Tizenhatodszor állt le a körúti villamos

2006.07.13. 15:47
A legutóbbi felújítás óta immár tizenhatodszor állt le a nagykörúti villamosközlekedés, állítja a VEKE. Az Oktogon és a Moszkva tér között csütörtökön egy ideig megint pótlóbuszok jártak. Demszky Gábor független szakértői vizsgálatot kezdeményezett csütörtökön az ügy miatt. A BKV cáfolja a VEKE állításait.

Amióta felújították a nagykörúti villamosok pályáját, pontosabban a megállókat és a villamos energia-betáplálási rendszert, azóta tizenhatodszor bénult meg a forgalom a Nagykörúton. A 16 eset egy részében a felsővezeték szakadt el, más részében a villamosok áramszedői törtek, de az is előfordult, hogy mindkét meghibásodás bekövetkezett - közölte a Városi és Elővárosi Közlekedés Egyesület (VEKE), akik szerint most ismét felsővezeték szakadt, ezúttal a Margit körút és a Török utca találkozásánál, a budai oldalon.

Két úgynevezett keresztsodrony is leszakadt az eset miatt - ez eddig a legsúlyosabb hiba a felújítás óta, mondta az Indexnek Vitézy Dávid, a VEKE szóvivője. (A keresztsordrony tartja magát a felsővezetéket.) Eltört a szerelvény áramszedője is - tette hozzá Vitézy, aki érthetetlennek tartja, hogy a BKV vezetése miért nem képes megoldani a felújítás óta bekövetkezett sorozatos problémákat.

A Fidesz reagálása
"Illene végre valami magyarázatot adnia Demszky Gábor főpolgármesternek arra, hogy miért hibásodik meg állandóan az agyonkampányolt 4-es, 6-os villamos" - írja közleményében Wintermantel Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezető-helyettese. "Ma, ugyanis tizenhatodszorra szakadt le a körúti villamos felsővezetéke. Néhány héttel ezelőtt a főpolgármester meghallgatta Aba Botond, a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. vezérigazgatójának beszámolóját az üzemzavarokkal kapcsolatban, de Demszky Gábor semmilyen érdemi döntést nem hozott. Felszólítjuk a BKV üzemzavarainak felelősét, Demszky Gábort, hogy tájékoztassa a főváros polgárait: meddig akarja még tehetetlenül nézni a lerobbant járműveket" - közli Wintermantel.

A hiba okairól a BKV ügyeletén egyelőre nem tudtak pontos tájékoztatást adni, de a tömegközlekedési vállalat is közölte, hogy az Oktogon és a Moszkva tér között nem járnak jelenleg a villamosok. Helyettük pótlásra buszjáratokat állítottak be, délutánra viszont helyreállt a forgalom.

Független vizsgálatot kezdeményez Demszky

Czuk Dorottya, a Főpolgármesteri Hivatal sajtófőnöke csütörtökön délután arról tájékoztatta az Indexet, hogy Demszky Gábor főpolgármester független szakértői vizsgálatot kezdeményezett a felsővezeték-szakadások ügyében. Czuk hangsúlyozta, hogy független, tehát nem a BKV-n belüli vizsgálatról van szó. Czuk szerint a vizsgálat heteken belül lezárulhat.

Az Indexen már többször beszámoltunk a nagykörúti felsővezetékszakadásokról. Emiatt Demszky Gábor főpolgármester már jelentést is kért a BKV vezetőitől (tehát mindeddig független szakértőket nem vontak be a vizsgálatokba), a tömegközlekedési vállalat vezetői pedig különféle magyarázatokat adtak a meghibásodásokra.

Utóbb Demszky Gábor főpolgármester felvetette Aba Botond prémiumának csökkentését is a hibák miatt. Aba magyarázkodásai közben beszélt arról is, hogy túl gyorsan mennek a villamosok, de ezt a kijelentést utóbb visszautasították a járművezetők.

A BKV csütörtök délután cáfolta, hogy 16 alkalommal szakadt volna el a felsővezeték a felújítás óta. Állításuk szerint 11 alkalommal voltak problémák az áramellátással, de egy alkalommal sem volt szó felsővezeték-szakadásról.