Mécs Imre az MSZP színeiben indul 2006-ban

2005.11.29. 20:09
A szocialisták listáján indul a 2006-os képviselőválasztáson Mécs Imre, aki egy ideje kiszorítottnak érzi magát az SZDSZ-ben, a párt álláspontjával pedig határozottan szembe ment a tavaszi államfőválasztáson, amikor Szili Katalint támogatta.

Az MSZP listáján indul a 2006-os választásokon Mécs Imre.

"Én így döntöttem, mert úgy gondoltam, hogy egyrészt a szociálliberális elvek, másrészt pedig '56 képviselete nagyon fontos" - indokolta döntését a politikus.

1998 óta nem stimmel valami

A Hírszerző szerdán számolt be arról, hogy az '56-os elítélt Mécs, miután pártjával nem sikerült megegyeznie arról, hogy a budapesti 1-es számú választókerületben egyéniben indulhasson, az MSZP listáját választotta.

Mécs a lapnak azzal indokolta döntését, hogy az utóbbi években kiszorult a párt élvonalából, 1998 óta nem kapott a "képességeinek és az érdemeinek megfelelő feladatot és pozíciót", a szabad demokraták 2006-ban pedig nem biztos befutó helyről indították volna.

Mécs Imre - elmondása szerint - más megoldást szeretett volna kialkudni, de az SZDSZ, a választókerületben illetékes I. szervezete nem támogatta, hogy a képviselő liberális színekben, de MSZP-s támogatással indult volna egyéniben. A II. kerületiek áldását adták volna rá.

Az SZDSZ-alapító képviselő ezért a listán a jobb helyet felajánló MSZP-t választotta. Az MTI szerint még nem dőlt el, hogy a képviselő az országos vagy a budapesti listán szerepel-e. Információink szerint viszont Mécs azt követelte, hogy amennyiben egyéniben nem nyer SZDSZ-es színekben, akkor a szocialista listáról az MSZP-frakciójába ülne be.

Az SZDSZ egyik alapítójaként számon tartott politikus hangsúlyozta: semmilyen körülmények között nem lép be más pártba. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint sajnálatos, hogy Mécs Imre a szocialisták színeiben indul jövőre.

A szocik nyúltak alá

Mécs és az SZDSZ viszonya - a nyilvánosság előtt legalábbis - az idei államfőválasztáson romlott meg különösen, amikor a pártvezetés ellenében a szocialisták jelöltjére, Szili Katalinra adta voksát Wekler Ferenc és Béki Gabriella liberális képviselőkkel együtt.

Mécs ráadásul már augusztusban megszellőztette, hogy akár függetlenként is elindul. Kuncze Gábor akkor azt mondta, mindhárom "renitens" indulhat, ha talál magának jelölő szervezetet a párton belül, de a pártelnöknek már akkor úgy tűnt "mintha [Mécs] megegyezett volna a szocialistákkal, és ez egy kicsit megnehezíti a dolgot".

Kuncze egyéni választókerületének, Szigetszentmiklósnak szocialista jelöltje, Varjú László ráadásul nyilvánosan, fizetett hirdetésben bírálta a párt vezérét, a többi között azért, mert "kierekesztette" a Szili Katalint támogató Mécset.