014.04.08. 19:03

MÉGIS FELÁLLÍTJÁK A SZABADSÁG TÉRI EMLÉKMŰVET

Valóban csak a választások miatt halasztották el a nagy vitákat kavart német megszállási emlékmű felállítását: kedd délután 10-15 munkás jelent meg a Szabadság téri helyszínen, kordonokat raktak ki, és megkezdték a szoborállítás előkészületeit. A holokauszt emlékév keretében épülő emlékművel a kormány a megszállás áldozataira kíván emlékezni, azonban azt történethamisítónak nevezett szemlélete és kétes esztétikai értéke miatt is sok támadás érte, a Mazsihisz pedig kivonult az emlékév szervezőbizottságából. Este az emlékmű ellenzői már tiltakoztak is a Szabadság téren.

ORBÁN KÉNYTELEN LESZ BŐVÍTENI A KORMÁNYT

Bár a miniszterelnök nem akart jelentős változást, az Index információi szerint mégis nőni fog a minisztériumok száma. A KIM-et feldarabolják, az új igazságügyi tárca élére Trócsányi László párizsi nagykövet kerül. János Lázár miniszerként fogja vezetni a kancelláriát, külön minisztériumot kaphat az egészségügy és a felsőoktatás is. Rogán Antal fejlesztési, vagy tárca nélküli miniszter lehet.

SÉRTI A VALLÁSSZABADSÁGOT AZ EGYHÁZÜGYI TÖRVÉNY

A magyar államot 17 kisegyház perelte be a strasbourgi emberi jogi bíróságon. A testület kimondta a jogsértést, de a kártérítés összegéről később dönt. Az ügy rendezését nehezíti, hogy a korábban alkotmánysértőnek ítélt törvényt, amely politikai döntés tárgyává tette az egyházi státusz megadását, a koalíció csak úgy tudta megvédeni, hogy módosította az alaptörvényt.

KELET-UKRAJNÁBAN FORRÓ A HELYZET

Ukrajna az orosz titkosszolgálatokat vádolja felforgató tevékenységgel Ukrajna keleti részén, ahol oroszbarát tüntetők Harkovban és Donyeckben is önhatalmúlag az elszakadásról döntöttek. John Kerry amerikai külügyminiszter is arról beszélt, hogy orosz ügynökök miatt alakult ki "káosz", és az események szerinte hasonló ürügyként szolgálhatnának egy orosz beavatkozáshoz, mint a Krím félsziget esetében. Egy újabb amerikai romboló, a USS Donald Cook is megérkezik csütörtökig a Fekete-tengerre, ahol az amerikai jelenlétet célzott erősíteni. A kijevi parlamentben közben a régi hagyományokat idézve tömegverekedés alakult ki, ököllel próbálták egymásba fojtani a szót.

TOVÁBBRA IS DÖNGET A MAGYAR IPAR

Az ipari termelés még gyorsabban bővült februárban, mint januárban – derült ki a  KSH  adataiból. Az előzetes adatok alapján az ipari termelés 2014 februárjában 8,1 százalékkal haladta meg a 2013. februárit, ami két százalékponttal komolyabb, mint a januári. Leginkább az autógyártás tolja a számokat felfelé, ami néhány nagyobb gyáron múlik.

 

BEZÁR A SAMSUNG HATALMAS GÖDI GYÁRA

Végelszámolják a 2012-ben még 76 milliárd forint árbevételt összehozó Samsung SDI Magyarország Zrt. gödi gyárát. A 322 ezer négyméters gödi gyárcsarnokban különböző elektronikai cikkeket termeltek, a leginkább tévéalkatrészeket. A Samsung eddigi második legnagyobb gyárában már december óta nem volt termelés.

MÁTÓL VÉDTELEN, AKI WINDOWS XP-T HASZNÁL

A Microsoft ugyanis leállt az operációs rendszer hivatalos támogatásával, ami praktikusan azt jelenti, hogy ha felfedeznek egy biztonsági rést a szoftverben, az nem fog csak úgy megjavulni magától (pontosabban az ilyesmiken éjjel-nappal dolgozó microsoftos programozóktól), mint eddig. Az XP egyébként már 13 éves, de annyira népszerű, hogy a mai napig az asztali számítógépek 20-30 százalékán ez fut.

MÁR MEGINT TALÁLTAK EGY SÚLYOS HIBÁT AZ INTERNETBEN

Pontosabban az OpenSSL nevű szoftverben, amit sokan használnak az online kommunikáció titkosítására. Ez a rendszer alapértelmezett több Linux-disztribúcióban, és a rájuk épülő webszervereken, ezért a web jó nagy rész érintett lehet. A szerverekre már megjelent a javítócsomag, remélhetőleg minden rendszergazda gyorsan kapcsol és frissít, különben érzékeny személyes adatok kerülhetnek hekkerkézbe

SCHUMACHER REAGÁL

A hétszeres Forma1-es világbajnokról naponta jönnek ki az új és szerencsére jó hírek, versenyzőtársai már azt fejtegetik, hogy Schumacher reagál a hangokra, szemével követi a hang útját.

LEBÉNULHAT AZ ÚSZÓLEGENDA KARJA

Egyre rosszabb híreket hallani az ötszörös olimpiai bajnok úszó Ian Thorpe-ról, nemrég gyógyszer- és alkoholproblémáiról lehetett hallani, most azonban egy műtét után fertőzés támadta meg a karját. Jelenleg Ausztráliában kórházban van, az intenzív osztályon fekszik, le is bénulhat a karja.