Belföld

Árpádsávos zászló - Made in China

2007. március 14., -

A növekvő kereslet miatt az utóbbi időben élesedett a verseny a nemzetiszínű és árpádsávos zászlók piacán is. Ma már az igazán olcsó árpádsávos zászlókat Kínában vagy Tajvanban gyártják, ezek azonban nem mindig olyanok, mint amilyeneket őseink vittek a zivataros századokban.

Az elszánt tüntetők vagy a nemzeti hagyományok ápolói talán nem is mindig tudják, hogy a kezükben lévő piros-fehér-zöld trikolórt vagy az árpádsávos zászlót sem kerülte el a globalizmus, egy részük ugyanis a Távol-Keleten, Kínában vagy éppen Tajvanban készül.

„A múltkor kaptunk egy ajánlatot, amely a korábbi árakhoz képest nagyon olcsón kínált zászlókat”, mondja egy üzlet tulajdonosa. Mint kiderült, a zászlókat Tajvanban gyártják, azért ilyen olcsók.

Egy harkányi zászlókereskedő azt mondta az Indexnek, olcsó árpádsávos vagy nemzetiszínű zászlót Kínából is be lehet szerezni. Mint mondta, ebben nincs semmi különös, hiszen nagy világcégek is ott gyártatnak autókat vagy ruhákat.

Szabó Gyuláné, a Műhimző és Zászlókészítő Ipari Szövetkezet elnökhelyettese szerint azonban nagyon meg kell nézni, milyen zászlót vesz az ember. A színek az olcsó termékeknél nem mindig megfelelőek, a címer pedig némelyik magyar zászlóban olyan kicsi mint egy bolhapiszok, holott a szabályok szerint a koronás címernek a piros és zöld sávba is bele kell érnie.

A műhímző szövetkezet egyébként az árpádsávos zászlót következetesen „Árpádházi királyok zászlajának” nevezi, hiszen történelmi lobogóról van szó. Nem árt még egyszer átismételni: a történelmi árpádsávos zászlón 4 vörös, 4 ezüst (fehér) csík van, alul nyitott, azaz fehérrel végződik.

A hungaristák zászlaja eredetileg vörös színű volt, ebbe illesztettek egy vörös-ezüst (fehér) sávos területet. A különbség, hogy a sávokat megtoldották egy vörössel, így zászlajukon 5 vörös és négy fehér sáv van, azaz vörössel zárják le a csíkozást. Nagyon nagy különbség, hogy a hungaristák zászlaján egy nyilaskereszt is éktelenkedett.

A jó zászlónak könnyű anyagból kell készülnie, hogy megfelelően lobogjon. Ma erre már leginkább poliésztert használnak, s a színeket és a címert filmnyomással készítik. A poliészter vízálló, hamar megszárad és nem kényes anyag. Ma egy zászló ára mérettől függően 1500-15000 forint, de egyéni kérésre készítenek igazi selyemből is zászlót, hímzett címerrel, amely 40-50 ezer forintba is kerülhet.

N;
hirdetés
N;