Tömeges kilakoltatások a Belvárosban

2008.06.13. 13:13
Két művészeti szervezetet, kereskedőket és az MTV irodáit is az utcára rakná az ötödik kerület.

Tömeges kilakoltatások indulhatnak meg az ötödik kerületi üzlethelyiségekben, miután az önkormányzat hosszú hallgatás után hirtelen érvényt akar szerezni egyoldalúan módosított bérleti szerződéseinek. Az eset elsőre korrektnek tűnik, hiszen aki nem fizeti a bérleti díjat, az ne is áruljon sajtot vagy rendezzen kiállításokat az önkormányzati ingatlanban. Az esetet azonban bonyolítja, hogy a bérleti szerződés a két fél tárgyalásai és aláírása után válik érvényessé, azt egyoldalúan nem emelheti jogerőre az önkormányzat. A tárgyalásokat viszont nehezíti, hogy a hivatal elérhetetlen, rossz cégnévre tölti ki a papírokat és minden levélben más összeget követel a bérlőtől.

Az egészpályás letámadásra a Fiatal Képzőművészek Stúdiója (FKSE) hívta fel a figyelmünket, amikor jelezte, az önkormányzat döntése értelmében június 30-án véglegesen ki kell költöznie a Képíró utcai helyiségéből, ahol 1994 óta működtet galériát.

Az FKSE képviselője, Fenyvesi Áron elmondta, hogy az önkormányzat 2004-ben módosította a bérleti díjat, a non profit egyesület kedvezményes bérleti díját kereskedelmi egységeknél alkalmazott szintre emelte. A Stúdió arra a rendeletre hivatkozva írt kérvényt az önkormányzatnak, amely a non profit szervezeteknél az ingatlan értékének 2 százalékában állapítja meg a bérleti díjat.

A hivatal azonban nem adott érdemi választ, így az egyesület az eredeti bérleti díjat fizette. Az elmúlt évben viszont változott a helyzet, az önkormányzat hirtelen ugyanis dűlőre akarta vinni az ügyet. Felszólításaiban jelezte, mekkora hátraléka van a szervezetnek, amelynek befizetésével a jelenlegi helyen folytathatja a működését.

Fenyvesi Áron elmondta, hogy a jogkövető magatartást az is nehezíti, hogy az önkormányzat felszólításaiban különböző összegeket követel rajtuk. A szerződés meghosszabbításának feltételéül szabott összeg volt már 600 ezer forint, 1,8 millió és 3,2 millió forint is. A helyzet tisztázását nehezíti, hogy az önkormányzat és az ingatlankezelő sem válaszol megkereséseikre.

A helyzet hihetetlennek tűnt, ezért megkerestük az önkormányzatot, ahol többszöri próbálkozásra sem sikerült Rogán Antal vagy legalább a sajtósa közelébe férkőznünk. Szerencsésebbek voltunk a Belváros-Lipótváros vagyonkezelő Zrt.-vel, ahol egészen az elnök, Sélley Zoltán titkárnőjéig jutottunk. Visszahívási kérésünkre azonban három napja nem kaptunk választ.

A megoldás az lehet, hogy hagyni kell a hivatalos utakat, és kreatív módon kell megközelíteni a problémát. A hasonló cipőben járó Fiatal Iparművészek Stúdiója (FISE) egy koszorúzás után kapta el Rogán Antal polgármestert, a vagyonkezelő elnökét pedig helyettesén keresztül bombázta ajánlataival. Bár a módszer nem sorolható a klasszikus hivatali ügymenet körébe, a FISE elérte, hogy bár szerződése megszűnt, új bérleti egyezkedésbe kezdhessen az önkormányzattal. A szervezet egyes helyiségeit visszaadja, másokat elcseréli az önkormányzattal, közfunkciókat vállal, például kézműves foglalkozásokat tartanának. Ezért cserébe remélik, hogy méltányos bérleti díjat állapít meg számukra a hivatal.

Nem arról van azonban szó, hogy az ötödik kerület megszabadulna a felesleges macerát okozó non profit szervezetektől. Támadást intézett a kereskedelmi egységek ellen is. A kerületben többek közt népszerű sajtboltot működtető T. Nagy Tamás a galériákhoz hasonló történetről számolt be. A kerület évekkel ezelőtt tízszeresére emelte a bérleti díjakat, miközben ismeretes, hogy a kerület boltjai sorban zárnak be, költöznek el, így a környék élhetősége, városszerűsége csökken.

A tulajdonos megkeresésére a hivatalok nem válaszoltak, ugyanakkor a felszólításaikat egy korábbi, nevében és címében is megváltozott cégéhez küldték. A hiábavaló kísérleteket végül egy, a bérlemények kiürítésére felszólító végzés zárta.

A közelmúltban hasonló levelet kapott egyébként az MTV néhány egysége is, akiket Nádor utcai irodájukból költöztetnek ki.