Jövőre kezdődhet a Közraktárak átépítése?

2007.04.10. 14:45
Évtizedek óta rondítják a pesti Duna-partot a lerobbant Közraktárak tömbjei. A védett épületeket a főváros a rendszerváltás óta hiába próbálta hasznosítani. A legújabb tervek szerint 2008 őszén kezdődhet a tényleges építkezés.

A Főpolgármesteri Kabinet keddi ülésén megtárgyalták azt a jogi koncepciót, amelyet a Közraktárak hasznosítására dolgoztak ki. A tervek szerint egy különleges PPP-konstrukciót (a Public Private Partnership a köz- és a magánszféra összefogását jelenti) csinálnának itt, hiszen úgy vonnának be vállalkozókat az ingatlanok kulturális és kereskedelmi hasznosításába, hogy a főváros megtartaná tulajdonjogát.

Vagyis a Művészetek Palotájával ellentétben itt nem garantálnák a vállalkozónak a hasznot, vagyis hogy közpénzből visszabérlik az elkészült helyiségeket - magyarázta az Indexnek Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója.

2008 őszén indulhat az építkezés

Nyáry szerint a tervek már részben készek, részben pedig az eddigi jelentkezők ajánlatainak kiértékelése után, augusztustól készülhetnek el. Augusztusban zárul le ugyanis az ajánlattevőkkel a tárgyalás, és ekkor várható, hogy szerződést köt a főváros a partnereivel.

Augusztustól már a konkrét tervek kidolgozása zajlik majd, és ekkor kell majd a fővárosnak a kulturális célú hasznosítást is garantálnia.

Várhatóan három épület rekonstrukciója zajlik majd jövőre, amikor 2008 őszén megkezdődik a tényleges építkezés - mondta Nyáry. Egy újabb épület felhúzása sem kizárt, de ez még nem tekinthető befejezett ténynek. A Dunával való kapcsolatot is szeretnék megteremteni a városházi illetékesek, de a konkrétumokat a tervezőknek kell még kigondolniuk.