Dancs Gábor lehet Demszky utódja a Fővárosi Közgyűlésben

2006.10.02. 17:52
Demszky Gábor októberben megválik fővárosi és parlamenti mandátumától is, de előtte még Budapestről fog szólni a honatyáknak. Kuncze Gábor tavasszal már nem jelöli magát az SZDSZ elnöki tisztségére. A liberálisok bizalmat fognak szavazni pénteken Gyurcsánynak az Országgyűlésben, derült ki az SZDSZ hétfői sajtótájékoztatóján.

Lemond parlamenti mandátumáról október közepi hatállyal Demszky Gábor főpolgármester, aki leköszönése előtt még tervez egy parlamenti felszólalást a nemzeti fejlesztési terv vitájában - Budapest érdekében kíván szólni.

Dancs kerülhet a Fővárosi Közgyűlésbe

Demszky jelezte azt is, hogy fővárosi közgyűlési listás helyéről is leköszön, így 67 tagú lesz a Fővárosi Közgyűlés, vagyis biztosítható a koalíciós többség (a Fidesz 30, az MSZP 24, az SZDSZ 9, az MDF 3 helyet szerzett).

Arra a kérdésre, hogy ki lehet az utódja a két tisztségben, azt mondta, még nem született döntés. Demszky közölte, mindenképp át kívánja venni fővárosi mandátumát, és csak azt követően mond le a képviselőségről, mivel így nem automatikusan a listán a következő helyen szereplő jelölt kerül be, aki egyébként Geberle Erzsébet.

Az Index úgy tudja, hogy Demszky fővárosi mandátumának egyik esélyese Dancs Gábor, aki Demszky új csapatában mutatkozott be nyáron, mint közlekedési szakember.

Kuncze nem indul a pártelnöki posztért

Kuncze Gábor szabaddemokrata pártelnök az ügyvivői testület előtt bejelentette, az SZDSZ márciusi küldöttgyűlésén nem indul az elnöki posztért. Mint mondta, ezt a párt legutóbbi küldöttgyűlésén már zárt körben bejelentette.

Kuncze a választási szereplést vereségként értékelte, ugyanakkor szerinte árnyalja a képet, hogy Demszky Gábor megőrizte pozícióját Budapesten. "Lényegesen sokat vesztettünk, nem sikerült három megyei jogú városban győzni" - értékelt a párt elnöke, aki úgy vélte, mára a politikai helyzet olyanná vált, hogy az önkormányzati választáson is pártszimpátiáik alapján döntöttek a választók.

Kuncze szerint egy ilyen helyzetben egy alacsony támogatású párt nagyon nehezen őrizheti meg pozícióit, ugyanakkor felsorolt néhány települést azok közül, ahol ismét szabaddemokrata polgármester nyert: Kalocsa, Vásárosnamény, Kunszentmárton, és a kisebb települések közül Bakonybél.

Kuncze megjegyezte, nem erre számítottak, a vereség okaként a megszorító csomagot említette, illetve azoknak az embereknek a csalódottságát, akik közel sem erre számítottak.

Szerinte az önkormányzati választások tavaszi parlamenti választások eredményét nem írták felül. "Ebben a helyzetben politikai stabilitást kell teremteni, hogy a megszorító csomaggal gazdasági stabilizációt teremtsenek" - mondta.

Az SZDSZ eltökélt az elltökélt Gyurcsány támogatásában

A szabad demokraták eltökéltek a kormányprogram végrehajtásában, mert szerintük nincs más út a problémák kezelésére, Gyurcsány Ferencet pedig a kormányprogram végrehajtásához eltökélt embernek tekintik, így támogatják őt, közölte Kuncze, és hozzátette, bár nem volt szavazás a frakcióülésen, nem voltak olyan hangok, amik kétségbe vonták volna a reformok szükségességét vagy Gyurcsány eltökéltségét.

Kuncze közölte azt is, Gyurcsány Ferenc felvetette, hogy a pénteki bizalmi szavazás előtt az SZDSZ-frakció tagjaival akar találkozni, erre sor fog kerülni. A liberális párt elnöke elfogadhatatlannak nevezte Orbán Viktor 72 órás ultimátumát, mint mondta, az önrkományzati választásokon a hatalmi harcok nem arról döntöttek, hogy ki legyen a miniszterelnök, hanem arról, hogy hogy hívják a polgármestereket vagy egyéni képviselőket.

Anarchiához vezethet az utcai politizálás

Kuncze nehezményezte, hogy Orbán Viktor az utcáról akarja megdönteni a szabad választáson nyertes koalíciót, szerinte ha a vesztesek minden választás után az utcáról próbálnák visszaszerezni a hatalmat, az anarchiához vezetne.

Pénteken mindenképpen mennek a parlament rendkívüli ülésére, és ott szavazatukkal kiállnak a kormányprogram folytatása mellett.

A politikai jövőjét firtató kérdéseket a pártelnök azzal hárította el, hogy csupán annyit jelentett be, hogy hátralép egyet, és nem lesz pártelnök.