Belföld

37 588 bástya védte a köztársaságot

2006. április 1., -

Összesen 37 588 +/- 1 egy bizonytalan szavazó lehetett az Andrássy úton az MSZP árpilis 1-jei nagygyűlésén, kalkulálta ki a Pufajkás Turul. De nem csak a Turul végzett számításokat:
  • Juhász Ferenc a rendőrség "megbízható"adataira hivatkozva 350 ezer embert becsült a sugárútra az Indexnek.
  • Tapasztalt helyszíni tudósítóink 20-30 ezer embert becsültek a térre, de hangsúlyozták, a hosszában elnyúló alakú tömeget nagyon nehéz megbecsülni, ráadásul a kivetítők miatt a tömeg sűrűsége hosszában váltakozott.

  • Fotó: MTI

  • A helyszínen lévő MSZP-s aktivisták 50-100 ezer közé tették a szimpatizánsok számát, amit nem találtak különösen soknak, de nem is zavarta őket.
  • A Népszabadság számításai szerint teltház esetén (a 30 ezer négyzetméteres területen négyzetméterenként 4-5 emberrel számolva) 120-150 ezer embert tippelt szombati számában.
  • A környékbeli boltosok egyöntetűen legfeljebb 50 ezer emberre tippeltek.

A Pufajkás Turul a tömegszámlálás hagyományos módszereit használva jutott a 37 588-ra.


Források: Google Local, MTI

A Kodály körönd és az Andrássy út Hősök terébe futó torkolata közötti távolság 720 méter, az Andrássy út kb. 42 méter széles járdával, úttesttel, fűvel, fával együtt, vagyis körülbelül 30 ezer négyzetméternyi felületet jelent.

A területen lévő emberek megszámolásához tudósítóink megfigyeléseit, a Google Local műholdas és az MTI levegőből készült képeit használtuk fel. (Az MTI-s helikopter a rendezvény végére ért oda, amikor a közönség éppen elindul hazafelé.)

Ahogy az ábrán látható, a tömeg sűrűsége szerint felosztottuk a területet: a sárga színnel jelölt területen a tömeg sűrű volt, ezért 4 fővel számoltunk négyzetméterenként. Itt 42 méter széles Andrássy úttal számoltunk, mivel az emberek a fűre is felálltak (a tereptárgyakkal nem foglalkoztunk).

A zöld részeken ritkábban álltak az emberek, a tavaszi majálishangulatnak megfelelően párosával, kényelmesen, ezért 2 fővel számoltunk négyzetméterenként, a világoskékkel jelölt területeken akár még biciklizni is lehetett volna az emberek között, ezért 1 fővel számoltunk. Itt 30 méter szélességűnek vettük a sugárutat.

Így összesen 17 550 négyzetméteren összesen 37 588 ember számoltunk össze.

Ha komolyan veszi számításainkat, vegye figyelembe:

  • A tömeg sűrűségének mértékénél akár nagyot is tévedhettünk
  • Matematikából 3-asra érettségiztünk
  • Soha senki nem tudta pontosan megmondani egy tömegrendezvény részvevőinek a számát, és amíg nem lesz általánosan elterjedt az agyba ültethetős azonosító csip, ez nem is fog bekövetkezni
N;
hirdetés
N;