Jogerősen nyert Szijjártó ellen Gyurcsány

2005.05.26. 18:41
Másodofokon helybenhagyta a Szijjártó Péter fideszes politikust Gyurcsány Ferenc kormányfő ellenében elmarasztaló első fokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön. Az ellenzéki képviselő a kormányfő cégéről, az Altus Rt.-ről tett kijelentéseivel sértette meg az akkor még sportminiszter Gyurcsány jó hírnevét.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jogerősen személyiségi jogi pert nyert Szijjártó Péter fideszes országgyűlési képviselő ellen a Fővárosi Ítélőtáblán csütörtökön. Másodfokon helybenhagyták és jogerőre emelték a Fővárosi Bíróság februárban kihirdetett első fokú határozatát.


Az alperes jan. 31-én
Fotó: Index
A februárban kihirdetett elsőfokú ítélet szerint az ellenzéki politikus valós tények hamis színben feltüntetésével sértette meg másfél évvel ezelőtt Gyurcsány Ferenc, akkor még sportminiszter jó hírnevét.

Az eljárás adatai szerint Szijjártó Péter 2004. január 28-án tartott sajtótájékoztatóján azokat a valós tényeket, hogy Gyurcsány Ferenc az Altus Rt.-n keresztül 2002 júniusáig érdekeltnek volt tekinthető a Perfekt Rt.-ben, illetve, hogy ez utóbbi cég 2003-ban több állami megrendelést is elnyert, úgy állította be, mintha a megrendelések elnyerése és a felperes közmegbízatása között összefüggés állna fenn.

Az elsőfokú ítélet szóbeli indoklása szerint Szijjártó Péter nem tudott magyarázatot adni arra, hogy ha tisztában volt az érdekeltségek megszűnésével, akkor miért kötötte azokat mégis Gyurcsány Ferenc személyéhez.

Célozni is óvatosan

A perbeli sajtótájékoztatón a fideszes honatya arról beszélt, hogy nem csökken Gyurcsány Ferenc egykori érdekeltségi körébe tartozó cégek étvágya, s hogy a Perfekt Rt. állami megrendeléseket kapott 2003-ban. Majd azzal összegezte mondanivalóját, hogy a Fidesz mindent meg fog tenni, hogy beszámoljon a Gyurcsány Ferenchez hasonló "üvegzsebesek" akcióiról.

Ezzel kapcsolatban az első fokon eljárt bíró azt hangsúlyozta, hogy a jogsértés célzással, utalással is megvalósulhat.

A bíróság az alperest eltiltotta a további jogsértéstől, és kötelezte, hogy az ítélet rendelkező részét kommentár nélkül tegye közzé.