A választás legnagyobb lúzerei: akikre senki nem szavazott

Van, akinek pár kapott szavazatát a jegyző sztornózta le, van aki azt hitte, van helye a politikában. Van, akit nem értünk el, és van, aki férje politikai céljainak engedelmeskedett. Jelöltek, akik egyetlen szavazatot sem kaptak az önkormányzati választáson.

Tizenhárom jelöltre senki nem ikszelt az önkormányzati választáson. Se rokona, se ismerőse, se senkije. Nulla szavazatot jellemzően a közepes méretű városokban lehetett gyűjteni, itt alakultak ki ugyanis a legkisebb, 500-1500 fős választókerületek.

A legtöbb nullás jelölttel a kisebbségi pártok, a helyi civil szervezetek és a leáldozóban lévő pártok (Centrum, MIÉP) szolgáltak, de akadt nullás az MSZP-SZDSZ koalíció színeiben is, hogy az MDF-ről ne is beszéljünk. Csak a Fidesz volt az egyetlen párt, amelynek minden egyes jelöltjére legalább 10-nél többen szavaztak. (A nullások teljes névsorát a szavazógépben böngészheti!)

A jegyző sztornózott

"Elég jó kampányt folytattunk, jó volt a szervezés, de kiszivárgott a Gyurcsány-beszéd, és az emberek inkább arra szavaztak, ami a médiában folyt" – vall a kezdeti jó kilátásokat végül tragédiává változtató eseményekről Tolnai Dávid, aki Kőszegen indult az MSZP-SZDSZ színeiben egy koalíciós megállapodás miatt a 10-es választókerületben, Kőszegfalván.

A 24 éves Tolnai tíz éve döntötte el, hogy baloldali politikus lesz. Még 1996-ban a BIT-ben (a Baloldali Ifjúsági Társulásban) kezdett, és kitartóan követve névváltoztatásokat a Fibisz után jelenleg a Fib (a Fiatal Baloldal) emelkedő csillaga. Fiatal politikusként először érezte a bukás keserű ízét.

"Valójában nem nulla szavazatot kaptam - magyarázza Tolnai sztoikus nyugalommal a bizonyítványt - Választási törvénysértések, regisztrálatlan szavazások miatt a helyi választási bizottsághoz fordultunk, de elutasítottak, majd a kőszegi jegyző úgy oldotta meg a helyzetet, hogy egységesen minden jelölttől levont szavazatokat."

"Négyet. Rám pedig összesen hárman szavaztak" - feleli pontos számokra vonatkozó kérdésünkre. Tolnai szerint a Fidesz intézte el őket, bár elismeri, a 10-es választókerületben az ellenzéki párt sem szerepelt jobban, 86 szavazatot kapott Szabó Katalin. "Lakossági fórumot is szerveztünk, a Fideszére 15-en mentek el, a miénken 20-an voltak. Nem értem, mi történt. Őszintén szólva nagyon kikészített a kudarc" - mondja palástolatlan szomorúsággal a fiatal jelölt.

Nemcsak Tolnai szenvedett waterlooi vereséget a kőszegi 10-esben: az MDF jelöltjére, Kozmor Józsefre sem szavazott senki, ha mégis, legfeljebb 4-en, de a jegyző eltüntette azt is. A nyertes 196 szavazattal, a helyi alltime rekorder, Gyarmati Kálmán lett a kőszegi Ipartestülettől.

Azt hittem, ismernek az emberek

"Nem tudom megmondani. Azt hittem, ismernek az emberek" - értékelte a kisebb kudarccal felérő választási eredményét a gyomaendrődi Fülöp Lajos, aki az 5 másik jelölt közül egyedül nem kapott bizalmat senkitől. Pedig Fülöp Lajos a választókerületben lakik, édesanyját gondozza, őstermelő és ingyen köszörül a helybelieknek.

Igaz, a kampányra már nem fordított túl sok időt. "Nem igazán foglalkoztam vele. A Hírmondóban megjelentem egy kis szöveggel, kép nélkül, szóval kampányról nem beszélhetek." Mentségére legyen mondva, hogy még magára sem szavazott, helyette az MSZP-s jelölt, Fülöp István mellé húzta ikszét. "A sógorom testvére" - indokolta döntését. Szűk családja mégsem állt ki szavazatával Fülöp Lajos mellett: "Fiam hazajött Szegedről, az Élelmiszeripari Főiskolára jár, a nejem meg főzött neki. Valahogy aztán nem jutottak el szavazni."

Fülöp Lajos először próbálkozott a képviselőjelöltséggel, szerény jövedelmét akarta kiegészíteni az új foglalkozással, illetve tenni szeretett volna "valamit az emberekért", mert ideje bőven volna rá. Sok politikus becsületére válna egyébként Fülöp hozzáállása, aki azért indult a Munkáspárt színeiben, mert nem akart "köpönyeget váltani", az előző rendszerben ugyanis 25 évig volt az MSZMP tagja.

A lenullázott jelölt többször is hangsúlyozta, fittyet hányt a kampányra, és kiderült, az eredményekről is csak hallomásból értesült - rosszul. A választókerületi második helyezett, a fideszes Hunya Lajos ugyanis azt állította Fülöpnek, hogy ő nyerte a választást, holott az első Jakus Imre lett.

Szavazófülkéből a szülészetre

Kiskőrösön a 9-es választókerületben a MIÉP színeiben indult az önkormányzati választáson Kecskés Zsoltné, akire ugyancsak nem ikszelt senki. Jóllehet a kormányellenes hangulat országosan a jobboldalnak kedvezett, a MIÉP mégsem tudott labdába rúgni a Bács-Kiskun megyei városban.

Kecskés Zsoltnét különösebben nem viselte meg a választási kudarc, bár őt nem, csak a férjét, Kecskés Zsoltot értük el, aki elmondta, feleségét csak azért indította, hogy a pártnak legyen minden választókerületben jelöltje. A férj egyébként csak 11 szavazattal kapott többet, mint neje. A radikális pártnak még a kompenzációs listán sem jött össze mandátum, másik jelöltjük, Mirk Szabolcs is 0 szavazatot kapott.

Kecskés szerint a vereség oka a Fidesz agresszív lejárató kampánya volt, a kampánycsend előtti utolsó pillanatban ugyanis olyan szórólapokat terjesztettek a városban, amiben a MIÉP jelöltjeiről azt állították, a liberálisok, az SZDSZ támogatja őket. A képviselőtestületbe 10 fideszes, listáról 3 MSZP-s került be, és polgármestert is váltottak.

Pedig a helyi MIÉP-nek volt üzenete, programja a választók számára: a korrupció felszámolását ígérték a városban. Kecskés szerint példátlan, hogy az önkormányzat a virágágyásokat nem az általa is támogatott Kertészeti Szakközépiskolából, hanem vállalkozóktól szerzi be. A virágokat kitelepítő közmunkásokkal is elégedetlen a MIÉP, mert szerintük a nyolcórás béréért csak két órát dolgoznak, és senki sem ellenőrzi őket.

Kecskés Zsolt középtávú tervei között szerepel, hogy megszervezze a kiskőrösi ellenállást. Ezért még a választás előtt le is mondott a párt helyi szervezetének elnöki posztjáról, "nehogy összemossák a két dolgot". Jelenleg Kossuth téri mintára a Forradalmi Nemzeti Bizottmány szervezni. "Most is éppen megyek beszélni a kisgazdákkal és a gazdakörösökkel" - búcsúzik tőlünk Kecskés.