Hamesztól Hamászig hosszú volt a nap

2014.07.22. 20:24

ELŐDÖNTŐBEN A NŐI VÍZILABDÁZÓK A BUDAPESTI EB-N

Kedd délután 11-7-re verték a magyar női pólósok Oroszországot a margitszigeti Eb-n az elődöntőbe jutásért vívott meccsen. A magyar csapat az első negyedtől kezdve uralta a mérkőzést, továbbjutása biztos volt. Csütörtökön a spanyolok ellen játszanak a döntőért, a másik elődöntőben a ma görögöket verő olaszok Hollandiával találkoznak.

GÁZA MIATT ZAVAR VAN AZ IZRAELI LÉGIKÖZLEKEDÉSBEN

A Hamász és Izrael állam fegyveres konfliktusa miatt több amerikai légitársaság megszüntette tel-avivi járatait. A zsidó állam fővárosának reptere közelében ma több rakéta is becsapódott.

ELISMERTÉK: HIBÁS A MEGSZÁLLÁSI EMLÉKMŰ HÉBER FELIRATA

Kedden közleményt adott ki az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI), amely szerint a német megszállás áldozatainak emlékművéhez készült héber nyelvű fordítás pontos, de a szöveg az emlékműre hibás szórenddel került fel. A hibát, mint írták, az követte el, aki az emlékműre „tördelte és véste” a szöveget, ugyanis „a birtokos szerkezet két tagja felcserélődött”.

KELET-UKRAJNAI MENEKÜLTEK ÉRKEZTEK KÁRPÁTALJÁRA

Eddig hivatalosan 800 kelet-ukrajnai menekült regisztrált Kárpátalján, mondta a Kossuth Rádióban Brenzovics László. A menekültek közül 260-an jöttek a Krím-félszigetről, a többiek pedig Kelet-Ukrajna más részeiről. Ez a szám csak a regisztrált menekülteket tartalmazza, de biztos sokan vannak olyanok is, akik még nem regisztráltak, vagy csak ideiglenesen költöztek át. A menekültek többsége Ungváron és Munkácson próbál elhelyezkedni.

KIADTÁK A SZEPARATISTÁK A HOLTTESTEKET

Elhagyta az orosz szakadárok által ellenőrzött területet az a hűtőszerelvény, amely a csütörtökön Donyeck megye felett lelőtt malajziai utasszállító áldozatainak maradványait szállítja. Harkovban megvizsgálják a 282 holttestet és a további 16 halotthoz köthető maradványokat, ami után Hollandiába szállítják őket. Az első szállítógépek szerdán indulnak.

TARLÓS ISTVÁN NEM AKAR TÁNCOLNI, FŐLEG NEM GÚZSBA KÖTVE

Tarlós István szerint a főpolgármesteri hatáskörökről szóló szabályozás alakulása a döntő, erről a TV2 Mokka című műsorában beszélt. Szerinte az a fontos, "hogy a főpolgármesternek meglegyenek azok a minimális jogosítványai, hogy ne gúzsba kötve táncolva kelljen" a várost vezetni, függetlenül attól, hogy jobboldalinak vagy baloldalinak mondott emberről van szó.

EPERJES OTTHAGYJA A NEMZETIT

Közös megegyezéssel távozik a Nemzeti Színház vezérigazgató-helyettesi pozíciójából Eperjes Károly,  ugyanis volt néhány produkció, amiért vezetőként nem tudja vállalni a felelősséget. Két szerepét vendégként megtartja. 

ENNYI VOLT A KAMATCSÖKKENTÉS

Véget ért a kamatcsökkentési ciklus, derült ki a jegybank három órakor, a kamatdöntő ülés után kiadott közleményéből. A végén még megleptek mindenkit, a várt 0,1 százalékpontos csökkentés helyett 0,2 százalékpontot vágtak, 2,3 százalékról 2,1 százalékra mérsékelve az alapkamatot. Matolcsyék a rendkívül alacsony infláció és kedvező tőkepiaci környezet miatt dönthettek a vártnál nagyobb kamatvágás mellett, ezzel sorozatban már a 23. egymást követő hónapban lett kisebb az alapkamat.

MEGBÜNTETTE A NETRISKET A GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint Netrisk.hu Első Online Biztosítási Alkusz Zrt. (Netrisk) tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampánya során, ezért a hivatal 50 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

A VB NAGY HŐSE A REAL MADRIDHOZ IGAZOLT

James Rodrígez, a kolumbiai válogatott támadója, és a világbajnokság 23 éves gólkirálya a Real Madridé lett, miután nagyjából 80 millió euróért (25 milliárd forint) klubot váltott. Egy éven keresztül a Monacóban játszott, de az új szezont a spanyol bajnokságban kezdi, öt évre szóló szerződést kapott.

ZSINÓRBAN HARMADIK HÓNAPJA DŐL MEG A GLOBÁLIS MELEGREKORD

Az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) szerint április és május után júniusban is megdőlt a globális melegrekord. A mérések szerint a júniusi globális átlaghőmérséklet (a szárazföld és a világóceán felszínét is figyelembe véve) 16,22 Celsius-fok volt; ez 0,72 fokkal melegebb, mint a XX. század átlaga, és 0,03 fokkal több, mint az eddigi, 2010-es rekord. A különbség aprónak tűnhet, de a szakértők szerint hőmérsékleti rekordok terén ez olyan, mintha egy lóversenyen a befutó több testhosszal megelőzné versenytársait.