Harmincöt bebetonozott képviselő

2006.04.25. 09:09
Az idei választáson tovább csökkent azoknak a képviselőknek a száma, akik 1990 óta minden parlamentnek tagjai voltak. Már csak 35-en vannak, egyharmaduk MSZP-s, a 35-ből 30-an nem váltottak pártot 16 év alatt. Hárman 1994 után térnek vissza a Kossuth térre, ketten a Fidesz-frakció tagjai lesznek, egy az MDF-é.

A rendszerváltó országgyűlésbe bejutott 22 fideszes képviselő több mint egyharmada, 8 politikus megszakítás nélkül az ötödik parlamenti ciklusban is mandátumot szerzett. Ennél az aránynál is magasabb a bebetonozott MSZP-képviselők aránya: az 1990-es 32 fős frakcióból 12-en most is az országgyűlés tagjai lettek. Az SZDSZ-frakciónak várhatóan nyolc olyan politikus lesz a tagja, akik 1990 óta mindig mandátumot szereztek, míg az MDF-nek kettő.

Fidesz: nagy volt a jövés-menés

Az 1990-es Fidesz-frakcióból kilencen vannak, akik mind az öt eddig választáson bejutottak a parlamentbe. Amíg azonban Áder János, Deutsch-Für Tamás, Kósa Lajos, Kövér László, Mádi László, Németh Zsolt, Orbán Viktor megszakítás nélkül képviselő volt 16 éven át - és várhatóan újabb négy évig az lesz -, addig a rendszerváltó országgyűlésbe még fideszesként bejutó Fodor Gábor 1993-ban, amikor elhagyta a pártot, mandátumát is visszaadta. Így, bár Fodor is minden választáson bejutott (1994-től SZDSZ-jelöltként), ő nem képviselősködik megszakítás nélkül 16 éve. Ez a helyzet egyébként Varga Mihály Fidesz-alelnökkel is, aki '90 óta minden országgyűlésnek tagja volt, viszont 1994-ben nem a parlament megalakulásától, hanem csak azután lett képviselő, hogy Eperjes Károly színész lemondott listás mandátumáról.

Fodor az egyetlen olyan, most is mandátumot szerző "rendszerváltó" politikus, aki a Fidesztől távozott az elmúlt 16 évben. Négyen viszont a Fideszhez pártoltak át menetközben, mind a négyen - Balsai István, Kelemen András, Medgyasszay László és Salamon László - az MDF-frakcióból léptek át, de képviselőségüket nem szakították meg. A ma már szintén fideszes Horváth Balázs és Hörcsik Richárd is MDF-esként indult 1990-ben, de ők ketten nem ülték végig a 16 évet a Kossuth téren, az 1994-es választáson egyikük sem szerzett mandátumot, és csak 1998-ban tértek vissza a törvényhozásba. Ezt a négy évet hagyta ki Répássy Róbert is, aki azonban már 1990-ben is a Fidesz-frakció tagja volt.

A Fidesz-frakciónak két olyan tagja is lesz, aki 12 éves kihagyás után tér vissza a parlamentbe. Tellér Gyula az SZDSZ, míg Lukács Tamás a KDNP frakciójának a tagja volt 1990 és 1994 között. Tellér mellett Szabó Erika is SZDSZ-színekben jutott be még az első parlamentbe, ám ő - az 1994-1998 közötti kihagyás után - nyolc éve már a Fidesz-frakció tagja.

Zárta sorait az MSZP

A leendő MSZP-frakció 12 rendszerváltó képviselője - Filló Pál, Gál Zoltán, Géczi József Alajos, Horn Gyula, Jánosi György, Katona Béla, Keleti György, Kiss Péter, Suchman Tamás, Szabó György, Vastagh Pál és Vitányi Iván - minden választáson bejutott, és senki nem is ült át tőlük másik frakcióba, így ebből a szempontból a szocialista párt a legzártabb közeg. A mostani képviselőcsoport emellett kiegészül azzal a Mécs Imrével, aki 1990-2006 között az SZDSZ-frakció tagja volt, de kiszorítottnak érezte magát pártján belül azt követően, hogy a tavalyi államfőválasztáson a szocialista Szili Katalint támogatta.

SZDSZ: megfogyva bár

Méccsel együtt összesen tehát három olyan képviselő van, aki 1990-ban még az SZDSZ frakciójában ült, a mostani országgyűlésben azonban más képviselőcsoportban talákozhatunk a nevével (igaz, Méccsel szemben Tellér és Szabó Erika nem volt végig képviselő). A liberálisoknál így nyolc olyan honatya maradt, aki a rendszerváltozás óta - akkor 90 tagja volt az SZDSZ-frakciónak - folyamatosan képviselősködik.

Béki Gabriella, Eörsi Mátyás, Hankó Faragó Miklós, Kis Zoltán, Kuncze Gábor, Magyar Bálint, Pető Iván és Világosi Gábor mellett mandátumot szerzett a '90-es parlament tagjai közül Demszky Gábor is, ám ő feltehetően ezúttal is, ahogyan tette '90-ben, '98-ban és 2002-ben, lemond arról (1994-ben be sem jutott). A szintén rendszerváltó Gulyás József 1998-2002 között nem volt képviselő.

MDF: de törve nem

A rendszerváltozás legnagyobb pártjának, az 1990-ben győztesként 162 fős frakcióval kormányt alapító MDF-nek mára két olyan képviselője maradt, aki végigcsinálta a 16 évet: Csapody Miklós és Dávid Ibolya. Katona Kálmán 1994 után tér vissza a parlamentbe, az első országgyűlés kezdetén a Fórum, a végén a Fidesz frakciójának tagja volt, és 1998-2002-ben közlekedési miniszterként (de nem megválasztott képviselőként) is tagja volt a koalíciós Orbán-kormánynak. Karsai Péter 1994 után 2002-ben tért vissza, és most harmadszor is bejutott a parlamentbe.

Legidősebb, legfiatalabb képviselő
Az Országgyűlés legidősebb képviselője a Fidesz-KDNP színeiben mandátumot szerzett Horváth János (1921). Rajta kívül az MSZP soraiban helyet foglaló Vitányi Iván (1925) töltötte be 80. életévét. A legidősebb országgyűlési képviselők közé tartozik még az MDF képviselőjeként a parlamentbe jutott Boross Péter volt miniszterelnök (1928), valamint az MSZP-frakció két tagja: Horn Gyula volt kormányfő (1932) és Kapolyi László (1932) is.

Az új összetételű parlament legfiatalabb tagja Nagy László (1983), aki az MSZP parlamenti csoportjában foglal helyet. Életkora alapján őt követi a Fidesz-frakcióhoz tartozó Ágh Péter (1982) és Koszorús László (1981). Az új Országgyűlés 386 tagjából - az előzetes eredmények szerint - a nők száma 40 (10,36 százalék). Közülük a legtöbben, 25-en az MSZP frakciójában ülnek majd. A Fidesz-KDNP színeiben 12 nő szerzett mandátumot, míg az SZDSZ-ben 2, az MDF-ben pedig 1 nőképviselőt találunk. (MTI)