Persányi visszamegy az Állatkertbe?

2007.04.24. 16:35
Miközben tanárokat bocsát el a főváros, Demszky Gábor szomszédja a BKV vezérigazgató-helyettese lesz.

Demszky Gábor keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy szerdán az önkormányzat szakbizottsága több közműcég vezetőjének cseréjéről dönt majd. Így a BKV után új vezető kerülhet például a távfűtőművek, a közterület-fenntartó és a gyógyfürdő társaság élére június 1-jével.

Persányi újra az Állatkert élén?

Az eső miatt lerövidített tájékoztató után a főpolgármester elmondta azt is, hogy tárgyalást folytat Persányi Miklóssal, aki - mint mondta - hajlandónak tűnik arra, hogy néhány év miniszteri kitérő után visszatérjen az állatkert élére.

A főváros tervei szerint az állatkert és a vidámpark területét összevonják, és ez utóbbit külső városrészre telepítik, ahol fejleszteni is lehet azt.

Bielek Péter lesz az FKF vezérigazgatója

Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes a várható EU-fejlesztésekkel indokolta a jelentős uniós ismeretekkel rendelkező Bielek Péter vezérigazgatói kinevezését a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-hez.

Demszky Gábor ezzel összefüggésben azt mondta, hogy Vajda Pál korábbi szocialista főpolgármester-helyettes a közterület-fenntartók igazgatósági elnöke lesz, és tagja marad az igazgatóságnak Hajdu György jelenlegi vezérigazgató is. Leszögezte azt is, hogy posztján marad Varga László szakmai vezérigazgató-helyettes is.

Magántőkét vonnak be a fürdőcégbe?

Hagyó Miklós elmondta, hogy a 15 fürdővel foglalkozó cégüknél nagy lehetőség van a magántőke bevonására. Ezért jó jelöltnek tartja a projektfinanszírozásban jártas bankár, Ferenci Tibor kinevezését a fürdőcég élére. Új, fiatal vezető kerül Kovács Lajos személyében a távfűtőművek, Gáspárdi Péter személyében a Fiműv, és Gál Csaba személyében a vagyonkezelő zrt. élére.

Hagyó közölte: a fürdőknél a magántőke bevonása nem jelenti majd azt, hogy el is adják azokat. A főpolgármester-helyettes cáfolta a Magyar Hírlap keddi számában megjelent értesülést, amely szerint valami gond lenne a 4-es metró alagútfúrásával, illetve hogy emiatt csúszna a beruházás.

Pedagógusokat bocsátanak el

Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a közgyűlés elé kerül a 19 iskolát érintő átszervezéssel kapcsolatos 394 fős létszámleépítés, amihez egymilliárd forintra lesz szükség. Összességében 189 tanári állás szűnik meg.

Több mint 300 már be nem töltött pedagógusi álláshelyet is megszüntetnek egyúttal. Az egészségügyben pedig 1100 főt érint majd a létszámleépítés, amihez kétmilliárd forintos állami forrást igényelnek.

Demszky szomszédja lesz a BKV vezérhelyettese

Demszky Gábor szerint a 4-es metró második alagútfúró pajzsa azért indul április 24-e helyett hetekkel később, hogy hasznosítani tudják a már zajló alagútfúrás tapasztalatait. Ezáltal zökkenőmentesebb lehet a második fúrópajzs munkája - tette hozzá.

A főpolgármester a Blikk keddi számában megjelent értesülésre reagálva azt is elmondta, hogy ő ajánlotta be a BKV-hez a 4-es metrót felügyelő vezérigazgató-helyettesnek Olti Ferencet. Hangsúlyozta viszont, hogy ezt nem azért tette, mert egy társasházban laknak, hanem azért, mert ismeri az egyik banknál informatikai vezetőként dolgozó szakember munkáját.