Belföld

Bozóki Tarr Béla-filmzenére táncolt utoljára

2006. április 5., -

Újra és újra bebizonyosodik, hogy a politikus is csak ember, és mint ilyennek, van neki, vagy pont hogy nincs neki zenei ízlése. A Wan2 következő száma a magazin témájába vágóan lovagolja meg a választási konjunktúrát, politikusoknak szegezve olyan kérdéseket, hogy mi volt az első lemezük, vagy hogy mire táncoltak utoljára. A gyümölcsöző kontribúció jegyében a lap előzetesen a Turul rendelekezésére bocsátotta a válaszokat, ezekből szemezgetünk.

A két nagy párt miniszterelnök-jelöltjeinek ízléscsatájában minden igyekezetünk ellenére sem tudtunk rangsort hirdetni, bár Orbán Viktor zenei ízlése valamivel konzisztensebbnek tűnik. De hogy is lehetne igazságot tenni olyan kijelentéseket hallva, hogy Gyurcsány a Girls Aloud Jump című slágerére csörgött egy jót legutóbb, Orbán pedig lakodalmas rockra, egy csapattársa esküvőjén Bicskén. Vagy hogy Orbán utoljára Ákos-koncerten járt, Gyurcsány pedig Republicon.

Udvarias döntetlent hirdetünk tehát, bár az Iron Butterfly azért meglepő mint Orbán kedvenc zenekara, és amikor Gyurcsány a U2 One-ját említi mint a popzene legmaradandóbb számát, hááát, ugorjunk inkább Dávid Ibolyára.

Dávid Ibolya nem okoz csalódást, elmeséli, amit mindig, hogy az oroszok összetörték a lemezeiket, amiket az apja aztán összeragasztott, átvették szalagra, és azt hallgatták, természetesen sok olyat is, amit a hatalom nem nézett volna jó szemmel, például Karádyt vagy erdélyi dalokat. Ezután az elnökasszony bőrdzsekit és szegecses övet öltött, valamint lázadó zenéket hallgatott. Dávid Ibolya a mai napig nagy rocker, bár amikor a kérdésekre válaszolt, éppen Vivaldit hallgatott.

Nem is sejtve, hogy az olasz barokk mester egy platformra hozza Demszky Gáborral, aki szintén Vivaldi muzsikáját élvezte legutóbb, ráadásul a szabad demokrata főpolgármester is a lázadó zenékre izgul, bár ő a nyolcvanas évek undergroundját kedveli inkább. Meg az Emil Rulezt és a Kispált. (És az egyik kedvenc száma a Street Fighting Man a Rolling Stonestól, értik, street fighting! Ezen sokat nevettünk.)

Csapody Miklós kedvenc külföldi előadója mindannyiunk meglepetésére a fekete hangú fehér asszony, Anastacia, annak ellenére, hogy az ízlése máskülönben az örök Beatles-LGT-Koncz Zsuzsa-Hobo viszonylatban mozog. Magyar Bálint legutóbb Rapülők-koncerten járt, de a helyében mi inkább lódítottunk volna valamit.

Büszkék vagyunk viszont Bozóki Andrásra, a nemzeti kulturális örökség miniszterére, aki tisztéhez méltóan, ha arról van szó, nem valami könnyed popdalocskára rázza magát, hanem egyenesen egy Tarr Béla-filmzenére (a kulturális eseményre, melyhez Víg Mihály szerzeménye szolgáltatta az aláfestést, idén szilveszterkor került sor). Ehhez képest érthetetlen gyengekezűséget vélünk felfedezni abban, hogy Bozóki John Lennon Imagine-jét és a Nirvana Smells Like Teen Spirit-jét tartja a popzene legmaradandóbb számainak. További izgalmas részletekért lapozzák fel a következő Wan2-t, amiből kiderül az is, mit hallgat Kuncze Gábor kevéske szabadidejében!

N;
hirdetés
N;