Romák - cigányellenesek 1:1

2014.07.02. 20:44

NÉZŐPONT: MINDEN PÁRT A PARLAMENTBE JUTNA

A Fidesz–KDNP továbbra is magabiztos fölénnyel vezet a Nézőpont Intézet legutóbbi közvélemény-kutatása szerint. A Fidesz-KDNP 47 százalékos előnnyel vezet, a kormánypártot a Jobbik követi 19 százalékkal, a baloldali blokk legerősebb pártja pedig az MSZP 14 százalékkal. Az LMP és a DK 7-7 százalékon áll, az Együtt-PM-nek pedig 6 százalékos a támogatottsága a potenciális szavazók között.

LOBBISTÁKBÓL LESZNEK NAGYKÖVETEK

Nagy váltás lesz a nyáron a magyar diplomáciai képviseletek vezetői körében. Legalább 40 nagykövet mandátuma lejár, helyükre új embereket neveznek ki. A nagyköveteknek ezentúl a magyar gazdasági érdekekért, sőt konkrét cégek beruházásaiért is lobbizniuk kell.

CIGÁNYOZÓ MSZP-S JELÖLT MISKOLCON

Pásztor Albert volt rendőrkapitányt indítja az MSZP miskolci polgármester-jelöltként. A jelöltet az Együtt-PM nem támogatja. Pásztor Albertet 2009-ben egy nyilatkozata miatt mentette fel Bencze József országos rendőr-főkapitány Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezésére. A rendőrkapitány akkor a Miskolcon elharapózó utcai bűnözésről számolt be egy sajtótájékoztatón.

FŐPOLGÁRMESTER-JELÖLT OSZTOLYKÁN ÁGNES

Szokatlan, sőt a magyar politikában egyenesen felforgatónak számító lépésre szánhatja el magát a Lehet Más a Politika: a fővárost aktuálisan vezető középkorú férfi ellen nem egy másik középkorú férfit küldenének harcba, hanem egy roma nőt. A rendszerváltozás óta mindössze háromszor fordult elő, hogy egy parlamenti párt nőt jelöljön főpolgármesternek, kettő még 1990-ben, az utolsó ilyen eset meg 12 éve történt. Magyarország 346 városából pedig mindössze egy van, melynek vezetője magát cigánynak vallja.

KIRIBATI EL FOG SÜLLYEDNI, EZÉRT FÖLDET VÁSÁROLT FIDZSITŐL

Szigetdarabot vásárolt a Kiribati Köztársaság. A Csendes-óceán közepén elhelyezkedő szigetország a Fidzsihez tartozó Vanau Levu szigetén vett meg egy 20 négyzetkilométeres területet 8,8 millió dollárért, ami nagyjából 2 millárd forint. Egyelőre földművelésre és halászatra fogják használni, de ha költözésre kényszerülnek, az egész lakosság áttelepülhet az új területre. Kiribatit ugyanis régóta fenyegeti a veszély, hogy teljesen ellepi a tenger. A harminckét atollból (gyűrű alakú korallzátonyból) álló sziget körüli vízszint évente 1,2 centimétert emelkedik, ami az átlagosnál négyszer gyorsabb. Szakértők szerint 2100-ra az ország teljesen eltűnhet, de a helyiek arra számítanak, hogy 20-30 éven belül költözniük kell.

TÉNYLEG KISZÁLLT A NAV AZ RTL-HEZ

Az atv.hu információi szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavatartó ember, és miután múlt héten kilátásba helyezte, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) munkatársai közelebbről is megvizsgálják az RTL Klub gazdálkodását, ma kora délután meg is jelentek a Nagytétényi úti RTL-székháznál. Kolosi Péter, a csatorna programigazgatója az Index kérdésére csak annyit mondott, hogy a NAV képviselői átadták a megbízólevelüket, és elkezdődött a vizsgálat.