Egyelőre egy helyettese lesz Demszkynek

2006.12.12. 07:57
Megegyezett a budapesti koalíció arról, hogy a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén megválasztják városüzemeltetési főpolgármester-helyettesnek Hagyó Miklóst. A tervek szerint februárig ő lesz főpolgármester egyetlen helyettese, mert Gy. Németh Erzsébet személyéhez továbbra is ragaszkodnak a szocialisták, Demszky Gábor pedig továbbra is hajthatatlan.

A törvényes helyzetet helyreállítja a fővárosi koalíció a csütörtöki közgyűlésen, mert a törvény által az első ülésen megválasztandó főpolgármester-helyettest némi csűszással megszavazzák, de a Népszava információi szerint csak egy helyettest választanak a szocialista Hagyó Miklós személyében. Ő a városüzemeltetésért felel majd. A lap információit megerősítette Ikvai-Szabó Imre, aki jelezte, az MSZP elfogadta ezt az ajánlatot.

A Népszabadság úgy tudja, hogy az SZDSZ azért nem próbálkozik meg Ikvai-Szabó Imre megválasztatásával, mert úgy gondolják, személyére a szocialisták ebben a helyzetben jó eséllyel nemet mondanának, így véve revánsot Demszky Gáboron azért, mert egyelőre hajthatatlan Gy. Németh Erzsébet ügyében.

Az MSZP ugyanis továbbra is csak Gy. Némethet tartja elképzelhetőnek humánpolitikai helyettesként, ezt viszont Demszky utasítja el bizalomhiányra hivatkozva. A mostani állás szerint arra sincs túl sok esély, hogy az MSZP pluszposztokért lemondana Gy. Németh személyéről, a törékeny egyfős koalíciós többséget ugyanis egyetlen sértett politikus is megakadályozhatja.

A csütörtöki közgyűlésen a tervek szerint létrehozzák majd azokat a bizottságokat is, amelyek eddig nem alakultak meg.