Itt a nap hét legfontosabb híre

2015.05.15. 19:12

ÓRIÁSMECSET ÉPÜLHET KŐBÁNYÁN

Egy olvasónk hívta fel a figyelmet, hogy áprilisban a török vallásügyi minisztérium egyik kulturális-vallási szervezete, a Türkiye Diyanet YouTube-csatornájára feltöltött egy videót, ami egy budapesti óriásmecset és iszlám kulturális központ látványtervét mutatja be. A terv nem kamu. A török nagykövetség nem kívánta kommentelni az értesülést, Kovács Róbert kőbányai polgármester az Indexnek viszont elismerte, hogy a török nagykövetség érdeklődött a terület iránt, és 2014 végén személyesen is megkeresték.

mecset

MÉGSEM VAGYUNK A RÉGIÓ SZUPERSZTÁRJAI A NÖVEKEDÉSBEN

Kijött a maradék régiós GDP-adat, ami szerint egyáltalán nem is állunk olyan jól a többiekhez képest. Egészen pontosan a dobogóról is leszorultunk a csehek és a lengyelek jelentős előzésével. A lengyel gazdaság szezonális igazítva 3,4 százalékot nőtt az előző év első negyedévéhez képest, ami  simán veri a magyar adatot. Ennél is durvábban nőttek a csehek, akik mindenkit meglepve 3,9 százalékot nőttek. 

 

LETETTÉK AZ ALAPKÖVET A DAGÁLYBAN

„Bolond világban élünk, nem könnyű jól nevelni a fiatal nemzedéket” – mondta Orbán Viktor a Dagály-fürdő területén, ahol pénteken tették le a 2017-es vizes világbajnokságra épülő uszodaegyüttesalapkövé. Budapest tiszta, rendezett, rohamosan fejlődő történelmi város, ami most arra készül, hogy a sport történelemkönyvébe is beleírja magát – kommentálta a miniszterelnök a további uszodafelújítási terveket.

ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGRA MENNE AZ OTP A QUAESTOR-KÁRPÓTLÁS MIATT

A Quaestor kártalanítási törvény és Quaestor Kártalanítási Alap miatt az OTP már beadta a keresetét a bírósághoz a fiktív kötvényekkel kapcsolatban és a bank tervezi, hogy az alkotmánybírósághoz fordul. Az OTP-nek az nem tetszik, hogy a Buda-Cashtől és a Hungáriától eltérően a kormány a Quaestornál valamiért szinte teljes kártalanítást rendelt el a többi iparági szereplő pénzéből. Korábban a Keler vezetője és Bankszövetség is felszólalt a quaestorosok kiemelt kárpótlása ellen.

MÉG NINCS ÍTÉLET A BISZKU-PERBEN

Már nem kell nagyon soká az ítélőtáblára járnia Biszkunak, az egykori belügyminiszter másodfokú büntetőpere a végéhez közeledik. Pénteken a védőbeszéd napja volt, legközelebb, június 1-jén már ítélethirdetés lesz. A negyven perces védőbeszéd már nem nagyon foglalkozott a „politikai hecckampánnyal”, ahogy az ügyvéd az utóbbi pár év Biszku körüli történéseit korábban nevezte. Magyar Gábor most főleg az elsőfokú ítéletről beszélt: szerinte „kiábrándító”, ami végül a 4222 oldalnyi nyomozati anyag után megszületett.

A KEPLER LEFILMEZTE A NEPTUNUSZT

A Kepler űrtávcső eredetileg exobolygókat figyelt meg, de miután meghibásodott, változott a küldetése is. 2014-15 telén a Vízöntő csillagkép felé fordult; arra, amerre a Neptunusz is látszott az égen. A távcső 70 napon át nyomon követhette a bolygót és a holdjait, ami rekordnak számít; ilyen hosszú folyamatos adatsort még sosem készítettek a Naprendszer külső bolygóiról. A felvételekből a NASA közzétett egy rövid videót, bemutatva a Neptunusz útját a csillagok között. A felvételen a bolygó holdjai is láthatók.

ÚJRA KELLETT ÉLESZTENI AZ FTC VOLT KAPUSÁT A KÉZIGYŐZELEM UTÁN

Az FTC kézilabdacsapatának bajnoki címét a Népligetben ünnepelték csütörtökön este, amikor a 26 éves Hacker Gábor rosszul lett, a helyszínen újraélesztették, de kritikus állapotban, kómában fekszik a Honvéd kórházban. Hacker a Rába ETO II-Dunakeszi Kinizsi kapusa.