Belföld

Van az igenen és a nemen túl is alternatíva

2008. március 7., -

A vasárnapi népszavazósdi apropóján közöljük az alábbi tréfás összeállítást a Dmitrij Medvegyev lezsírozott győzelmével végződött a hétvégi orosz elnökválasztás egyik jellegzetes momentumáról, nevezetesen a befolyásolásmentes választói akarat és jól artikulált kritika megnyilvánulásáról a szavazófülkék magányában.

A főként fiatalok közt népszerű cselekvés lényege az volt, hogy az elnökválasztási szavazólapokat a lehető legváltozatosabban érvénytelenül töltötték ki, majd a fülkébe bevitt fényképezőgép segítségével megörökítették művüket.

Internetes gyűjtőoldalakon aztán közzétették a legsikerültebb alkotásokat és üzeneteket, amik akár tanulsággal szolgálhatnak a magyar népszavazók számára is, bár azt botorság lenne mondani, hogy hazánkban ismeretlen lenne a demokratikus alapjog efféle civil ellenállásra használása. Kérdés persze, hogy jelez-e bármit is a fennálló hatalomnak az érvénytelen szavazatok mennyisége és minősége, eljut-e egyáltalán hozzájuk az üzenet. Mi nem is szeretnénk sem igenre, sem nemre, semnem nemigenre, vagy "kapjátokbe" válaszra buzdítani, csak megmutatni, hogy ilyen is van.

A szavazólapon négy név szerepelt egymás alatt a következő sorrendben: Andrej Bogdanov, Vlagyimir Zsirinovszkij, Genagyij Zjuganov, Dmitrij Medvegyev.

Balra: "Ki az áldimitrijjel a Kremlből!" (rajzos történelmi utalás egy álcárra, illetve Medvegyevre). Jobbra: "bohóc, bohóc, múmia, medve" - mindegyik bejelölve.
Egy szépen kidekorált szavazólap a művészi és politikai szabadság jegyében.
Balra: "kötelezö pszichiátriai vizsgálatot az az összes jelöltnek! Freudnak igaza van! Egy szavazat mindegyik ellen. Jobbra: "Rövid leszek: jó estét" - a vidám rénszaravasfej talán a Happy Tree Friends igen véres rajzfilmsorozatra utal.
Balra: "a nagy hadvezérre, a német Adolf Hitlerre szavazok". Jobbra: "Köszi, majd csak megleszünk valahogy".
Egy kétségbeesett kiáltás: kik ezek az emberek?
A négy szörnyeteg helyett egy ötödiket - a Hatalmas Cthulhu-t választotta ez a szavazó.
Balra: egy szavazat Putyin kutyájára, Konira. Jobbra: Erekciót, ne elekciót! Az én választásom: a jó szex, jobb ...-ni, mint szavazni."
"Ne gondoljátok, hogy idióták vagyunk."
Egy szavazat Chuck Norrisra.
Medve-gyev
Balra: "NEM a választás nélküli választásokra!". Jobbra: "gyerekek, éljünk barátságban".

Emlékeztetőül: Dmitrij Medvegyev, az elnöki székből távozó Vlagyimir Putyin felkent örököse 50,4 millió szavazattal 70,2 százalékos győzelmet ért el. És noha a többi jelöltnek esélye sem volt a médiaszereplésre a kampányban, a kommunista Genagyij Zjuganov így is 17,8, a szélsőjobbos Vlagyimir Zsirinovszkij 9,4 százalékot, a Kreml által kreált ellenzéki jelölt, Andrej Bogdanov 1,3 százalékot szerzett.

N;
hirdetés
N;