Titkos egyeztetés a kórházi ágyakról

2007.02.05. 08:31
Lovasberényben egyeztetett a kórházi ágyszámok átalakításáról a miniszterelnök, az egészségügyi miniszter, a koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár és több szocialista frakciótag – értesült a Világgazdaság. A cél az volt, hogy olyan kórháziágy-lista készüljön, amely az MSZP-nek és az SZDSZ-nek is vállalható.

A régiókban elosztható kórházi ágyak számáról egyeztetett vasárnap Lovasberényben Gyurcsány Ferenc, Molnár Lajos egészségügyi miniszter, Horn Gábor, a koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár és több szocialista frakciótag – tudta meg a Világgazdaság.

A cél az volt, hogy az MSZP-frakció, a szakminiszter és az SZDSZ által is vállalható kórháziágy-lista készüljön, s egy újabb politikai „balhét” spóroljon meg a koalíció. A lap értesülései szerint a kormányfő egyenként hallgatta meg a régiók képviselőit, s ezután születik döntés az aktív és a krónikus ágyak számairól.

Alkuk

A napokban folyamatos volt az egyeztetés a szocialista frakcióban is. Azok a régiók, amelyek a korábbi alkuhoz képest Molnár ajánlása alapján kedvezőbb helyzetbe kerültek a belső szocialista megállapodáshoz képest, nem akartak visszalépni.

A koalíció egészségpolitikusai között január 8-án alakult ki feszültség. Az egészségügyi miniszter ugyanis eltért a kabinetfőnöke és a szocialista frakció prominensei között kötött ágyszám-megállapodástól, és saját ajánlatát küldte el a regionális egészségügyi tanácsoknak. Ez és a kórházak ellenzéki pártokhoz kötődő fenntartóinak ellenállása vezetett oda, hogy mind a hét régió elutasította a miniszteri javaslatot.

A RET-eknek az elutasítást is jóvá kell hagyatni a területükön lévő valamennyi kórházfenntartóval, erre a törvény szerint 30 napjuk van – állítja a szaktárca sajtóosztálya. A miniszternek pedig a hozzá küldött jegyzőkönyvek után nyolc napon belül kell döntenie. Ezután március 31-ig köthetik meg a kórházak az OEP-pel az új finanszírozási szerződéseket, amelyek április 1-jétől hatályosak.

Új finanszírozás

A törvény szerint hat aktív ágy megszüntetése egy szakrendelői óraszámra konvertálható, ám ezzel a lehetőséggel csak a RET-ek élhetnek. S ha ők mindent elutasítanak, a régiókban élők járnak rosszul: a miniszter kihirdeti a csökkentett ágyszámot, ám az eddig kórházban végzett gyógyítást nem tudja felszívni a járóbeteg-rendelés.

A szaktárca már dolgozik az új szerkezethez illeszthető finanszírozáson. A Világgazdaság úgy tudja: a jelenlegi 136 ezer forintos, aktív beteg esetre jutó átlagos alapdíj áprilistól háromezer forinttal nőne, s a tb-kassza felhasználásának ismeretében később 150 ezerre emelnék.

Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség leendő elnöke azonban úgy látja: a kórházak kritikus pénzhiánya már most 140 ezer forint fölötti díjat indokolna. Felhívta a figyelmet: ha nem törlik el a teljesítményvolumen-korlátot, a 39 kiemelt kórház képtelen lesz eltartani magát.